NRK Meny
Normal

Fant nesten 30 millioner i kontanter hos tidligere ukrainsk energiminister

Stabler med 100 dollarsedler, luksusklokker og gullbarrer var det som møtte politiet i Kiev da de tok seg inn i Ukrainas tidligere energiminister, Eduard Stavytskij, sin leilighet.

– Stavytskij hadde det så travelt med å flykte at han ikke rakk å få med seg verdier som kunne ha sikret han et godt liv hvor som helst i verden resten av sitt liv, skriver den ukrainske avisen Pravda.

Gullbarer

Mannen som i sin tid hadde ansvaret for olje og gassavtalene med Russland, elsket ikke bare det sorte gullet. I leiligheten i Kiev lå det rader med perler, diamanter, luksusklokker og gullbarrer pakket ned i kofferter.

Alt verdt millioner.

Denne helgen tok politiet seg inn i leiligheten og tok beslag i de enorme verdiene i forbindelse med en etterforskning av mistenkt korrupsjon i energisektoren.

– Vi har beslaglagt 42 kilo gull og millioner av dollar i Stavytskijs leilighet i forbindelse med en korrupsjonsmistanke mot den tidligere energiministeren, sier landets nye midlertidige innenriksminister, Arsen Avakov.

– Jeg var helt sjokkert da jeg så hvor mye han hadde stjålet, skrev Avakov senere på sin Facebook-side.

Korrupt-system

Korrupsjon har lenge vært et utbredd problem i Ukraina, og en av grunnene til den enormt store politikerforakten i landet som opplever sin største krise siden løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Like etter tidligere president Viktor Janukovitsj fall i februar åpnet de nye midlertidige lederne hans enorme palass like utenfor Kiev. Der hadde han brukt millioner av offentlige midler på enorm luksus og privatisering av et landområde på størrelsen med Monaco.

Janukovitsj palass

Midt i den enorme parken ligger palasset som tilhørte tidligere president Viktor Janukovtis. Det kan være verdens største trebygning, men siden Janukovitsj nektet å la Guinness rekordbok besøke stedet, står det ikke i noen rekordbøker.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Noe av det første den nye regjeringen gjorde var å tilbakeføre området til staten, og det vurderes nå hva som skal skje videre med området som ligger like ved Kiev-sjøen en halvtimes kjøring utenfor hovedstaden.

«Familien»

Ingen vet nå hvor den 41-år gamle Stavytskij befinner seg, men denne uken ble det utstedt arrestordre på mannen som brukte store deler av sin formue på dyre luksusklokker i et land der nær en tredel lever under fattigdomsgrensen og som har en enorm utenlandsgjeld.

Han blir i ukrainsk media omtalt som en del av Janukovitsj indre sirkel, også bare omtalt som «Familien» og ble utnevnt til energiminister i desember 2012.

Like før helgen pågrep ukrainsk politi sjefen for det statlige energiselskapet Naftogaz, Jevhen Bakulin, i forbindelse med mistanke om milliardunderslag i landets gassektor.

Politiet har nå startet tre ulike etterforskninger som følge av mistanke som at det er gjort underslag for i alt 24 milliarder kroner i gassektoren. Underslagene skal ha blitt begått mens Viktor Janukovitsj var president.

Naftogaz har ansvaret for import og distribusjon av russisk gass i Ukraina. Det har også monopol på transport av russisk gass som er på vei til Europa via ukrainsk territorium.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt