Faren til jordansk pilot vil hevne sønnen

Faren til den jordanske piloten som ble drept av Den islamske stat ber myndighetene i landet hevne sønnen.

Safi Yousef al-Kaseasbeh

Faren til den jordanske piloten som ble drept av Den islamske stat, Safi Yousef Al-Kaseasbeh, krever hevn.

Foto: Raad Adayleh / Ap

– Jeg ber myndighetene hevne Muath (Al-Kaseasbeh), sier Safi Yousef Al-Kaseasbeh til pressen i dag i det han forlot minnestedet der mange hadde samlet seg for å minnes den jordanske jagerflypiloten som brent til døde av Den islamske stat.

– Sajidi betyr ingenting

I natt henrettet Jordan den irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi, som IS krevde utlevert i bytte mot Al-Kaseasbeh.

Men det er ikke nok mener faren.

– Sajidi betyr ingenting sammenlignet med Muath. Det er rett og slett ikke nok, IS må tilintetgjøres, sier faren.

Krevde bevis

I utgangspunktet hadde jordanske myndigheter gått med på en fangeutveksling med terrorgruppen, men de krevde bildebevis på at 26-åringen fortsatt var i live før de slapp kvinnen som satt fengslet med en dødsdom for et selvmordsangrep i Amman i 2005.

Men et slikt bevis kom aldri, og i går la IS ut en video som viste hvordan piloten ble brent til døde. Ifølge jordanske myndigheter skal drapet ha skjedd alt 3. januar. Altså før de krevde Sajida utlevert.

Jordan har sverget hevn og i dag får de også støtte fra et av verdens mest anerkjente sunnimuslimske læresteder som oppfordrer til drap og korsfestelse» av jihadister tilknyttet den sunnimuslimene terrorgruppa.

Leder Ahmed al-Tayib har kalt drapet for en feig handling.

– De som kjemper mot Gud og hans profet må straffes i tråd med Koranens lære, sier Tayib.

Reaksjoner på IS-videoen har også kommet fra krigsherjede Syria. Det syriske utenriksdepartementet kaller drapet for «avskyelig», og ber Jordan samarbeide i kampen mot Daesh-terroristene og Nusrafronten.

Daesh er det nedsettende arabiske akronymet som brukes om IS i store deler av verden, mens Nusrafronten er den syriske fløyen av Al Qaida. Begge grupper har kjempet til seg områder i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt