Hopp til innhold

Pariserne får håndbok i høflighet

Turistmyndighetene i Paris går nå nye veier for å få innbyggerne i den franske hovedstaden til å oppføre seg bedre mot turister.

Eiffeltårnet, Paris

Turistmyndighetene i Paris håper det skal bli hyggeligere å være turist i byen.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Innbyggerne i den franske hovedstaden har rykte på seg for å være uforskammede mot turister og andre fremmede. Dette vil byens myndigheter nå gjøre noe med.

Turistmyndighetene har laget en seks sider stor brosjyre med tittelen «Do you speak Touriste?» – «Snakker du turistspråk?». Den inneholder blant annet velkomsthilsener på åtte tungemål, blant dem tysk, portugisisk og kinesisk.

Tilreisende opplever ofte kelnere, drosjesjåfører og butikkansatte i Paris som avvisende og lite hjelpsomme. Dette skyldes ofte at folk i disse yrkene ikke snakker noe fremmedspråk, mens mange av kundene de skal betjene, ikke mestrer fransk.

På fornavn

– Briter liker å bli tiltalt ved fornavn, heter det i brosjyren. Italienere bør man håndhilse på og ikke bare si hei til, mens amerikanere liker forsikringer om at butikkens prislapper er riktige slik at de ikke risikerer å bli lurt.

– Kineserne er ivrige til å shoppe, heter det videre.

Kinesere utgjør den raskest voksende gruppen av turister i Paris, og er ifølge brosjyren tilfreds hvis de får et vennlig smil og et «hallo» på kinesisk.

Paris er verdens fremste internasjonale turistmål, og besøkes hvert år av rundt 29 millioner mennesker. Men byen møter stadig større konkurranse, ikke minst fra London der tiltakene for å tiltrekke seg besøk fra andre deler av verden er trappet kraftig opp.

Dårlig rykte

– Målet er å bekjempe det dårlige ryktet Paris og byens omgivelser har på seg når det gjelder å motta turister. Folk i ulike yrker må bli bedre rustet til å forstå og oppfylle de tilreisendes ønsker, sier generaldirektør Jean-Pierre Blat i turistmyndighetene for Paris og omegn.

– Oppgaven er ikke nødvendigvis enkel, tilføyer han.

– Man tar ikke imot en japaner på samme måte som en italiener, det fins ulike kulturelle koder som man må kjenne til og tilpasse seg, påpeker Blat.

Han mener også at utviklingen allerede går i riktig retning. Blant viser til at halvparten av alle turister som besøker Paris for første gang, kommer igjen ved en senere anledning, og at 97 prosent av de spurte sier de syns det har vært et hyggelig besøk.

SISTE NYTT

Siste nytt