Hopp til innhold

Panama fant disse rakettene i nordkoreansk skip

Kapteinen forsøkte å begå selvmord og mannskapet gjorde opprør da tollerne fant raketter fra Cuba i sukkerskipet på vei til Nord-Korea.

Rakettsystemer funnet i nordkoreansk skip

Disse conteinerne var ifølge mannskapet på det nordkoreanske skipet fylt med sukker. Men tollerne fant det de mener er avanserte rakettsystemer.

Foto: President Ricardo Martinellis Twitter-konto

Myndighetene i det mellomamerikanske landet Panama mistenkte at skipet på vei fra Cuba til Nord-Korea ville frakte narkotika gjennom Panama-kanalen.

Og tollerne hadde helt rett i at skipet ikke hadde rent mel i posen. Eller rettere sagt sukker, som var det mannskapet hevdet de hadde i lasten.

– Da vi begynte å losse skipet for sukkerlasten oppdaget vi conteinere med det vi mener er sofistikerte rakettsystemer, forteller Panamas president Ricardo Martinelli til Radio Panama.

Forsøkte å begå selvmord

Panamas president Ricardo Martinelli

Panamas president Ricardo Martinelli.

Foto: ERIC PIERMONT / Afp

Så snart soldater bordet skipet ble det klart at ikke alt var som det burde.

– Kapteinen forsøkte å begå selvmord og mannskapet gjorde opprør, forteller president Martinelli ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det nordkoreanske skipet med navn Chong Chon Gang og mannskapet på 35 er nå tatt i arrest i byen Manzanillo, på atlanterhavssiden av Panama.

Opprørt president

– Verden må bite seg merke i dette: Man kan ikke drive og frakte udeklarerte krigsvåpen gjennom Panama-kanalen, sier president Martinelli.

Den 77 kilometer lange kanalen forbinder Atlanterhavet og Stillehavet, noe som reduserer reiselengden rundt Sør-Amerika med rundt 11.000 kilometer. Nær 15.000 skip passerer årlig gjennom kanalen, som ble overtatt av Panama fra USA i 1999.

Cuba en av få allierte

Cuba er den eneste kommunistiske ettpartistaten i Amerika, og et av få land som er alliert med det isolerte Nord-Korea.

Nord-Korea gjennomførte i februar i år sin tredje atomprøvesprengning. Landet er også kjent for å være kraftig innblandet i ulovlig våpenhandel verden over.

SISTE NYTT

Siste nytt