OSSE-observatører får tilgang til åstedet for flykrasj

Etter forhandlinger har prorussiske opprørere gitt OSSE-observatører tilgang til deler av området hvor et fly ble skutt ned. Det blir også gitt tillatelse til å snakke med lokalbefolkningen, melder Reuters.

OSSE-observatører

FÅR TILGANG: Etter forhandlinger får observatører fra OSSE tilgang til deler av åstedet hvor flyet som ble skutt ligger. På bildet til høyre har vi valgt å sladde døde mennesker som ligger på bakken.

Ukrainske myndigheter har beskyldt prorussiske opprørere for å tukle med bevis på åstedet hvor flyet fra Malaysia Airlines ble skutt ned.

I tillegg hevdet myndighetene at OSSE-observatører ikke ble gitt tilgang til åstedet. Dette melder også Reuters. Etter forhandlinger lørdag formiddag har observatørene nå fått tilgang til deler av åstedet, melder Reuters.

Angela Merkel og Vladimir Putin

ENIGE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel (t.v.) og Russlands president Vladimir Putin ønsker en uavhengig gransking av flykatastrofen. Bildet er tatt før VM-finalen i Brasil tidligere i sommer.

Foto: Alexei Nikolsky / Ap

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Nå har Tyskland og Russland gått sammen om å kreve en objektiv etterforskning. Samtidig ber Tysklands forbundskansler Angela Merkel Russlands president Vladimir Putin om å bruke sin innflytelse over separatistene, melder AFP.

– De ble enige om at en internasjonal og uavhengig kommisjon under ledelse av Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) umiddelbart må få tilgang til vrakstedet, sier tyske myndigheter i en uttalelse.

Statsoverhodene ble enige om dette i en telefonsamtale lørdag.

– Forsøkte å ødelegge bevis

I området får de også tilgang til en av flyets motorer. Tidligere har Malaysias statsminister Najib Razak krevd full tilgang til flyvraket.

Myndighetene hevder at prorussiske separatister flyttet på 38 lik.

«Med hjelp av Russland har terroristene forsøkt å ødelegge bevis etter gjennomføring av internasjonal kriminalitet».

Her kan du lese alt om flyet som ble skutt ned.

Ifølge AFP skal en kommandør ha uttalt at lik fra Malaysia Airlines-flyet er blitt flyttet til en likhus hvor de kommer til å gjennomføre obduksjoner, noe som er i tråd med det ukrainske myndigheter har hevder.

– Vi har fjernet 27 kropper, uttaler kommandøren ifølge AFP.

Ifølge en pressemelding fra ukrainske myndigheter skal opprørerne ha fraktet 38 av likene til et likhus, øst i byen Donetsk. Myndighetene hevder at «spesialister med tydelig russisk aksent truer med å utføre uavhengige obduksjoner».

Les også: Krever full tilgang til flyvraket

Les også: Obama med hard kritikk av Putin

Les også: Spionsatelitt tok bilde av raketten som skjøt ned MH17

– Ønsker fri tilgang

Klokken 11.30 lørdag meldte Reuters at 186 av de 298 døde er funnet. Utenriksminister Børge Brende gikk langt i å bekrefte at ingen av de døde er norske statsborgere i går.

De døde har ti ulike nasjonaliteter. De er fra Nederland, Malaysia, Australia, Indonesia, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Filippinene, Canada og New Zealand.

Lørdag reiste transportminister Liow Tiong Lai til Ukraina for å sikre at etterforskere får tilgang til stedet der flyet ble skutt ned.

– Vi ønsker å ha fri tilgang til åstedet, uttaler Tiong Lai, ifølge CNN.

Ifølge AFP har russiske opprørssoldater hindret ukrainske etterforskere og internasjonale journalister tilgang til åstedet. De skal blant annet ha avfyrt varselskudd da journalister nærmet seg.

Ukrainske myndigheter hevder også at separatist-opprørerne skal ha prøvd å få tak i lastebiler for å frakte deler av flyet ut av Ukraina. Ukrainske myndigheter hevder også at opprørerne har stjålet verdisaker fra de døde passasjerene.

CNNs reportere på stedet melder at de ikke har sett noe til dette.


SISTE NYTT

Siste nytt