Hopp til innhold

Farc-leder: Veldig glad for at krigen er over

– Det er mange sterke følelser og mye glede. Det sier lederen for Farc-geriljaen i Colombia, Rodrigo Londoño som går under kallenavnet «Timochenko» om hvordan det er å avslutte over 50 år med krig.

Rodrigo Londoño

I NORGE: FARC-leder Rodrigo Londoño er denne uken i Oslo for å delta på Utenriksdepartementets fredskonferanse Oslo Forum.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

Den omstridte lederen er nå på besøk i Norge, på invitasjon fra utenriksminister Børge Brende for å delta på utenriksdepartementets fredsmeglerkonferanse, Oslo Forum.

Farc-geriljaen og myndighetene i Colombia underskrev i fjor en fredsavtale med norsk hjelp. Om få uker skal Farc etter planen gå fra å være en gerilja til å bli et politisk parti:

– Det er mange sterke følelser og vi er veldig glade og lykkelige over at det går denne veien, sier «Timochenko» til NRK.

Vanskelig å stole på hverandre

– Dette er et historisk øyeblikk, sa utenriksminister Børge Brende (H) da han intervjuet «Timochenko» og landets utenriksminister om fredsprosessen foran et stort publikum på Litteraturhuset i Oslo torsdag. Der spurte han blant annet om hvordan partene greide å bygge opp tillit til hverandre etter så mange år med krig.

– Vi jobber fortsatt med å bygge opp tilliten til Farc, sier den colombianske utenriksministeren, Maria Angela Holguin til NRK.

Også Farc-lederen sier det var vanskelig å få tillit til sin erkefiende:

– Krigen har skapt hat og mistillit, sier «Timochenko».

Farc-geriljaen har i over 50 år vært i krig med myndighetene i landet. Over 200.000 menesker har blitt drept og over 7 millioner er drevet på flukt.

Alle parter i konflikten er anklaget for alvorlige overgrep, massakrer og voldtekter.

Samtale om fredsavtalen i Colombia.

I SAMTALE: Colombias utenriksminister Maria Angela Holguin, Farcs leder Rodrigo Londono Echeverri og utenriksminister Børge Brende på Litteraturhuset i Oslo torsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foran et lydhørt publikum fortalte «Timochenko» at FARC mange ganger ble lurt av ulike regjeringer:

– Vi fryktet at det hele igjen var en felle. En gang i framtiden vil vi kunne fortelle hele denne grusomme historien, sa han.

Farc er snart avvæpnet

De siste månedne har tusenvis av Farc-soldater blitt fraktet til såkalte overgansleire der de skal være inntil de kan gå tilbake til det sivile livet.

Farc har startet innlevering av våpnene og denne uka markerte de at de har levert 60 prosent av våpnene. De skal oppbevares i forseglede containere i overgansleirene som overvåkes av FN.

Men alt har ikke gått på skinner i fredsprosessen:

– Vi er på et kritisk punkt. Flere deler av avtalen er ikke oppfylt fra regjeringens side, sier «Timochenko».

Overgangsleirene var ikke klare og manglet både hus og sanitæranlegg da Farc-soldatene kom, nye lover som skal sikre fredsprosessen er ikke vedtatt og flere titalls ledere for menneskerettighetsorganisasjoner og urfolk har blitt drept de siste månedene:

– Det er vanskeligere å skape fred enn krig, sier utenriksminister Holguin.

Ord som våpen

Vold har blitt brukt som et politisk våpen i landet i hundrevis av år Farc-lederen sier at det viktigste nå er å få stoppet den politiske volden i landet.

– Det må bli slutt på drap på opposisjonspolitikere og folk som kjemper for sine ideer, sier «Timochenko» som flere ganger har sagt at FARC nå bytter ut våpen med ord i den politiske kampen.

Etter planen skal FARC gå fra å være gerilja til å bli et politisk parti i løpet av sommeren.

Ifølge fredsavtalen skal det også gjennomføres store seamfunnreformer i Colombia:

– Det er veldig vanskelig å gjennomføre endringene. Det er ikke bare en avtale og det dreier seg ikke bare om å legge ned våpnene, men en total forvandling spesielt på landsbygda, sier utenriksminister Holguin.

For Farc-geriljaen har hele tiden kjempet for jordreformer og utvikling av landsbygda og mye har de fått gjennomslag for i fredsavtalen.

Optimister

På tross av problemene, sier både geriljalederen og utenriksministeren at de er optiimistiske og at det ikke er noen vei tilbake nå.

Og Timoschenko gleder seg til et nytt liv med familien:

– I mange år har jeg ikke sett familien min. Det er fortsatt mye mistillit pga krigen, så vi får se hvordan det går når jeg får muligheten til å treffe dem igjen, sier geriljalederen som har kjempet med våpen mot myndighetene i over 30 år.

SISTE NYTT

Siste nytt