Hopp til innhold

App varsler når burkapolitiet kommer

En ny mobilapp som lar folk få vite når Irans fryktede moralpoliti patruljerer, har på kort tid blitt veldig populær i landet.

Gershad app viser hvor moralpolitiet er i Teheran, Iran

VARSLER: Brukerne av appen Gershad varsler hverandre om hvor moralpolitiet i Iran er observert. Kartet er fra den iranske hovedstaden Teheran.

Foto: Skjermdump Gershad

Den kartbaserte Gershad-appen har navnet fra Gashte Ershad – politistyrken som har i oppdrag å være «moralske rettledere» i det iranske samfunnet. Appen har fått over 20.000 brukere på en uke, skriver den britiske avisen The Times.

Android-appen som ligger i Google play, bygger på at brukere som observerer moralpolitiets kontrollpunkter eller gatepatruljer, legger inn konkrete opplysninger om hvor og når. Dermed kan andre brukere forberede seg eller velge en annen vei.

Det iranske moralpolitiets eller «motepolitiets» oppgave er å overvåke oppførsel som er ansett å bryte med landets strenge regler for klesdrakt og anstendig adferd på offentlig sted.

Risikerer pisking

Innbyggere som bryter reglene blir åpenlyst kritisert og risikerer å bli fysisk trakassert og slått. Grove overtramp kan ende i arrestasjon, rettssak og offentlig avstraffelse.

Kvinner er særlig utsatt. Etter den islamske revolusjonen i 1979 er det påbudt for kvinner i Iran å dekke hår og kropp til fra topp til tå, bære løse, lange klær som skjuler kroppens konturer og ikke vise bar hud.

Gir frisørveiledning til iranske menn

En iransk tjenestemann viser fram herrefrisyrer som er offisielt godkjent.

Foto: STRINGER/IRAN / Reuters

Også for menn gjelder det særskilte regler. De har for eksempel ikke lov til å bære smykker og trange T-skjorter. Menn med hestehale bryter også reglene.

I 2013 ble nesten tre millioner innbyggere stoppet av moralpolitiet, og 18 000 ble stilt for retten. Pisking er en vanlig straff for å være upassende kledd.

– Det er både flaut, ydmykende og skremmende å bli stoppet av Gashte Ershad. De behandler deg som en kriminell, og Gershad er vår måte å vise ikkevoldelig motstand, sier en av utviklerne til The Times.

I tillegg til de over 20.000 nedlastingene, har over 1000 brukere lagt inn sin anmeldelse av appen som har fått karakteren 4,7 (av 5).

Krypterer appen

Iran has streng kontroll over internettbruken. Sosiale medier som Facebook, Twitter og Youtube er forbudt. Myndighetenes harme ble vakt etter en kampanje der iranske kvinner kastet sjalet og postet bilder av det på Facebook.

Dagen etter at Gershad ble lansert, skal tjenesten ha blitt forsøkt sperret av myndighetene. Men utviklerne skal forutsett dette og åpnet for at brukerne får tilgang via en kryptert kanal.

Mobilappens popularitet har fått utviklerne til å varsle at de vil lage lignende systemer for andre land med samme praksis som Iran, for eksempel Saudi-Arabia.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.