Hopp til innhold

Fant ny jordliknende planet i gamle data

Amerikanske forskere har oppdaget en planet som er nesten like stor og varm som vår egen.

Kepler-1649c

Nasas illustrasjon viser hvordan det kan se ut på bakken på Kepler-1649c.

Illustrasjon: Handout / AFP

Oppdagelsen kunne ha gått ubemerket hen. Planeten ble egentlig registrert av Kepler-teleskopet i 2013, men ble ikke plukket opp av algoritmene som tråler gjennom materialet på jakt etter interessante funn.

– Hvis vi ikke hadde gått gjennom arbeidet manuelt, ville vi ikke ha oppdaget den, sier Andrew Vanderburg ved universitetet i Texas.

Han er en av forfatterne av en studie som nå er publisert i Astrophysical Journal Letters.

Der beskrives planeten som «den mest jordliknende planeten som noen gang er funnet».

Planeten har fått navnet Kepler-1649c og ligger 300 lysår unna, skriver Nasa.

Kepler-1649c

Illustrasjon av Kepler-1649c i bane rundt stjernen Kepler-1649.

Illustrasjon: NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter

Ligger i «beboelig sone»

Det som gjør funnet ekstra spennende er at størrelsen er 1,06 ganger vår egen planet, og at lyset den får av stjernen sin tilsvarer 75 prosent av mengden lys vi får av sola.

I tillegg ligger den i det som kalles den beboelige sonen, en avstand fra stjernen som gjør at vann kan eksistere i flytende form.

Man vet imidlertid ikke hvordan atmosfæren ser ut, og den har mye å si for hvordan temperaturen og forholdene på bakken er.

Et annet problem kan være strålingen fra stjernen planeten går rundt, den røde dvergen Kepler-1649.

Røde dverger er blant de vanligste stjernene vi kjenner til, og er relativt små og lyssvake. De har imidlertid ofte utbrudd som kan ramme planetene rundt seg.

Planeten bruker bare 19,5 dager på en runde rundt stjernen. Naboplaneten Kepler-1649b ligger enda nærmere, og beskrives som en Venus-liknende planet.

Kepler-1649c

Kepler-1649c er nesten nøyaktig like stor som vår egen planet.

Illustrasjon: NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter

– Fascinerende

«Røde dverger er blant de mest vanlige stjernene i galaksen, noe som betyr at planeter som denne kan være langt vanligere enn vi har trodd hittil», skriver Nasa.

– Av alle feilmerkede planeter vi har oppdaget er denne spesielt spennende. Ikke bare fordi den eksisterer i den beboelige sonen og er på størrelse med jorda, men også på grunn av hvordan den oppfører seg sammen med naboplaneten, sier Vanderburg.

Kepler-teleskopet ble tatt ut av drift i 2018 etter ni års tjeneste. Da hadde det funnet over 2000 planeter utenfor solsystemet vårt.

En av de siste analysene fra Kepler anslo at mellom 20 og 50 prosent av stjernene vi kan se på nattehimmelen sannsynligvis har små, steinete planeter på størrelse med jorden i beboelige soner.

– Denne fascinerende, fjerne kloden gir oss enda større håp om at en ny jord ligger blant stjernene og venter på å bli funnet, sier Thomas Zurbuchen ved Nasas Science Mission Directorate.

SISTE NYTT

Siste nytt