Hopp til innhold

Fant veteranbilenes «hellige gral» på en bortgjemt låve

Nedstøvete, ødelagte, rustne og fantastisk vakre. Side om side fant noen veteranbilentusiaster over 100 klassiske biler på en låve utenfor Paris. Nå kan de bli solgt for over 200 millioner kroner.

Matthieu Lamoure og Pierre Novikov foran en 1961 Ferrari 250GT SWB
Foto: XAVIER LEOTY / Afp

Langt ute på den franske landsbygda hadde den franske forretningsmannen Roger Baillon en drøm om et veteranbilmuseum verden ikke hadde sett maken til, og aldri fikk se.

En skjult skatt

Jon Winding-Sørensen

Bil-redaktør Jon Winding-Sørensen skal selv ned på auksjonen i februar og stusset over nyheten da den kom.

Foto: NRK

Da han døde for ti år siden hadde bilene allerede stått bortgjemt og glemt, stablet og stuet i flere tiår. Etter at han gikk konkurs i 1978 var det ikke nok overskudd til å dyrke drømmen og bilene som var samlet siden 40-tallet ble sakte, men sikkert glemt.

Og når familien arvet den gamle forretningsmannen og bilsamleren var det ikke mange som ante at midt blant de rustne vrakene befant veteranbilenes «hellige gral» seg.

En bil som kun ble produsert i rundt 55 eksemplarer. En bil det franske filmikonet Alain Delon kjørte rundt i og lot seg avfotografere sammen med Jane Fonda og Shirley MacLaine i. En bil alle trodde var tapt.

1961 Ferrari 250 GT SWB California Spyder er en av verdens mest sjeldne serieproduserte biler.

– Da jeg hørte at det var snakk om en Ferrari California SWB trodde jeg det hele var en spøk, sier den franske veteranbilentusiasten og auksjonarius Pierre Novikoff, som sammen med sin bilauksjonarius-kollega Matthieu Lamoure oppdaget den skjulte skatten tidligere i høst.

– Det spesielle med denne samlingen var at ingen i samlermiljøet viste at den eksisterte, sier Novikoff til den engelske avisen The Telegraph.

– Det som er unikt her er at Ferrarien har vært forsvunnet i mange tiår og ikke sett siden Alain Delon kjørte gjennom gatene i Paris. For vanligvis så vet man alt om Ferrari. Så at det dukker opp en helt ukjent er veldig spesielt, men jeg tror ikke helt på denne historien, sier redaktør i Bilforlaget Jon Winding-Sørensen til NRK.

Og underbygger sin skepsis til den utrolig historien med at nettopp alle Ferrarier er veldig godt dokumentert.

– Dette er rene spekulasjoner fra min side, men dette kan være bygget opp i forbindelse med auksjonen.

På en bortgjemt låve utenfor Paris stod 200 biler bortgjemt

Mange av bilene har forfalt etter å ha stått ute i vær og vind i mange tiår.

Foto: XAVIER LEOTY / Afp

Rykter om en amerikansk samler

Sammen med en Masarati A6G 2000 Berlinetta var Ferrarien de eneste bilene som stod i en garasje i alle de bortglemte årene, og er derfor også godt bevart.

– California-modellen er veldig spesiell fordi den var ukjent. Noen samlere hadde hørt rykter om en ukjent Ferrari, men ingen trodde det var snakk om en California, sier Novikoff, som forteller videre til en britiske avisen av Baillion kjøpte bilen i 1973 og det skal være den samme som den franske skuespilleren Alain Delon kjøpte i 1963. Og som han mange ganger lot seg avbilde i.

– Denne bilen har alt som skal til for få inn det forventede budet på mellom 8 og 12 millioner euro, sier Winding-Sørensen.

Forrige gang en Ferrari 250 GT California ble auksjonert bort var i 2008 og sprengte da alle tidligere rekorder da den ble kjøpt av den engelske radio-DJ-en Chris Evans for nesten 11 millioner pund eller 122 millioner norske kroner. Den rekorden er siden blitt slått flere ganger. Sist nå i august.

Samlingen oppstod som et ønske om å bevare flest mulig før-krigsbiler og Baillion skal ha kjøpt rundt 200 biler i perioden 1953 og 1966. Mange av dem sjeldne klassikere som en 1912 Renault fire sylinder og tre Talbot Lago T26, der en av dem skal ha tilhørt kong Faruk av Egypt.

– En slik samling som dette skaper enorm entusiasme hos alle som elsker biler, men også kunst og historie. Noen av bilene fra 20- og 30-tallet har sin originale lakk, sier Novakoff, om det han kaller en av de siste skjulte bilskattene i verden.

6. februar går 60 av de best bevarte bilene gå under hammeren i Paris og initiativtakerne håper på å få inn rundt 140 millioner kroner.

– Det går rykter i miljøet om at en stor amerikansk samler skal være villig til å kjøpe hele samlingen for mellom 20 og 25 millioner euro (opp mot 230 millioner kroner), sier Winding-Sørensen, som selv skal ned til auksjonen.

– Jeg kommer nok til å prøve å kjøpe på noen blader, sier han lattermildt på spørsmål om han skal legge inn bud.

SISTE NYTT

Siste nytt