Hopp til innhold

Farligere for norske soldater

Interne FN-kart viser at sikkerheten i Afghanistan har blitt verre nord i landet der Norge har styrker.

Eksplosjon ødela politibiler i Kandahar

Haqqani-nettverket blir sett på som en av de sterkeste og mest sofistikerte gruppene i afghansk Taliban.

Foto: AHMAD NADEEM / Reuters

Den amerikanske avisen Wall Street Journal har fått tilgang på FN-kart som viser sikkerheten i Afghanistan i mars og oktober i år.

Ifølge kartene, og stikk i strid med det blant annet amerikanske myndigheter har rapportert, blir sikkerheten i de nordlige, sentrale og vestlige delene stadig dårligere.

Les også: USA får ikke stanset penger til terrorgrupper
Les også: Fredssamtaler med fryktet gerilja
Les også:
– Hovudmenn bak terrortrussel mot Europa drepne

På oktober-kartet har hele 16 distrikter som tidligere ble ansett som relativt sikre, blitt oppgradert til distrikter med høy risiko.

Blant disse er Faryab der Norge har en stor del av sine styrker stasjonert.

De andre er Badghis, Sar-e-Pul, Balkh, Parwan, Baghlan, Samangan, Laghman og Takhar.

FNs kommunikasjonsdirektør i Afghanistan, Kieran Dwyer, sier til avisen at han ikke kan kommentere hemmelige kart.

– Men i løpet av 2010 har vi sett at sikkerheten i mange deler av landet som tidligere var stabile nå har blitt ustabile, sier Dwyer.

Merker dårligere sikkerhet

De norske soldatene har også merket at sikkerheten i de områdene der de opererer har blitt dårligere.

– Dette er ikke ukjent for oss, og Norge har ikke tidligere mistet så mange soldater som vi har gjort i 2010. Den vanskelige sikkerhetssituasjonen har vi også forsøkt å formidle hjem ved blant annet å prøve å gjøre informasjon om trefninger der norske soldater har vært involvert tilgjengelige for alle, sier pressetalsmann for forsvaret Christian Øverli til NRK.

Dødelig terrorgruppe ute av Kabul

Det er imidlertid ikke bare negative nyheter fra Afghanistan. Ifølge avisen The New York Times skal én av Talibans mest dødlige terrorgruppe, det såkalte Haqqani-nettverket, ikke ha klart å gjennomføre ett eneste stort angrep i den afghanske hovedstaden Kabul på syv måneder.

En amerikansk etterlyst-plakat av Sirajuddin Haqqani

En amerikansk etterlyst-plakat av Sirajuddin Haqqani som antas å lede Haqqani-nettverket.

Foto: Scanpix/AFP

Det til tross har amerikanske myndigheter holdt en lav profil i forhold til kampen mot Haqqani-nettverket. Både fordi hele USAs afghanistan-strategi skal opp til vurdering på nyåret, og fordi de ikke vil provosere frem angrep.

Det skyldes også at nettverket fortsatt blir ansett å være den best utstyrte og best trente fienden til USA i Afghanistan.

– De er bedre finansiert, bedre trent og den gruppen som setter ut de mest avanserte bombene i landet, sier majorgeneral John F. Campbell til avisen.

Serena hotell

Ifølge amerikansk etteretning skal gruppen være en del av afghansk Taliban og en nær alliert av Al Qaida. Det skal også ha vært Haqqani-nettverket som stod bak angrepene på Serena Hotell og den indiske ambassaden i Kabul i 2008.

De er også mistenkt for å stå bak selvmordsbomingen av en CIA-stilling i Khost i desember i år.

SISTE NYTT

Siste nytt