Får ny minibuss etter angrepet i Ingusjetia

Eieren av minibussen som ble ødelagt under angrepet på menneskerettighetsaktivister og journalister på grensen mellom Tsjetsjenia og Ingusjetia 9. mars i år, har nå fått en ny buss. Journalister i Russland og utlandet har samlet inn penger til bussen.

Basjir Plijev

En fornøyd Basjir Plijev med sin nye minbuss, kjøpt for penger samlet inn av journalister blant annet i Russland og Norge.

Foto: ssssmirnov/twitter

Det er en tydelig glad og lettet Basjir Plijev som nå kan vise fram sin nye minibuss, som igjen gir ham mulighet til å fortsette sin virksomhet som sjåfør i den sørlige delen av Russland.

Plijev ble hardt skadet under overfallet på journalister og menneskerettighetsaktivister om kvelden 9. mars, til tross for at han bare var leid inn sammen med bussen sin for å frakte dem rundt i området.

Han fikk store skader både på føttene og hendene, og var den som måtte være lengst på sykehus etter overfallet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ødelagt minibuss

Slik så minibussen til Basjir Plijev ut etter overfallet 9. mars.

Foto: Kavkavskij Uzel

Brutalt overfall

Også norske Øystein Windstad ble slått og skadet under det brutale angrepet, som skjedde i forbindelse med en tur som menneskerettighetsgruppen «Komiteen mot tortur» arrangerte i området.

Windstad var på sykehuset i Ingusjetia i to dager før han kunne dra tilbake til Norge. Også den svenske journalisten Maria Persson-Löfgren ble skadet under angrepet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Øystein Windstad

Frilandsjournalist Øystein Windstad på flyplassen i Beslan på vei hjem til Norge etter det brutale overfallet i Ingusjetia.

Foto: Morten Jentoft

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men «Komiteen mot tortur», som er en av svært få menneskerettighetsgrupper som fremdeles arbeider i Tsjetsjenia og den sørlige delen av Russland, har flere ganger vært utsatt for angrepet og har derfor flyttet sinn kontor ut fra Tsjetsjenia over i naborepublikken Ingusjetia.

Også Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov har kommet med sterke utfall mot denne komiteen, som driver det han kaller innblanding i republikkens egne anliggender.

Manglende etterforskning

Det ble umiddelbart satt i gang en etterforskning etter overfallet, og Russlands president Vladimir Putin sa at saken skulle ha høy prioritet og legges direkte under det russiske innenriksdepartementet.

Men ifølge den russiske nettavisen Kavkaskij Uzel så er det svært lite som har skjedd så langt i saken, selv om den nå er overført til Den føderale etterforskningskomiteen i Russland.

I følge nettavisen så opplyste det russiske innenriksdepartementet i begynnelsen av april at det ikke hadde vært mulig å få tak noen av de rundt 20 personene som gjennomførte overfallet og etterpå forsvant over grensen og inn i Tsjetsjenia.

Sivilt søksmål mot den russiske staten

Frilandsjournalisten Øystein Windstad skriver i en epost til NRK at han i samarbeid med blant annet svenske Maria Persson-Löfgren forbereder et sivilt søksmål mot den russiske staten for det mener er mangelfull etterforskning etter overfallet de ble utsatt for 9. mars.

Både overfallet på journalistene og menneskerettighetsaktivistene og situasjonen for sjåføren Basjir Plijev har opprørt og engasjert mange i Russland, og personer som ellers ikke har markert som seg aktive støttespiller til opposisjonen i landet.

Det ble arrangert en egen støttekonsert (som riktignok måtte stoppes på grunn av en bombetrussel) for Basjir Plijev, og det har blitt samlet inn mer enn 250.000 norske kroner, noe som har gjort det mulig å kjøpe en ny minibuss til ham. Blant annet har norsk journalistlag også sagt seg positiv til å støtte Plijev og hans familie.

Leder i Norsk Journalistlag Thomas Spence skriver i en epost til NRK at de likevel foreløbig ikke har bevilget penger fordi de har forstått at det er kommet inn nok støtte fra annet hold til Plijev. Men NJ har sørget for at Øystein Windstad via forsikringsselskapet har fått dekket utstyret han fikk ødelagt i forbindelse med angrepet og at de er villig til å støtte Plijev om det skulle bli behov for det.

Plijev fikk altså store skader i overfallet, men er nå på beina igjen, selv om han til flere medier har sagt at han ennå ikke føler seg helt frisk.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt