NRK Meny
Normal

Favorittkonens barn og barnebarn fester grepet

Over 40 år etter at hun døde, ser barn og barnebarna av Hassa Al Sudairi, favorittkonen til Saudi-Arabias grunnlegger, ut til å feste grepet om makten i landet.

Kong Salman og faren

Saudi-Arabias nye konge, Salman, er sønn av Abdulaziz Ibn Saud (innfelt) og hans favorittkone Hassa Al Sudairi. Det finnes ingen bilder av Al Sudairi, som døde i 1969.

Foto: Saudi TB / Ap/Arkiv

Muhammed bin Nayef

Muhammed bin Nayef er tatt inn i arverekken som den første fra sin generasjon.

Foto: HO/SPA / AFP

Ingen i Vesten har truffet henne eller sett bilder av henne, men 46 år etter hennes død ser Hassa Al Sudairis arvinger ut til å vunnet maktkampen om styre i Saudi-Arabia i en ny generasjon.

Hassa Al Sudairi var bare 13 år da hun giftet seg med det moderne Saudi-Arabias grunnlegger, Abdulaziz Ibn Saud første gang i 1913. Gjennom årene fødte hun ham sju sønner, noe som ga henne en sterk posisjon.

Med sterk vilje, intelligens og sjarm ble hun tidlig favoritthustruen til Ibn Saud. Hennes sønnesønn Bandar bin Sultan omtalte sin farmor som en blanding av Margaret Thatcher og Mor Teresa.

Gjennom årene har Al Sudairi sju sønner blitt konger (Fahd og Salman), kronprinser (Sultan og Nayef) og innenriksminister (Ahmed).

Så innflytelsesrike ble de barna hennes at det de ble kalt «De sju Sudairene», en indre maktbase innen den styrende Saud-familien.

Nå ser det ut til at Al Sudairis etterkommere – i hvert fall foreløpig – har vunnet maktkampen innad i Saud-familien om hvem som skal styre oljelandet i neste generasjon.

Arabere rundt gravsted

Sørgende medlemmer av Saud-familien samlet seg rundt graven etter at Kong Abdullah ble begravet i dag.

Foto: MOHAMMED MASHHUR / AFP

En sønn og to sønnesønner

I tillegg til at sønnen Salman er utnevnt til konge, er to av hennes barnebarn blitt plassert i nøkkelstillingene som visekronprins og forsvarsminister.

Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman er utnevnt til hoffsjef og forsvarsminister. Også han er sønnesønn av Hassa Al Sudairi.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Sønnesønnen Muhammed bin Nayef er utnevnt til visekronprins og er dermed den første av den nye generasjonen -barnebarna til Ibn Saud – som går inn i arverekkefølgen.

Samtidig er hans fetter, Al Sudairi-sønnesønnen Mohammed bin Salman, utnevnt til forsvarsminister og hoffsjef.

Hundrevis av sønnesønner

Totalt hadde Ibn Saud minst 36 sønner – kanskje så mange som 45 – i tillegg til et ikke kjent antall døtre.

Hvor mange sønnesønner – døtre er lite relevant i Saudi Arabia – av Ibn Saud det finnes er det ingen som har oversikt over.

Nylig avdøde kong Abdullah hadde ifølge The Guardian minst 15 sønner med sine over 30 koner. Med et snitt på 15 sønner for hver av Ibn Sauds sønner, er det et konservativ anslag at det finnes minst 500 sønnesønner av Saudi-Arabias første konge.

Etter at to av Al Sudairis sønnesønner nå er de første fra sin generasjon til å gå inn i Saudi Arabias ledelse, kan det se ut til at Hassa Al Sudairis sterke vilje og personlighet vil fortsette å forme i oljelandet en ytterligere tiår fremover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt