NRK Meny
Normal

Får russisk gass for første gang på et halvår

Russland har levert gass til Ukraina for første gang siden juni i år. Samtidig har ukrainske militære stanset kamphandlingen i Øst-Ukraina, foreløpig for én dag.

Pumpestasjon for gass

Russisk gass strømmer gjennom pumpestasjonen Bojarka utenfor Kiev for første gang siden juni i år.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Det russiske selskapet Gazprom bekrefter at de har startet gassleveransene til Ukraina klokken 08.00 i dag morges.

Leveransene ble stanset i juni i år på grunn av uenighet om pris og betaling med bakgrunn i den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina.

I forrige uke sa det statlige ukrainske selskapet Naftogaz at de hadde overført 378 millioner dollar – over to og en halv milliard norske kroner – til Gazprom for å i gang leveranser før vinteren.

Vinteren har satt inn

Gassleveransen er gode nyheter for innbyggerne i Ukraina, der vinterkulden har satt inn.

I hovedstaden Kiev er det denne uken minusgrader, og ifølge Yr.no vil temperaturen fredag gå ned i seks minusgrader.

For ukrainere flest er det store problemet med oppvarming til vinteren at store deler av kull-leveransene har stoppet opp.

Ukraina bruker i stor grad kull i oppvarming, og de fleste kullgruvene ligger i Donbass-området i Øst-Ukraina.

Dette er områder som for en stor del kontrolleres av opprørerne, og dermed har kull-leveransene til resten av Ukraina for en stor del stoppet opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kullgruve i Ukraina

Kalinina-kullgruven ved Donetsk i Øst-Ukraina er en av de mange som er under opprørernes kontroll.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

«Stillhetens dag»

I et forsøk på å få på plass en våpenhvile i Øst-Ukraina har ukrainske styrker erklært dagen i dag som en «Stillhetens dag».

Det ukrainske forsvaret opplyser at de har stanset kamphandlingene og at de håper er å få til en våpenhvile som faktisk vil holde langs frontlinjen.

– Det ukrainske forsvaret har stanset alle kamphandlinger og er klare til våpenhvile. Men dersom separatistene angriper oss, vil vi svare på angrepene, opplyser en militærtalsmann.

Etter planen skulle det i dag startet fredsforhandlinger mellom ukrainske myndigheter og de prorussiske opprørerne i Hviterusslands hovedstad Minsk.

De forhandlingene er nå utsatt til tidligst fredag.

– I dag skjer det ingenting, men konsultasjoner fortsetter, sier en talsmann for det ukrainske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Håpet er at forhandlingene skal få fredsplanen og våpenhvilen som partene inngikk 5. september, på skinnene igjen, etter at den har blitt brutt nesten daglig siden den ble inngått.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt