NRK Meny
Normal

– Lurer vanskeligstilte velgere med falsk telefon-stemming

Velgere i flere fattige områder i flere svingstater har blitt forsøkt lurt av personer som sier de kan droppe å møte opp i valglokalet når ny president velges – og gi sin stemme over telefon.

Mitt Romney og Barack Obama etter presidentdebatten i Florida

TETT LØP: Det er ventet tett løp mellom Mitt Romney og Barack Obama. Det kan ha trigget forsøk på stemmemanipulasjon, tror analytikere.

Foto: JASON REED / Reuters

Det er i Florida, Virginia, Ohio, Indiana og Wisconsin det som oppfattes som valgsabotasje har funnet sted. Velgerne blir oppringt av en person som forteller om en påstått nyvinning under avviklingen av presidentvalget 6. november: Muligheten til å stemme over telefon, slik at man slipper å møte opp i valglokalet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er først og fremst fattige områder med høy minoritetsandel og mange eldre innbyggere som har blitt rapportert inn fra lokale valgfunksjonærer. En av de som ble oppringt, var Kurtis Killian i St. Augustine i Florida. En mann som phevdet å representere Florida Division of Elections tilbød ham å gi sin stemme over telefonen.

– Økning i manipulering

– Jeg vet jo at det ikke er noe slikt som telefonstemming. Men det kan jo hende at personer som ikke kommer seg så raskt ut, som eldre og syke, tror dette er en god idé. Og om du tror du har stemt, så går du ikke til valglokalet, sier han til Reuters.

Det føyer seg inn i rekken av det som ser ut som intensiverte forsøk på å mislede, manipulere og presse velgere den siste tiden, ifølge analytikere.

– Vi har sett en økning i ulike taktiske forsøk på å manipulere velgerne og få dem til å unnlate å stemme, sier Eric Marshall i organisasjonen Lawyers' Committee for Civil Rights Under Law til Reuters.

Denne organisasjonen administrerer en telefonlinje hvor man kan rapportere inn tips om slike forsøk. Det er usikkert hvem som står bak dette, men myndighetene i de ulike delstatene advarer mot å ta telefoner fra et firma som heter Vote USA for god fisk. Det er ikke brakt på det rene hvem som driver dette firmaet.

Arbeidsgiverpress

Valget som skal avgjøre om det er Demokratenes Barack Obama eller Republikanernes Mitt Romney som styrer USA de neste fire årene, kan bli et av de jevneste på lang tid i landet. Begge sider har klaget på manipulasjonsforsøkene, selvom Demokratene er i flertall.

Det jevne løpet kan ha bidratt til å øke disse forsøkene på velgermanipulasjon, mener Marshall.

Det er også rapportert om press fra arbeidsgivere som prøver å få ansatte til å stemme på sin favoritt. Et av firmaene som har havnet i søkelyset for dette, er The Koch brothers.

Det er en kjent sak at de har støttet Romney og Republikanerne med millioner av dollar, men det ble rabalder da de sendte ut en «velgerinformasjonsbrosjyre» til 45.000 ansatte i Koch Industries Georgia Pacific.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt