Hopp til innhold

Får måleinstrumenter for stråling

Byen Fukushima besluttet tirsdag at måleinstrumenter for radioaktiv stråling skal deles ut til 34.000 barn.

En arbeider foran hvileområdet i servicebygningen for reaktorene 5 og 6 ved Fukushimnakraftverket.

En arbeider foran hvileområdet i servicebygningen for reaktorene 5 og 6 ved Fukushimnakraftverket.

Foto: HO / Reuters

Hensikten er å måle den eventuelle strålingen de har vært utsatt for fra det ødelagte atomkraftverket 60 kilometer unna som ble ødelagt i jordskjelvet og tsunamien i mars.

Barn mellom 4 og 15 år skal ha instrumentene på seg døgnet rundt i tre måneder, opplyste en representant for byens myndigheter tirsdag.

Selv om byen ligger langt fra 20-kilometerssonen regjeringen har definert som skadelig, er mange av innbyggerne bekymret for mulige stråleskader.

Vil ha slutt på atomkraft

Nesten tre av fire japanere vil ha en gradvis slutt på bruken av atomkraft, viser en ny meningsmåling.

I en meningsmåling gjengitt av avisen Asahi Shimbun sier 74 prosent at de vil ha en gradvis avslutning på bruken av atomkraft. Bare 14 prosent av de spurte sier at de er imot en gradvis utfasing av atomkraften i landet.

64 prosent sier de tror «naturlig energi», gjennom utnyttelse av sol og vind, vil erstatte atomkraft. Meningsmålingen bygger på telefonintervjuer med 3.394 velgere over hele landet lørdag og søndag.

Japans statsminister Naoto Kan har varslet en full gjennomgang av landets energipolitikk etter at jordskjelvet og tsunamien utløste katastrofe ved atomkraftverket Fukushima nord for Tokyo i mars.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nesten tre firedeler av japanerne er enige med disse demonstrantene i Tokyo.

Nesten tre firedeler av japanerne er enige med disse demonstrantene i Tokyo om at bruken av atomkraft må avsluttes.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

– Undervurderte faren

I juni slo Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fast at myndigheten i Japan undervurderte tsunamifaren mot kraftverkene.

«Tsunami-faren var undervurdert flere steder», skrev IAEA i en rapport som byrået har levert til japanske myndigheter.

Rapporten tar for seg det som skjedde etter jordskjelvet 11. mars i år, og tsunamien som fulgte skjelvet, skriver nyhetsbyråene AFP og Reuters, som har fått tak i den tre sider lange oppsummeringen av rapporten.

«De som lager og driver atomanlegg må jevnlig vurdere og oppdatere beskyttelsen mot alle naturkatastrofer», står det i rapporten fra IAEA.

Slaktet kyr verdt 100.000

Senest i mai var strålingsfaren i Japan fremdeles stor. I flere områder ble blant annet bønder tvunget til å slakte kyr verdt flere hundre tusen kroner.

Strålingen gjør at rismarkene i området ikke lenger kan dyrkes og gjør det vanskelig med dyrehold.

Bøndene i Minamisoma-området må flytte fra gårdene og buskapen slaktes ned. Noen av dyrene er premiekyr som er verdt over 100 000 kroner stykket.

SISTE NYTT

Siste nytt