NRK Meny
Normal

Faren: - Han er en engel

– Min sønn er en sann engel, sier faren til de to brødrene som er mistenkt for å stå bak bombene i Boston. Den ene broren er skutt og drept, den andre er på rømmen fra politiet.

Dzhokhar Tsarnaev

Politiet sier Dzokhar Tsarnaev trolig er bevæpnet og at han er farlig.

Foto: Ap

To tsjetsjenske brødre er mistenkt for å ha stått bak bombene som kostet tre mennesker livet under Boston Marathon. Den ene av dem ble drept torsdag, mens store politistyrker nå er på jakt etter den 19 år gamle Dzhokhar A. Tsarnaev.

Amerikanske sikkerhetskilder bekrefter at det var den 26 år gamle tsjetsjeneren Tamerlan Tsarnajev som ble drept i skuddveksling med politiet i Watertown utenfor Boston torsdag kveld.

Brødrene flyttet til USA i 2002 eller 2003.

Medisinstudent

Anzor Tsarnaev

Anzor Tsarnaev.

Foto: AP

Nå har nyhetsbyrået AP snakket med faren deres, Anzor Tsarnaev som er i den russiske byen Makhachkala. Han forteller at 19-åringen er en smart gutt som studerer medisin.

– Han er på andreåret i medisin i USA. Han er en så intelligent gutt. Vi ventet ham på besøk i ferien her, sier faren.

Til nyhetsbyrået Interfax sier faren at han tror de to sønnene er uskyldige og at de har havnet i søkelyset til det amerikanske politiet fordi de er praktiserende muslimer.

– Hvorfor drepte de Tamerlan? De skulle tatt ham i live, sier faren.

Anzor Tsarnaev sier at han snakket med begge sønnene etter bombeeksplosjonene. Da sa de til ham at de ikke hadde vært i området da det smalt.

Han tror de ikke er i stand til å gjøre noe slikt og sier de ikke kunne gjort en flue fortred.

Jobbet som badevakt

I en periode jobbet Dzhokhar også som badevakt ved bassenget ved Harvard.

– Han var en stille ung mann. Han kom presis på jobb og han kom godt overens med studentene og svømmerne her, sier direktør George McMasters til CNN.

Mennenes onkel, Ruslan Tsarni, også han bosett i USA, sier at han ikke har hatt så mye kontakt med nevøene den siste tiden, men forteller om et møte med Dzhokhar i 2009.

– Jeg spurte ham hva han drev med. Da svarte han: «Islam». Jeg sa til ham: «islam har alltid vært der, du må ha noe å leve av ved siden av, en jobb,» forteller onkelen.

Han sier at de to ikke fortjener å leve, hvis det virkelig er de to som står bak bombene.

– Han er væpnet og farlig

Bostons politimester Ed Davis har ikke bekreftet identiteten til de to terrormistenkte brødrene, men betegnet 19-åringen som fortsatt var på frifot, som væpnet og farlig.

Ifølge politikilder var Tamerlan Tsarnajev iført et bombebelte da han ble skutt, og politiet fryktet derfor at også broren kunne være utstyrt med et slikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spesielstyrker Boston

Store politistyrker jakter på den 19 år gamle studenten.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

– Vi tror dette er en terrorist, og at han har kommet hit for å drepe folk. Hold dere innendørs og ikke lukk opp døren hvis noen banker på, sa politimester Edward Davis i Boston-politiet fredag formiddag norsk tid.

Politiet sier de har overvåkingsbilder som viser 19-åringen under et ran av en dagligvarebutikk i Cambridge, som ligger i nærheten av Massachusetts Institute of Technology (MIT) der en politimann ble drept. Det forteller Timothy Alben i det føderale politiet til nyhetsbyrået AP.

Skal ha fått militær opplæring

Ifølge flere amerikanske medier ble Tsarnajev født i Russland, mens lillebroren ble født i Kirgisistan.

Begge de to brødrene skal ha fått militær opplæring, men det har ikke kommet fram hvor de har fått denne.

Dzhokhar Tsarnajevs navn er å finne på en liste over 45 elever ved Cambridge Rindge and Latin School som fikk 2.500 dollar i studiestipend i 2011.

Sett ved maratonløpet

FBI har frigitt overvåkingsbilder som viser de to brødrene gående i nærheten av mållinja til Boston Marathon.

– Den yngste broren ble sett mens han satte fra seg en bag i nærheten av stedet der bombe nummer to eksploderte, sier FBI-agent Richard DesLauriers.

Deretter skal de to ha ranet matbutikken i Cambridge, før de tvang en mann i en Mercedes til å kjøre dem til en bensinstasjon.

Det var jakten på denne bilen som førte til aksjonen i bydelen Watertown, der skuddvekslingen mellom de to og politiet førte til at eldstebroren ble drept.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt