Normal

Fatah og Hamas danner regjering

De palestinske gruppene Fatah og Hamas har undertegnet en avtale om å danne en samlingsregjering.

President Abbas (tv.) og statsminister Haniyeh tar hverandre i hånda på den inngåtte avtalen
Foto: SUHAIB SALEM / AP

Det skjedde i Saudi-Arabia der forhandlingene har foregått.

Det var den saudiske kongen som inviterte lederne for de to gruppene til Mekka.

Etter undertegningen ga president Mahmoud Abbas fra Fatah statsminister Imail Haniyeh fra Hamas i oppdrag å danne samlingsregjeringen.

Respekterer avtaler

I avtalen som ble undertegnet i kveld forplikter partene seg til å respektere tidligere inngått avtaler, men inneholder ingenting om å anerkjenne staten Israel.

President Mahmoud Abbas oppfordrer samlingsregjeringen til å overholde folkeretten og avtaler som Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO har inngått.

Det var også samlingsregjeringens politikk overfor Israel som det tok lengst tid å bli enig om. I ettermiddag kom det meldinger om at fordelingen av statsrådspostene var klar, men at diskusjonen om forholdet til Israel fortsatte. 

Palestinske håp

Palestinerne håper at en samlingsregjering kan få Vesten til å oppheve den økonomiske boikotten som ble innført da Hamas vant valget og dannet regjering i fjor.

Det er også håp om at en samlingsregjering kan få slutt på de harde kampene mellom bevæpnede tilhengere av Hamas og Fatah på Gazastripen.

Disse kampene har krevd nesten 100 palestinske liv siden de brøt ut i begynnelsen av desember.

Israelsk reaksjon

En talskvinne for den israelske regjeringen sa seint torsdag kveld at palestinsk samlingsregjering må overholde tidligere vestlige krav som dreier seg om den israelske staten.

- Israel venter at en palestinsk samlingsregjering godtar alle de tre prinsippene som det internasjonale samfunnet har lagt fram, det vil si åanerkjenne staten Israel, akseptere alle inngåtte avtaler og forplikte seg seg å avstå fra terror og valg, sa talskvinnen Miri Eisin ved statsministerens kontor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt