Hopp til innhold

Forskerne 83 prosent sikre på at Arafat ble forgiftet

Testene av Arafats skjelett viser at nivåene av radioaktivt polonium var minst 18 ganger normalnivå, skriver Al Jazeera.

Yasir Arafat

DØDE BRÅTT: Den tidligere palestinske lederen ble brått syk i 2004 og døde etter et kort sykeleie på et militærsykehus i Frankrike.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Den arabiske fjernsynskanalen trykket onsdag kveld den 108 sider lange rapporten fra de sveitsiske rettsmedisinerne som har undersøkt kroppen til Arafat.

Suha Arafat

– ATTENTAT: Arafats enke Suha sier det er avslørt et politisk attentat.

Foto: Matthew Mirabelli / Afp

De kan med 83 prosents sikkerhet si at den avdøde PLO-lederen og fredsprisvinneren ble forgiftet.

Den tidligere palestinske lederen ble brått syk i 2004 og døde etter et kort sykeleie på et militærsykehus i Frankrike.

I august 2012 besluttet en fransk domstol å innlede drapsetterforskning, etter at det ble funnet høy konsentrasjon av det radioaktive stoffet polonium i noen av klærne Arafat brukte før han døde.

De sveitsiske ekspertene har sammen med et fransk og et russisk team undersøkt Arafats levninger, og funnet unaturlig høye nivåer av polonium i ribbein, bekken og i jord blandet med Arafats organer.

– Vi avslører virkelig kriminalitet, et politisk attentat, sier enken Suha til Reuters.

Enken møtte de sveitsiske forskerne i Genève tirsdag.

– Dette har bekreftet alle våre mistanker. Det er vitenskapelig bevist at han ikke døde en naturlig død og vi har vitenskapelige bevis for at denne mannen ble drept, sier Suha.

I en rapport publisert i det medisinske tidsskriftet av The Lancet i midten av oktober kom det frem at det var funnet radioaktivt stoff på Arafats klær.

Testene av Arafats skjelett viser at nivåene av radioaktivt polonium var minst 18 ganger normalnivå, noe forskerne konkluderer med «moderat støtter» at Arafat døde av polonium-forgiftning.

– Det er ikke positivt for fredsprosessen i Midtøsten dersom det nå viser seg at tidligere PLO-leder Yasir Arafat ble forgiftet, kommenterer generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dette vil være et bombenedslag i Midtøsten, sier tidligere fredsmekler i Midtøsten Jan Egeland om rapporten om at Yasser Arafat ble forgiftet av det radioaktive stoffet polonium.

NETT-TV: – Dette vil være et bombenedslag i Midtøsten, sier Jan Egeland.

Vet ikke hvem som står bak

Den sveitsiske rapporten sier bare noe om hva som kan ha forårsaket Arafats død, ikke hvem som kan står bak det.

Dave Barclay, en anerkjent britisk rettsmedisiner og pensjonert etterforsker, sier til Al Jazeera at han, med disse resultatene, er helt overbevist om at Arafat ble drept.

– Yasir Arafat døde av poloniumforgiftning. Vi har funnet pistolen som det ryker fra. Det vi ikke vet er hvem som holdt i pistolen, sier Barclay til Al Jazeera.

Derek Hill, som er professor i radiologi på University College London, sier nivåene av Polonium-210 ligger langt over det normale.

– Jeg vil si det ikke er overveldende bevis. og at det er fare for forurensning av prøvene, men det er en ganske sterk indikasjon, uttaler Hill til nyhetsbyrået AP.

De sveitsiske forskere mottok sammen med et fransk og russisk team, prøvene fra Arafats kropp i november i fjor etter at Arafats kropp ble gravd opp fra et mausoleum i Ramallah på den okkuperte Vestbredden.

– Israel skulle ikke røre Arafat

Den palestinske komiteen som etterforsker Arafats død har fått en kopi av rapporten.

Leder av komiteen, Tawfik Tirawi, sier detaljene vil bli presentert på en pressekonferanse innen to dager, og at de palestinske myndighetene vil kunngjøre hva de planlegger å gjøre videre.

Styremedlem Wasel Abu Yousef i PLO mener Israel er den skyldige.

– President Arafat ble et offer for et organisert terrorattentat utført på vegne av en stat, og den staten er Israel, som ønsket å bli kvitt ham, sier Yousef.

Raanan Gissin, en tidligere israelsk regjeringstalsmann, gjentok onsdag at Israel ikke har hatt noe med Arafats død å gjøre.

– Det ble besluttet i regjeringen å ikke røre Arafat i det hele tatt. Hvis noen har forgiftet ham, kan det ha vært noen fra hans nære krets, sier Gissin, ifølge nyhetsbyrået AP.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

NRKs midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen intervjues om Arafats død og rapporten som viser forgiftning.

NETT-TV: Den sveitsiske rapporten som viser at palestinernes president Yasir Arafat ble forgiftet med polonium kan få betydning for fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne, sier Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

TV-kanal fikk åpnet etterforskning

Det var Al Jazeera som fikk i gang etterforskningen etter at de via kilder fikk tak i den hemmeligholdte medisinske rapporten fra sykehuset i Paris, og startet å lete etter en mulig dødsårsak.

Også den israelske avisen Haaretz satt på et eksemplar av den medisinske rapporten, men de gav opp halvveis da avisens journalister stanget hodet mot veggen. Haaretz har siden berømmet sin arabiske konkurrent for at de har maktet å komme så langt i sine avsløringer at Arafats dødsårsak muligens kan fastslås.

SISTE NYTT

Siste nytt