Hopp til innhold

Dokumenter på avveie viser at Storbritannia var forberedt på russisk aggresjon i Svartehavet

En bunke våte dokumenter, funnet bak en busstopp, gir ny innsikt i vurderingene som ble gjort før krigsskipet HMS Defender seilte inn i en omstridt del av Svartehavet.

Defender

HMS Defender og det nederlandske fartøyet Everton på vei gjennom Bosporos-stredet nylig.

Foto: YORUK ISIK / Reuters

Tidligere i uken havnet det britiske krigsskipet «HMS Defender» i en konfrontasjon med et russisk jagerfly i Svartehavet.

Russland hevder å ha sluppet flere bomber foran det britiske fartøyet, før det snudde. Storbritannia har en annen versjon, og avviser opplysninger om at et russisk skip skjøt mot fartøyet.

Bakgrunnen var at skipet hadde tatt seg inn i en del av Svartehavet som Russland gjør krav på, men som etter folkeretten er ukrainsk.

Søndag meldte BBC at en tilfeldig person hadde kommet over 50 sider med søkkvåte forsvarsdokumenter bak en bussholdeplass i Kent i Sør-England.

Deler av dokumentene inneholder hittil ukjent informasjon om hvordan britiske myndigheter palnla HMS Defenders seilas, og hvordan man vurderte muligheten for en aggressiv russisk respons.

Mulig «velkomstkomité»

En ansatt i det britiske forsvarsdepartementet skal ha meldt fra om at han mistet dokumentene, med notater, e-poster og deler av en Powerpoint-presentasjon.

Den britiske allmennkringkasteren skriver at man fikk papirbunken overlevert av en ikke navngitt person.

Et notat, datert 21. juni, viser blant at Storbritannia hadde vurdert ulike reiseruter på forhånd, og hvilke reaksjoner de kunne utløse.

Oppdraget til det hurtiggående krigsskipet blir i notatet beskrevet som en «uskyldig reise gjennom ukrainsk territorialfarvann». Samtidig var man klar over at krigsskipets kurs kunne irritere russerne, som annekterte Krim-halvøya i 2014.

«Hva tror vi om muligheten for en velkomstkomité?», spør en ansatt i Permanent Joint Headquarters, en del av det britiske Forsvaret, i de lekkede dokumentene, ifølge BBC.

Defender

Det hurtiggående krigsskipet Defender er et av de mest moderne fartøyene i den britiske marinen. Skipet er utstyrt med flere avanserte våpensystemer.

Foto: Ben Mitchell / AP

Nato og vestlige land har flere ganger slått fast at annekteringen er ulovlig og illegitim.

Dokumentene på avveie viser at HMS Defenders rute ble gjort etter nøye vurdering, for å vise støtte til Ukraina.

Ifølge BBC skal 20 russiske fly og to marinefartøy ha fulgt HMS Defender på seilasen, om lag 19 kilometer utenfor Krim-halvøya.

Dokumentene viser også at man anså det som sannsynlig at Russland ville se på HMS Defenders oppdrag som mer «operativ» enn tidligere tilstedeværelse i Svartehavet.

En omtrentlig beskrivelse av reiseruten til HMS Defender 22. og 23. juni, ifølge data fra Marine Traffic.

Ville ikke virke redde

Det fremgår også at Storbritannia vurderte flere alternative ruter, blant annet en som gikk utenom omstridt farvann. Denne ruten ble forkastet, fordi det kunne bli oppfattet som at «Storbritannia er redde/flykter».

Dette kunne igjen bli tolket som at Storbritannia nå anerkjenner Russlands annektering av Krim-halvøya, blir det påpekt.

Dokumentene som ble funnet på busstoppet tegner opp tre mulige scenarioer for hvordan Russland kom til å reagere på ruta HMS Defender valgte. Det beste beskrives som «trygt og profesjonelt», det verste som «verken trygt eller profesjonelt».

Det fremgår ikke hvilken kategori Russlands faktiske respons tidligere i uken havner i.

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet bekrefter overfor BBC at flere mulige ruter ble vurdert på forhånd.

Vedkommende, som ikke navngis, sier Storbritannia også var forberedt på at Russland ville ha en annen versjon av hva som faktisk skjedde i etterkant.

– Som en del av rutinene, innebærer det at man analyserer alle potensielle faktorer som påvirker operasjonelle valg, sier talspersonen.

Russland sier de skjøt varselskudd mot britisk krigsfartøy

VIDEO: Denne videoen viser deler av dramatikken som utspant seg i Svartehavet forrige uke. Både BBC og Daily Mail skal ha hatt journalister til stede på krigsskipet HMS Defender.

  • Urix forklarer:

«Secret UK Eyes Only»

Deler av dokumentene er klassifiserte, og merket med «Secret UK Eyes Only», skriver BBC.

De klassifiserte delene handler blant annet om planer om mulig britisk tilstedeværelse i Afghanistan etter at NATO-styrkene har trukket seg ut av landet. Disse skal ha vært adressert til den britiske forsvarsministeren, Ben Wallace.

BBC har valgt å ikke dele detaljer fra denne delen av dokumentene. Dette av hensyn til utenlandske styrker som eventuelt blir værende i Afghanistan. Dokumentene inneholder også betraktninger av USAs president Joe Bidens første måneder ved makten, samt et notat om våpeneksport og ringvirkningene av Brexit.

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet sier det nå er iverksatt en etterforskning for å finne ut hvordan dokumentene havnet på avveie.

– Dette skulle ikke ha skjedd. Det var en korrekt melding om tapet, og en gransking er i gang, sier Brandon Lewis, som er minister for Nord-Irland, til Sky News.

Russisk bombefly

Et russisk jagerfly av typen SU-24 skal ifølge russiske myndigheter ha sluppet bomber foran det britiske fartøyet som en advarsel.

Foto: Vladimir Isachenkov / AP

SISTE NYTT

Siste nytt