Får kritikk for 9/11-markering

I dag markeres seksårsdagen for terrorangrepene mot USA. New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani får kritikk for å prøve å «kuppe» markeringen i forkant av presidentvalget.

Terror 11. september 2001. Fly nummer to
Foto: Helene Seligman, HELENE SELIGMAN / Scanpix

I dag er det seks år siden terrorangrepene mot blant annet World Trade Center og det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, som krevde 2749 menneskeliv.

Dette markeres årlig med at redningsarbeidere leser opp navnene på de døde.

Også i dag er det minnemarkeringer, og disse overføres direkte her på nrknyheter.no.

DIREKTE KL 14: Minnemarkering fra New York

DIREKTE KL 15.30: Minnemarkering fra Pentagon

Mindre markering

Men ifølge AFP er det i år er det en lavere profil rundt markeringen enn tidligere. Under fjorårets femårsmarkering la president George W. Bush ned blomster på ruintomta, og holdt en tv-overført tale. Bush vil ikke komme med nye tv-taler, og han vil ikke delta under den offentlige minnemarkeringen ved World Trade Center.

En annen ting som gjør at minnemarkeringen er mindre enn tidligere, er at den offentlige seremonien – i motsetning til tidligere - holdes i en park utenfor Ground Zero, i stedet for på selve ruintomta.

Årsaken er at det nå pågår bygningsarbeid hvor de to tårnene sto. Slektninger av de døde vil likevel få ta seg inn på bygningsområdet og legge ned blomster.

Vekker sinne

Som vanlig under minnesmarkeringen, skal det holdes fire pauser under opplesningen av navnene på de døde. De fire pausene skal markere at hvert av de to flyene traff tårnene, samt at hvert av tårnene kollapset. New Yorks borgermester Michael Bloomberg og New York-senator Hillary Clinton er blant de som skal snakke under seremonien.

Men ifølge AFP vekker det sinne at Bloombergs forgjenger, Rudy Giuliani, også skal snakke under seremonien.

Rudy Giuliani
Foto: ERIC THAYER / REUTERS

Giuliani, som var borgermester i New York uinder terrorangrepene, er en av favorittene til å vinne det amerikanske presidentvalget neste høst. Både pårørende og de helteerklærte brannmannskapene i byen mener at Giuliani er med på å ”kuppe” minneseremonien og slå politisk mynt på den.

Lystårn

Klokka 1446 norsk tid skal kirkeklokkene ringe for å markere det nøyaktige tidspunktet for når Flight 11 krasjet inn i nordtårnet.

Utpå kvelden skal to massive lysstråler lyse opp nattehimmelen for å markere de to falne tårnene.

Dagen markeres også i Shanksville i Pennsylvania – stedet hvor Flight 93 styrtet etter at flypassasjerne overmannet kaprerne. I Washington minnes de 184 som døde da et av de kaprede flyene krasjet inn i Pentagon. President Bush vil delta her.

Se i NETT-TV: Seks år siden terrorangrep mot USA

Se i NETT-TV: Brann- og politifolk har fått helseskader etter redningsarbeidet

 

Følg NRKs livedekning av minnemarkeringen utover ettermiddagen.

SISTE NYTT

Siste nytt