NRK Meny
Normal

Utro guvernør mot Ted Turners sønn og Colberts søster i Sør-Carolina

Det blir fargerikt når delstaten Sør-Carolina holder primærvalg for å finne kandidat til ledig sete i Kongressen. Komiker Stephen Colberts søster stiller, det gjør også mediemogul Ted Turners sønn og en guvernør som er mest kjent for sin utroskapshistorie.

Mark Sanford

Daværende guvernør Mark Sanford tok til tårene da han i juni 2009 skulle forklare sitt forsvinningsnummer, etter at både kona, delstatsmyndighetene og Secret Service lette etter ham. Det viste seg at han var på kjærlighetsferie med en argentinsk elskerinne. Nå ber han om en ny politisk sjanse.

Foto: DAVIS TURNER / AFP

Sør-Carolina er kjent for skitten valgkamp og for å spille en viktig rolle i nominasjonskampen ved amerikanske presidentvalg.

Hele 16 kandidater slåss om en ledig plass i Kongressen i Washington, og favoritt til å trekke det lengste strået er tidligere guvernør Mark Sanford.

Han regjerte den konservative sørstaten i to perioder, og ble sett på som en kommende stjerne i det republikanske partiet helt til han «forsvant» i fem dager i juni 2009.

Verken kona eller sikkerhetsvaktene visste hvor guvernøren var.

Sør-Carolinas eksguvrnør Mark Sanford

Guvernør Mark Sanford møtte et hav av pressefolk, da han skulle forklare sitt forsvinnigsnummer.

Foto: DAVIS TURNER / AFP
Eksguvernør i Sør-Carolina, Mark Sanford

Dette bildet av fra flyplassen i delstatshovedstaden Columbia var det siste man visste om guvernørens bevegelser.

Foto: AP
Jenny Sanford, ekskona til Sør-Carolina-guvernør

Jenny Sanford pakket og forlot guvernørboligen med fotografene hengende over gjerdet.

Foto: Mary Ann Chastain / AP

Selv hadde han sagt at han skulle på fottur i Appalachia-fjellene. I virkeligheten var Sanford var i Argentina sammen med sin elskerinne.

Han tilsto senere gråtende forholdet og en rekke andre eskapader, og kona Jenny tok med seg de fire barna og flyttet ut av guvernørboligen.

Sanford har brukt valgkampen til å hevde at han fortjener en ny sjanse fordi han er en dyktig politiker og i en valgvideoen ber han Gud gi ham nettopp en slik.

Skittent spill

Sør-Carolina er en av de mest livlige scenene for politisk teater i USA.

Mannen som trår ut av Kongressen er den fargerike Jim DeMint. Tea Party-sympatisøren forlater Capitol Hill for å bli leder i den innflytelsesrike republikanske tankesmien The Heritage Foundation.

Mange vil også denne vinteren ha stiftet bekjentskap med den fiktive kongressrepresentanten Frank Underwood, hovedpersonen i Netflix-suksessen House of Cards.

Kommentatorer i USA peker på at det slett ikke er tilfeldig at den sleipe og ekstremt kalkulerende Underwood komme fra nettopp Sør-Carolina.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

JimDeMint

Jim DeMint er en av de ledende politikerne i Det republikanske partiet, og har vært blant dem som har trukket partiet kraftig i konservativ retning. Han mener blant annet at åpent homofile eller ugifte kvinner som er seksuelt aktive før ekteskapet, selv med en fast partner, kan være lærere. DeMint har vært senator siden 2005.

Foto: ALEX WONG / Afp

Turner mot Sanford

I virkeligheten er Mark Sanford er favoritt til å vinne primærvalget, men hans hardeste konkurrent for å bli Republikanernes kandidat er Ted Turner jr.

Læreren er langt mer konservativ enn faren sin, mediemogulen Ted Turner som blant annet etablerte CNN.

Ted Turner jr.

Hvis man synes CNN-eier Ted Turner er konservativ, har man ikke møtt sønnen ved samme navn.

Foto: Bruce Smith / Ap

Turner senior er langt mer liberal enn Turner junior, og Ted Turner i Sør-Carolina har brukt mye av valgkampen på å distansere seg fra sin far.

Han har imidlertid også brukt 1,5 millioner kroner av sine egne penger på det, penger han har fått fra farens imperium.

Tøft for Colbert

Også favoritten til å bli Demokratenes kandidat kommer har mer kjente slektninger.

Elizabeth Colbert Busch er søsteren til komiker Stephen Colbert som leder det populære programmet «The Colbert Report», og som har truet med å stille som presidentkandidat flere ganger.

Søsteren er ikke like fargerik, og vil neppe vinne fram i det veldig konservative valgdistriktet i sørstaten.

Selvransakelse

Elizabeth Colbert Busch

Elizabeth Colbert Busch er liberal og demokrat, og har liten sjanse i den konservative delstaten.

Foto: Bruce Smith / Ap
John Stewart and Stephen Colbert

Stephen Colbert (t.v.) og John Stewart gjør narr av alt søsterens politiske motstandere står for.

Foto: JASON REED / Reuters

Det republikanske partiet vinner trolig valget om det ledige kongressetet, men partiet har store problemer andre steder.

I dag la Republikanerne fram en evalueringsrapport for hva som gikk galt under valget i fjor høst.

Det var ikke så rent lite, ifølge lederen for Republikanernes nasjonale styre, Reice Priebus.

Partiet klarte ikke å nå fram til velgerne fordi det satset på feil saker, sendte ut uklare budskap til og var for dårlig organisert på bakken, ifølge rapporten.

Alle pengene fra de såkalte Super-PAC-ene gjorde det også mulig for «opprørskandidater» som Newt Gingrich og Rick Santorum å være med i nominasjonsprosessen lenger enn de burde ha vært.

For mange debatter mellom partiets egne kandidater ødela for partiet, hevder rapporten, som også understreker at Mitt Romney virket fremmedgjørende på viktige velgergrupper som kvinner, unge og folk med latinamerikansk bakgrunn.

Partiet starter nå en omfattende kampanje for å nå ut til ikke minst latinamerikanske velgere og vil satse hardt på å få vedtatt en immigrasjonslov i Kongressen.

En mer positiv holdning til homofile vil også være viktig for republikanske kandidater som skal lykkes i framtida, ifølge rapporten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt