Fant våpen i palestinsk ambassade

Tsjekkisk politi har funnet uregistrerte våpen i den palestinske ambassaden der ambassadøren ble drept i en eksplosjon igår.

Jamal Al Jamal og residens

Ambassadør Jamal al-Jamal døde etter en eksplosjon i ambassaden onsdag. Nå har politiet funnet våpen i bygningen.

Foto: Katerina Sulova/Krumphanzl Michal, File / Ap

– Vi har samlet inn en stor mengde beviser, og vi sikret flere våpen som nå skal undersøkes av eksperter, sier Prahas politisjef Martin Vondrasek til tsjekkisk radio i dag, ifølge Reuters.

– Vi kan si at disse våpnene ikke har vært gjennom noen regisreringsprosess i Tsjekkia, sier politisjefen.

Dette er bare det siste kapittelet i den merkelige historien som utspinner seg rundt palestinernes diplomatiske utsending til Tsjekkia.

Safe-eksplosjon drepte ambassadør

Igår ble den palestinske ambassadøren til Tsjekkia Jamal al-Jamal drept av en eksplosjon som ble utløst av at han åpnet en safe i ambassaden.

Ambassadetalsmann Nabil el-Fahel sier ifølge Reuters at safen ble benyttet hver dag til å oppbevare penger for utsendingene.

Dette strider mot utenriksminister Riyad al-Malkis påstander om at dette var en gammel PLO-safe som hadde stått ubenyttet i 20-30 år.

Noen safer er utstyrt med en liten sprengladning som skal ødelegge dokumenter dersom låsen blir brutt opp. Men de ansatte ved ambassaden sier det ikke hadde kjennskap til at denne safen inneholdt eksplosiver.

«PLO-våpen fra den kalde krigen»

De kjenner heller ikke til politiets våpenbeslag. Men en anonym palestinsk tjenestemann sier til Reuters at dette var gamle våpen fra den kalde krigen som hadde blitt funnet i en sekk.

Den palestinske ambassaden holdt på å flytte inn i nye lokaler da eksplosjonen som tok livet av ambassadøren fant sted første nyttårsdag.

Bekymrede tsjekkere

Det tsjekkiske utenriksdepartementet sier de er bekymret over våpenfunnet.

«Departementet er bekymret over at blant bevisene finnes flere våpen som ikke var registrert i Den tsjekkiske republikk. Det vil dermed være et brudd på Wien-konvensjonen om diplomatiske forhold, og vi krever derfor en forklaring,» heter det i en uttalelse.

Det kommunistiske Tsjekkia hadde et godt forhold til PLO gjennom 1980-tallet, mens det moderne EU- og NATO-medlemslandet har vist stor støtte til Israel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt