Hopp til innhold

Fant plastpose på verdens dypeste punkt

En amerikansk utforsker og fritidsdykker fant plastavfall på havets bunn da han prøvde å sette verdensrekorden i dypdykking.

X80001

Sjokkerende funn: I et forsøk om å slå rekord i dypdykking fant amerikansk utforsker plastpose på havets bunn.

Foto: HANDOUT / Reuters

En amerikansk fritidsdykker har funnet en plastpose på dypet av Marianergropen, som blir betegnet som verdens dypeste havområdet på jorden med en dybde på 11.034 meter. Formålet med turen var å sette verdensrekord i dypdykking.

Victor Vescovo (53) dykket nesten over 10.000 meter til bunnen av Challengerdypet, som er et av verdens dypeste punkt. Kun fire dykk til dypet har vært gjennomført før dette, sist av «Titanic»-regissør James Cameron i 2012.

I et spesialbygd undervannsfartøy tilbrakte Vescovo fire timer på havets bunn, hvor det ble gjort flere funn av dyrearter som aldri før er blitt sett. I tillegg fant han en plastpose og godteripapir, skriver CNN.

X80001

Victor Vescovo i en spesialbygd undervannsfartøy.

Foto: HANDOUT / Reuters

Testforsøk

Forskere planlegger nå å teste fiskeartene som ble funnet på dypet for å se om de inneholder mikroplast - som er et utbredt problem for dyr som bor i dypet.

Hvert år havner det omtrent åtte millioner tonn plast i havet, og ifølge WWFs «Nullvisjon for miljøskadelig avfall» fører søpla til at rundt én million sjøfugl, 100.000 marine pattedyr og et ukjent antall andre dyr og fisk skades eller dør unødvendig hvert år.

X80001

Vescovo nådde 10.927 meter under bølgene - og satte ny rekord.

Foto: HANDOUT / Reuters

Satte ny rekord

Vescovo satte rekord med det dypeste dykket noensinne under ekspedisjonen, som ble filmet og dokumentert av Discovery Channel.

En del av formålet med oppdraget som fikk navnet «The Limiting Factor» var å utforske verdens dypeste undervannssteder og fange videobevis på hva som var på bunnen av Challengerdypet. Havforskerne Don Walsh og Jacques Piccard var på dypet sist i 1960.

Victor Vescovo har finansbakgrunn, og har fortalte til CNN Travel at han ønsket å teste grensene sine.

– Jeg lette etter forskjellige dyreliv, unike geologiske formasjoner og bergarter – på et mye dypere punkt enn «Trieste» i 1960, sa Vescovo.

Marianergropen

I tillegg til Marianergropen, ble det gjennomført lignende dokumentasjon av Atlanterhavets Puerto Rico-grop, Sør-Sandwich-grop og Javagropen i Det indiske hav. Det som gjenstår nå er Molloy Deep i Arktis som skal utføres i august 2019.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen

SISTE NYTT

Siste nytt