Normal

Frykter at kolera-epidemien skal nå jordskjelvofrenes teltleirer

Fem nye koleratilfeller i Haitis hovedstad Port-au-Prince øker faren for at epidemien skal øke i omfang. Samtidig hevder myndighetene at utbruddet nå er under kontroll.

Kolera-utbrudd i Haiti

Et barn med kolera-symptomer får trøst på et sykehus i Grande-Saline. Den siste uken har mer enn 200 mennesker mistet livet i et plutselig kolerautbrudd i det jordskjelvrammede landet.

Foto: Ramon Espinosa / AP

Marie Michele Rey

Marie Michele Rey deltar denne uken på toppmøtet for franskspråklige land i Montreux i Sveits.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

På en pressekonferanse i Montreux i Sveits søndag fortalte Haitis utenriksminister Marie Michele Rey at myndighetene klart å begrense omfanget av kolerautbruddet i landet.

Ifølge Rey er utbruddet av den dødelige sykdommen nå begrenset til definerte områder i Artibonite-regionen nord i landet, såvel som i deler av det sentrale Haiti.

Frykter utbrudd i teltleirer

Samtidig frykter myndighetene frykter at epidemien skal spre seg til leirene i hovedstaden Port-au-Prince, der rundt 1,3 millioner hjemløse lever under svært primitive forhold.

FN har allerede bekreftet fem tilfeller av kolera i hovedstaden, og dette øker faren for at epidemien skal nå teltleirene og utvikle seg til en omfattende helsekatastrofe.

Koleraepidemien som har brutt ut i det jordskjelvrammede landet den siste uka, har så langt tatt livet av over 250 mennesker, ifølge de siste tallene fra helsemyndighetene i landet.

Kolera-smitte spres ofte gjennom skittent vann eller mat. Folketettheten og de dårlige sanitærforholdene i teltleirene kan gjøre at et sykdomsutbrudd her vil spre seg langt raskere enn epidemien hittil har gjort.

Les også: – Folk ligger i kø utenfor sykehusene | Kolerasmitten i Haiti av den farligste typen

FN bekymret for spredning

Alle de fem tilfellene av kolera-smitte som har blitt bekreftet i hovedstaden Port-au-Prince, skal være påvist hos mennesker som har reist fra Artibonite-regionen.

– Disse tilfellene utgjør ikke en spredning av epidemien, fordi det ikke er noe nytt smittested, uttaler FNs kontor for koordinering av humanitære aktiviter (OCHA).

FN vurderer likevel utviklingen som «bekymringsfull».

Haitis regionale helsedirektør Dieula Louissaint understreket lørdag behovet for å holde kolera-pasienter isolert fra andre for å hindre spredning av sykdommen.

Lørdag reiste Haitis president René Preval og helseminister Alex Larsen rundt i de rammede områdene. Myndighetene har lovet å gjøre det de kan for å få rent drikkevann ut til befolkningen.

Samtidig har kanadiske myndigheter tilbudt Haiti et militært feltsykehus og en million kanadiske dollar til bekjempelse av epidemien.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt