Får ikke dekket avbestillinger til Tyrkia

De som avbestiller en reise til Tyrkia etter tirsdagens terrorangrep får ikke igjen penger på reiseforsikringen.

Flyplassen i Istanbul

Flyplassen i Istanbul er allerede i drift igjen, under et halvt døgn etter terrorangrepet.

Foto: OZAN KOSE / AFP

– Det er nok en trist terrorhendelse som har rammet et urolig hjørne av verden. Vi følger alltid reiserådene fra Utenriksdepartementet i slike situasjoner, sier Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til NRK.

Minst 41 mennesker ble drept og over 239 skadet i terrorangrepet på Atatürk-flyplassen i Istanbul tirsdag kveld.

UD har ikke endret det offisielle reiserådet for Tyrkia etter terrorangrepet som bare advarer mot reiser til områdene nær Syria.

I dag morges har departementet sendt ut en oppdatering som oppfordrer folk om å holde seg unna flyplassen til det er ryddet opp og til å forholde seg til tyrkiske myndigheters håndtering av situasjonen og følge deres anvisninger.

Dermed dekker ikke Europeiskes reiseforsikringer avbestillinger i etterkant av terrorangrepet.

Europeiske er det klart største av selskapene som driver med reiseforsikring og dekker over en million nordmenn.

– Vi følger situasjonen nøye og har kontakt med vår alarmsentral. Vi har ikke fått mange henvendelser, men noen få om avbestillinger, sier Vennesland.

Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring

– Vi følger situasjonen nøye og vil vurdere utvidelse av dekningen, sier Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring.

Foto: Tryg Forsikring

Også DNB har valgt å følge UDs reiseråd og dekker ikke avbestillinger, opplyser kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, til NRK.

Unntak for Brussel

Det er vanlig at forsikringsselskapene følger UDs reiseråd når det gjelder om folk skal få dekket avbestillinger, men det kan gjøres unntak.

Blant annet ble gjorde flere selskaper unntak etter terrorangrepene mot Brussel i påsken.

– Angrepet i Istanbul skiller seg fra Brussel. I Brussel ble flere steder angrepet og samtidig er flyplassen i Istanbul allerede tilbake i drift, sier Vennesland i Europeiske.

Tryg Forsikring har valgt å gå lenger enn UDs reiseråd og dekker avbestillinger av reiser til Istanbul, men ikke til andre deler av Tyrkia.

– Vi dekker avbestilling av reiser til Istanbul til og med onsdag 6. juli. Dette inkluderer også reiser med planlagt mellomlanding i Istanbul, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Stranden i Antalya

Apollo har redusert antall feriereiser til Tyrkia med 70 prosent i år, allerede før det siste terrorangrepet. Tidligere i juni var det få mennesker på stranden i Adrasan, et stykke vest for feriebyen Antalya.

Foto: Burhan Ozblici / Ap

– Booker om uten ekstra kostnader

Også reiseselskapet Apollo følger UDs reiseråd og gir dermed ikke pengene tilbake til de som velger å avbestille. Selskapet har likevel valgt å ikke ta penger for dem som ønsker å dra på ferie til et annet land.

– Vi vil jo ikke at folk skal være redde på ferie. Derfor tilbyr vi folk å booke om til andre reisemål uten å ta noe ekstra for det, sier kommunikasjonsrådgiver i Apollo, Beatriz Rivera, til NRK.

Hun sier at det så langt i dag ikke er mange som har kontaktet Apollo med tanke på endringer eller avbestillinger.

Selskapet sender nå bare 60 turister til Tyrkia i uken etter at de tidligere i å reduserte tilbudet til Tyrkia med 70 prosent.

Også reiseselskapet Detur sier at de følger UDs reiseråd.

– Vi har turer til Antalyaregionen sør i Tyrkia, ikke til Istanbul, så vi har ingen gjester i nærheten av Istanbul flyplass. Vi følger alltid UDs reiseråd i slike situasjoner, og de anser fortsatt Antalyaregionen som trygt og har ikke endret reiserådet dit, sier presseansvarlig i Detur, Sigrid Sundfjord Otterlei, til NRK.

Han legger til at de heller ikke har mottatt ønsker fra reisende om å dra hjem tidligere.

700 fra Star Tour

Reiseselskapet Star Tour har 700 turister i Tyrkia nå.

– De er på badestedene. Vi har ingen reiser til Istanbul og man reiser direkte til badestedene, sier nordisk informasjonssjef i Star Tour, Mathias Bergendahl, til NRK.

Han sier at selskapet foreløpig ikke har fått noen avbestillinger, men regner med å høre fra kunder i dag. Samtidig venter han at folk vil planlegge å reise til andre feriemål fremover.

– Jeg forstår at hvis folk sitter og bestiller tur i dag, at om de kan velge mellom Tyrkia eller Mallorca, så kommer de kanskje til å velge Mallorca. Slike saker kan jo ha en viss påvirkning, sier Bergendahl til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt