Hopp til innhold

Får ikke ransake om natten – terrorist kan ha sluppet unna

Belgisk politi anklages for å ha latt Europas mest ettersøkte terrorist unnslippe fordi lovene forbyr politiet å ransake hus om natten.

Hus i Brussel

Familien Abdeslam bor i 2. etasje i dette huset i bydelen Molenbeek i Brussel. Det var ikke i dette huset i Molenbek at Salah Abdeslam skal ha oppholdt seg natten mellom 15. og 16 november.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam er ettersøkt over hele Europa.

Foto: Ap

Salah Abdeslam er ettersøkt over hele Europa for sin rolle i terrorangrepene i Paris 13. november.

Han leide blant annet bilen som ble brukt i angrepet på konsertlokalet Bataclan og er beskrevet som Europas mest ettersøkte mann.

Nå anklages belgiske myndigheter for at de visste hvor Salah Abdeslam befant seg to dager etter angrepet, men likevel ikke arresterte ham, skriver Le Soir.

I programmet «Faroek» som sendes på den belgiske TV-kanalen VTM i kveld, blir det sagt at politiet visste hvor han oppholdt seg natten mellom søndag 15. november og mandag 16. november.

Abdeslam skal ha oppholdt seg i en leilighet i bydelen Molembek i den belgiske hovedstaden Brussel.

Lov fra 1969

Brahim Abdeslam

Brahim Abdeslam, broren til Salad Abdeslam, var en av selvmordsbomberne som angrep konsertlokalet Bataclan 13. november.

Foto: AFP

Ifølge TV-programmet gikk ikke politiet til aksjon mot huset der Abdeslam oppholdt seg på grunn av en lov som forbyr husransakelse mellom klokken 21.00 om kvelden og 05.00 om morgenen.

Loven stammer fra 1967 og åpner bare for unntak når det er fare for brann eller når det dreier seg om å stoppe en pågående forbrytelse.

Først klokken 17.00 mandag 16. november, etter å ha fått ransakelsestillatelse, gikk belgisk politi til aksjon mot huset der Abdeslam kan ha oppholdt seg. Da var han ikke der, men hadde ifølge Le Soir hatt tid til å komme seg unna.

Avisen skriver at Abdeslam kan ha blitt smuglet ut av huset med venners hjelp før politiet rakk å slå til.

Ministeren avviser ikke

Koen Geens

Den belgiske justisministeren Koen Geens.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Den belgiske justisministeren Koen Geens vil ikke bekrefte VTMs versjon, men avviser heller ikke at loven fra 1969 gjorde politiets arbeid vanskeligere.

– Det eneste jeg kan si er at tjenestene våre sier at vi ikke kan avvise at han var der og at timene når vi ikke kan ransake, altså mellom 9 og 5, ikke hjalp oss med å finne Salah Abdeslam på det tidspunktet ... det er alt jeg kan fortelle deg, sier Geens i et intervju med den belgiske TV-kanalen RTBF.

Justisministeren avviser at det var en feil av politiet og legger til at «det eneste jeg vil si er at loven kunne vært mer hjelpsom når det gjelder å være effektive i lignende saker».

Det arbeides nå med å innføre et unntak også for terrorismerelaterte saker, men det kan ifølge VTM kan det altså allerede være for sent.

SISTE NYTT

Siste nytt