Hopp til innhold

Fastlåste fronter i Kenya

Kenyas omstridte president Mwai Kibaki gjentar i dag at han vil forsøke å løse krisen i landet, men fortsatt er det lite som tyder på at opposisjonen vil hjelpe ham.

Busspassasjerer i Nairobi
Foto: Darko Bandic / AP

Kibaki oppfordret igjen til samarbeid etter å ha møtt lederen for Den afrikanske union, Ghanas president John Kufuor i Nairobi.

Kufuor er i Kenya i et forsøk på å mekle og møtte også opposisjonslederen Raila Odinga seinere på dagen. Ingen av dem har kommentert hva de snakket om.

Kibaki fortalte Kufuor at han har møtt andre kenyanske ledere, men foreløpig ikke Odinga.

Et slikt toppmøte har Kibaki invitert til på fredag, men Odinga har satt som betingelse for å stille at Kufuor er tilstede som mekler. Kufuor skal ikke være med, og dermed er det lite som tyder på at Odinga kommer.

Odinga står fast på at han ble fraranet seieren i valget og at han er landets lovlige president. Der står frontene fortsatt, slik de har gjort siden Kibaki ble utropt til valgvinner og innsatt for en ny presidentperiode.

Nytt hinder

I går utnevnte Kibaki medlemmer til en ny regjering, men lot flere av statsrådspostene være ubesatt i håp om at opposisjonen vil bli med etter hvert. 

Det faktum at Kibaki i det hele tatt har begynt å danne regjering, skapte nytt raseri.

Førsteamanuensis ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, Bård Anders Andreassen er i Kenya der han også var observatør ved valget i romjula.

Han forteller at regjeringsutnevnelsen i går vakte nytt raseri, og at det var uroligheter i både i Nairobi og andre steder i går, selv om roen er gjenopprettet i dag.

Økonomiske tap

Uroen i Kenya har fått stor betydning for landets egen økonomi, men også økonomien i nabolandene Uganda, Rwanda og Burundi er rammet, ifølge Financial Times.

Kenyas økonomiminister Amos Kimunya mener bråket har kostet 5 milliarder kroner i rene produksjonstap.

For de tre nabolandenes vedkommende skyldes de økonomiske problemene at varer fra den kenyanske havnebyen Mombasa ikke kommer dit de skal.

Blant annet er det tilnærmet stopp i lastebiltransporten fra Mombasa fordi sjåførene nekter å kjøre gjennom områder som opposisjonen kontrollerer.

Drivstoffmangel

Bensin og diesel går vanligvis i rørledning fra Mombasa til byen Eldoret i Riftdalen, og derfra videre med tankbiler. 

Eldoret har vært åsted for noen av de verste voldsscenene. Selv om kenyansk politi har begynt å eskortere tankbiler, er transporten fortsatt bare en brøkdel av den normale, ifølge Financial Times.

Rwanda har innført bensinrasjonering, og i Uganda er all innenlands flytrafikk stoppet.

Mangel på bensin og diesel har drevet prisene i vært, og bussreiser og drosje er derfor også blitt så mye dyrere i Uganda at mange sliter med å ha råd til å komme på jobb.

Grønnsaksprisene har også gått til himmels, og mange biler er blitt etterlatt langs veier etter å ha gått tomme for bensin.

 

Turistene avlyser

Turismen, en av Kenyas store inntektskilder, rammes direkte av volden. 90 prosent av bestillingene for januar er trukket tilbake, opplyste en representant for Kenyas turistråd.

Turismen er Kenyas viktigste kilde til utenlandsk valuta. Tapene for januar anslås til 46 millioner dollar, eller nesten 250 millioner kroner.

Flere land har innført forbud mot å reise til Kenya. Andre, som Norge, fraråder sine borgere å reise.

Selv om det snart skulle komme til en politisk løsning, antas det at virkningene for turismen blir langvarige. Produksjonstapet på vel 5 milliarder kroner tror derimot finansminister Kimunya vil kunne tas inn igjen i løpet av dette året.

 

SISTE NYTT

Siste nytt