Urix forklarer

FBI er taperen, men hvem vinner?

FBI sendte valgkampen med berg-og-dal-bane ved å gjenåpne etterforskningen av Hillary Clintons e-postserver. I går ble den avblåst, og etterforskningsorganet står igjen som den store taperen. Men er Clinton vinneren?

Hillary Clinton

Hillary Clinton nevnte ikke med et ord at e-postsaken er henlagt da hun holdt valgmøte i Ohio i går kveld.

Foto: Andrew Harnik / Ap

De fleste er enige. FBI har opptrådt høyst merkverdig i denne bisarre valgkampen og kommer til å bli husket for det når historiebøkene skal skrives.

I går skrev altså FBI-direktør James Comey nok et brev til kongresspolitikere. E-postene som ble funnet på den beslaglagte laptopen til skandaledemokraten Anthony Weiner, den fraseparerte mannen til Clintons høyre hånd Huma Abedin, inneholder ikke noe nytt som gir grunnlag for etterforskning av Hillary Clintons epostbruk da hun var utenriksminister.

James Comey

FBI-direktør James Comey har fått massiv kritikk, også fra republikanere, i det siste.

Foto: ALEX WONG / Afp

Ni dager etter at Comey slapp en bombe over valgkampen, trakk han altså anklagene. FBI-direktøren har fått massiv kritikk, også fra republikanere, den siste uka. Spekulasjonene har gått høyt om hvorvidt gjenåpningen av Clinton-etterforskningen var politisk motivert.

Nå er den altså avsluttet igjen, slik den også ble i juli da Comey sa at ingen påtalemakt ville finne grunnlag for å ta ut tiltale mot Clinton.

Ingen jubel fra Clinton

Hillary Clinton nevnte ikke nyheten med et ord da hun holdt valgmøte i Ohio i går kveld.

Den som har hatt oppmerksomheten rettet mot seg har vært taperen gjennom hele denne valgkampen. E-posten hennes er trolig det siste velgere som ikke har bestemt seg vil høre om.

Clinton vil istedet bruke de siste 24 timene til å fokusere på hva hun kan gjøre for amerikanerne i framtida, ikke hva hun har eller ikke har gjort seg skyldig i i fortida.

Ikke minst i vippestater som Ohio der hun ligger bak Donald Trump på meningsmålingene.

Har påvirket i vippestatene

Millioner av amerikanere har forhåndsstemt siden FBIs annonsering forrige fredag. Vi vil aldri få vite om de ble påvirket av at det føderale etterforskningsorganet skapte usikkerhet om hvorvidt Clinton kan ha gjort noe kriminelt.

Meningsmålingene hadde imidlertid en tydelig tendens noen dager etter FBI-nyheten:

Clinton, som drømte om å utvide det politiske kartet til demokratene ved å vinne delstater som Arizona og til og med konkurrere med Trump i Georgia og Texas, har tapt terreng.

De siste dagene har hun i stedet brukt tida i delstater hun lenge var nokså sikker på å vinne: Pennsylvania, Nevada og New Hampshire for eksempel.

Demokrater i senatet lover at de vil innkalle FBI-sjefen på teppet dersom de vinner flertallet på tirsdag. Men kanskje har FBI ha bidratt til å forhindre nettopp det. Også i kampen om senatet, har målingene blitt dårligere for flere demokratiske kandidater den siste uka.

Kan Trump tjene på dette?

Donald Trump

– Det politiske systemet er manipulert mot oss, har vært hovedbudskapet til Trump i valgkampinnspurten.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Donald Trump bruker valgkampinnspurten i delstater Hillary Clinton lenge har ligget an til å vinne. Han har besøkt Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Virginia og til og med mer demokratiske Minnesota. Trump jakter på de desillusjonerte, hvite velgerne som har brakt ham dit han er i dag.

Det er frykten som driver velgerne på begge sider foran dette valget, viser målinger. Trumps velgere er imidlertid mer drevet av frykt og sinne enn Clintons. Er de mer motiverte til faktisk å stemme nå?

Republikanere jeg har snakket med mener FBI-sjefens siste brev kan virke mobiliserende for Trumpvelgerne.

Det politiske systemet er manipulert mot oss, har vært hovedbudskapet til Trump i valgkampinnspurten. Nå argumenterer mange som støtter ham med at FBI viser at dette stemmer:

  • Clinton-kampanjen har «bestilt» en avblåsning av etterforskningen, og fikk det som de ville.
  • FBI er en del av det føderale systemet som ikke er til å stole på.
  • Donald Trumpmå bli president for å rydde opp.

Hva skjer etterpå?

Det er bare 24 timer igjen. Nå handler alt om å få utmattede amerikanere til å orke å avgi stemme i den verste valgkampen i manns minne. Hva som skjer etter valget, tør få å tenke på.

Kanskje er trusselen om en lammende etterforskning av en eventuell president Hillary Clinton blitt mindre, men frustrasjonen blant Trumpvelgere og republikanske politikere er ikke blitt det.

Sannsynligheten for at det amerikanske presidentvalget 2016 vil kreve omfattende nyhetsdekning også etter onsdag er stor.

SISTE NYTT

Siste nytt