NRK Meny
Normal

Fant testamentet til terrorbror i søppelkasse: – Jeg vil ikke ende opp i en celle

BRUSSEL/OSLO (NRK): Den belgiske statsadvokaten bekrefter at Ibrahim El Bakraoui (30) og broren Khalid (27) sto bak angrepene i Brussel. – Flere personer er fortsatt på frifot, sier statsadvokat Frédéric van Leeuw.

El Bakraoui-brødrene Brussel

DØDE: Politiet bekrefter at El Bakraoui-brødrene sto bak angrepene i Brussel. Til høyre storebror Ibrahim (30), til venstre lillebror Khalid (27).

Foto: - / Afp

På en pressekonferanse i Brussel slo statsadvokat Frédéric van Leeuw fast at storebror Ibrahim El Bakroui utløste en selvmordsbombe inne på Zaventem-flyplassen tirsdag morgen.

Under en time senere sprengte Ibrahims lillebror seg selv i luften inne i en vogn ved metrostasjonen Maalbeek i Brussel sentrum, bekrefter påtalemyndigheten. Totalt 31 personer ble drept i de to angrepene.

– De to er identfisert ved hjelp av fingeravtrykk, sier statsadvokat Frédéric van Leeuw om de to brødrene på en pressekonferanse som startet 13.00 onsdag.

Selvmordsbombere og etterlyst mann på Zaventem-flyplassen i Brussel

OVERVÅKNINGSKAMERA: Bildene viser trolig Ibrahim El Bakraoui (i midten) og Najim Laachraoui (til høyre). Mannen til venstre er ikke identifisert.

Foto: - / Afp

– Flere er på frifot

Det oppsto forvirring tidligere onsdag, da to belgiske medier meldte at en tredje mistenkt terrorist, Najim Laachraoui (24), hadde blitt pågrepet. Dette ble senere avkreftet. Flere medier har meldt at Laachraoui skal ha vært på Zaventem-flyplassen, sammen med Ibrahim El Bakraoui. Ubekreftede meldinger tyder på at Laachraoui skal ha forlatt flyplassen før bombene gikk av.

Ifølge van Leeuw har man fortsatt ikke lyktes med å identifisere de to andre mennene som er avbildet sammen med Ibrahim El Bakraoui inne på flyplassen. Van Leeuw vil ikke bekrefte at Laachraoui, som har fått tilnavnet bombemannen på grunn av sin rolle under Paris-terroren i november, er «mannen med hatt» på bildet fra flyplassen.

Salah Abdeslam

«VIL IKKE ENDE OPP SOM HAM»: Paris-terroristen Salah Abdeslam ble pågrepet i forrige uke.

Foto: HANDOUT

– Det er fortsatt flere personer som ikke er pågrepet, sa van Leeuw på dagens pressekonferanse.

Ifølge belgiske den belgiske nyhetsformidleren RTBF skal mannen som foreløpig ikke er identifisert etter flyplass-terroren ha satt igjen en stor bag med eksplosiver. Bagen eksploderte etter at sikkerhetsstyrker kom til stedet, men ingen ble skadet.

– Vi har forståelse for at mange ønsker informasjon i denne prosessen, men vi ønsker ikke å gå ut med mer informasjon vi ikke er sikre på, sier statsavokaten unnskyldende.

Fant testamente i søppelkasse

Den ene av brødrene, Ibrahim El Bakroui, skal ha etterlatt seg et testamente på en bærbar PC som ble funnet av politiet i en søppelkasse etter angrepene, opplyser van Leeuw. Testamentet skal ha vært skrevet i en fei, opplyser den belgiske statsadvokaten.

– Det sto at han hadde det travelt, at han ikke visste hva han skulle gjøre, og at han «ikke ville ende opp i en celle ved siden av ham», sa van Leeuw på presekonferansen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal det siste ha vært en referanse til Paris-terroristen Salah Abdeslam, som har vært koblet til El Bakroui-brødrene.

Abdeslam sitter i varetekt i Belgia, etter å ha blitt pågrepet forrige uke, og flere har spekulert i om Brussel-angrepene kan ha vært en hevnaksjon for pågripelsen.

På pressekonferansen tirsdag bekreftet den belgiske påtalemyndigheten at 31 personer ble drept i angrepene på Zaventem-flyplassen og metrostasjonen Maalbeek i Brussel sentrum. Det blir imidlertid påpekt at mange er hardt skadet, og at dødstallet kan stige. Totalt 270 personer ble skadet i angrepene.

Denne bygningen ble gjennomsøkt av politiet i Scaerbeek

AKSJONER: Denne bygningen i Schärbeek ble undersøkt av politiet i går. Onsdag var det stille i gatene i bydelen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Fant store mengder eksplosiver

Politiet har de siste dagene gjennomført en rekke aksjoner i flere bydeler med tilknytning til terroristene. Politiet fant 15 kilo eksplosiver under en akson i bydelen Schärbeek etter terroangrepene i Brussel i går. De fant også utløsermekanismer og annet utstyr til å lage bomber av den typen som ble brukt til å drepe 31 mennesker og såre 250 andre i går.

Tester viser at Brussel-angriperne brukte bomber med ammoniumnitrat, et stoff som brukes i kunstgjødsel, opplyser kilder til NBC News. Dette er det samme stoffet som Anders Behring Breivik brukte i sin bombe mot regjeringskvartalet.

Røntgenbilder av ofre etter eksplosjonen ved flyplassen viser også at gjerningsmennene skal ha brukt spiker i bombene for å ramme ofrene.

Etterlyst før angrepene

Najim Laachraoui

IKKE PÅGREPET: Najim Laachraoui (24), i belgiske medier omtalt som «bombemannen», skal fortsatt være på frifot.

Foto: Afp

Najim Laachraoui, som altså fortsatt er på frifot, ble etterlyst etter pågripelsen av Salah Abdeslam, som ble pågrepet forrige uke i Brussel. Abdeslam er siktet for terrormotiverte drap etter angrepene i Paris, som kostet 130 mennesker livet i november i fjor.

24-åringen kjørte i samme bil som Abdeslam over grensen mellom Østerrike og Ungarn en drøy måned før terrorangrepet i Paris, ifølge den franske TV-kanalen iTélé. Han skal ifølge belgiske myndigheter ha gått under det falske navnet Suofiane Kayal.

Laachraoui har også leid et hus i den belgiske byen Auvelais som ble brukt av Paris-angriperne, ifølge nyhetsbyrået AP.

Etter at han ble identifisert, gjenkjente franske myndigheter Laachraouis DNA på rester av bombebeltene som ble brukt i Paris.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt