Ber om pent vær

Den eldste geriljahæren i Latin-Amerika, FARC i Colombia, har foreslått våpenhvile med regjeringshæren.

Målet er å forhandle om fangeutveksling.

Geriljaen ber om at det blir opprettet en frisone på 800 kvadratkilometer der både geriljasoldater og regjeringssoldater blir trukket ut for at forhandlingene kan skje uten fare for krigshandlinger.

Alvaro Uribe
Foto: FERNANDO VERGARA / AP

FARC har vært i kamp med den colombianske regjeringshæren i 42 år og har 17 000 menn og kvinner under våpen. Over to millioner colombianere er fordrevet fra sine hjem.

Appell med FARC-mandad

Juan Carlos Marvaez er politiker og har vært fange hos FARC i mange år. Han opptrer med en appell på et videobånd FARC har distribuert. Blant annet er det blitt spilt av for familiemedlemmer av de 62 fangene geriljahæren har hatt i sin varetekt i årevis.

Kona til Marvaez lytter til stemmen hans og ser bildet av mannen for første gang på mange år og tørker en tåre, men hun kan slå fast at mannen er i god forfatning. Slik vil FARC bygge opp et press på regjeringen i Bogota - bokstavene FARC står for Colombias revolusjonære våpenmakt.

- Opprett frisone

Appellen til Juan Carlos Marvaez er rettet til en tidligere presidentkandidat: - Du, senor Leyva, kan mekle mellom regjering og gerilja så det blir opprettet en humanitær sone på 800 kvadratkilometer.

Der skal det ikke være geriljasoldater og ikke regjeringssoldater, sier Marvaez med mandat fra FARC, men forhandlere skal bruke 45 dager på å prøve å bli enige om fangeutvekslling under overvåking av franskmenn, spanjoler og sveitsere.

Oppdrag fra presidenten

Dette framstøtet fra geriljaen er halvannen uke gammelt. Nå har president Alvaro Uribe svart. Han har gitt ordre til regjeringsapparatet om å forhandle med geriljaen om fangeutveksling.

FARC vil utlevere sine 62 fanger mot flere hundre geriljasoldater som sitter i colombianske fengsler. Blant de 62 er en tidligere presidentkandidat, Ingrid Betancourt, som FARC kidnappet for over fire år siden.

Andres Pastrana
Foto: JAVIER GALEANO / AP

Frisone prøvd før

Frisone har vært prøvd før. En tidligere president, Andres Pastrana, trakk regjeringshæren ut av et område på størrelse med Sveits i 1998 og overlot det til FARC. Den gang førte forhandlinger ikke fram, og Pastrana opphevet frisonen igjen i 2002.

Samme år valgte colombianerne Alvaro Uribe til president - hans topprioritet er å slå FARC militært. Det har regjeringshæren ikke greid de drøye fire åra Uribe har vært president.

Appell fra pårørende

Fabiola Perdomo, kona til Marvaez, ber presidenten skrive under et dekret som oppretter en frisone i landsbyene Pradera og Florida så forhandlingene familiemedlemmene har ventet på så lenge, endelig kan komme i gang.

Der står denne menneskelige tragedien i Colombia, en av de mange menneskelige tragediene i Colombia. Forhandlinger er ikke kommet i gang, men forventningene om dem er vekket, kanskje med større utsikt til suksess enn før. Ambisjonsnivået er senket: Den foreslåtte frisonen for forhandlinger er skrumpet inn fra ca. 41 000 kvadratkilometer - Sveits' areal - til 800 kvadratkilometer - omtrent New York bys areal. 

SISTE NYTT

Siste nytt