Fant eksplosiver på begge åstedene

Da politiet tok seg inn på de to stedene hvor terroristene holdt gisler, fant de eksplosiver. I den jødiske butikken hvor fire mennesker ble drept, ble det funnet større mengder dynamitt.

Francois Molin, leder for påtalemyndigheten i Paris

ORIENTERTE: François Molin møtte pressen og redegjorde for hva de vet om terrorangrepene de siste tre dagene.

Foto: MATTHIEU ALEXANDRE / Afp

Etter tre dager med intens politijakt, kunne påtalemyndigheten i Frankrike sent fredag kveld møte pressen for å oppsummere hendelsene. Leder for påtalemyndigheten i Paris, François Molin, bekreftet at 17 mennesker er drept i terrorangrepene som har rystet Frankrike de siste dagene.

I tillegg ble de tre terroristene drept under politiets aksjoner.

12 ble drept i terrorangrepet mot satirebladet Charlie Hebdo, en politikvinne ble skutt og drept i Montrouge torsdag, og fire personer ble skutt og drept i gisselaksjonen i en jødisk butikk øst i Paris.

Molin bekreftet også at de tre terroristene var brødrene Said og Chérif Kouachi og Amedy Coulibaly.

Fant eksplosiver

De to brødrene står bak terrorangrepet mot Charlie Hebdo, og har i flere dager blitt jaktet av enorme politistyrker. Fredag forskanset de seg i et trykkeri, før de etter flere timer kom ut mens de skjøt mot politiet.

Begge ble drept i denne aksjonen, og da politiet tok seg inn i bygningen fant de eksplosiver som brødrene hadde plassert der.

– Både i trykkeriet og i butikken ble det funnet eksplosiver. I butikken ble det funnet større mengder dynamitt, sa Molin på pressekonferansen. Det skal også ha blitt funnet granater og molotovcocktailer.

Politiet i Frankrike har nå selv publisert bilder fra aksjonen.

Drept før politiet aksjonerte

For samtidig som politiet forhandlet med de to brødrene, ble det klart at de sto overfor en ny gisselsituasjon. Amedy Coulibaly tok seg inn i en jødisk butikk og tok flere gisler. Fire ble drept, og ifølge Molin ble disse drept før politiet aksjonerte mot butikken.

Coulibaly tok kontakt med en fransk TV-kanal og fortalte at han hadde drept fire stykker, og foreløpige funn på stedet bekrefter dette, fortalte Molin.

Coulibaly kom også med krav om at Kouachi-brødrene måtte slippe fri, hvis ikke ville han drepe flere. Da brødrene kom ut av bygningen og begynte å skyte mot politiet, ble det også nødvendig å aksjonere mot butikken.

Fire er skadet etter denne hendelsen, blant dem politibetjenter, opplyste Molin.

Gjemte seg for terroristene

De to brødrene tok en kort periode eieren av trykkeriet som gissel, men han ble løslatt etter kort tid, opplyser Molin. Men en annen person befant seg inne i bygningen og gjemte seg under en vask i andre etasje på bygget.

Kouachi-brødrene skal ikke ha vært klar over at denne personen befant seg i bygget.

– Han ble reddet ut og er i live og ved god helse, fortalte Molin.

Også brødrene skal ha vært i kontakt med en fransk TV-kanal og forklart at de handlet på vegne av Al Qaida i Jemen. Det er også påvist massiv telefonkontakt mellom Coulibaly og Kouachi-brødrene i løpet av dagene hvor terrorangrepene har pågått.

Her stormes butikken

DRAMATISKE BILDER: Kort tid etter at aksjonen ved trykkeriet startet, tok politiet seg også inn i butikken hvor det ble holdt flere gisler.

Avslørt av DNA

Coulibaly er også mannen som skjøt og drepte en kvinnelig politibetjent i Mountrouge torsdag. Politiet fikk sikker identifisering av ham etter to timer, etter å ha funnet en hette ikke langt fra åstedet. I denne fant de Coulibalys DNA.

To personer ble arrestert kort tid etter drapet på politikvinnen, men Molin fortalte på pressekonferansen at ingen av dem hadde noe med saken å gjøre.

Totalt er 16 personer anholdt av politiet i forbindelse med terrorangrepene. Flere av dem er i familie med Kouachi-brødrene, mens to skal være i slekt med Coulibaly. Ifølge Le Monde blir fem fremdeles holdt i politiets varetekt, en av disse er kona til en av Kouachi-brødrene.

Det pågår også fremdeles et søk etter Coulibalys kjæreste, Hayat Boumeddiene. Molin sa ingenting om hva slags tilknytning man tror hun har til hendelsene, men hun skal også ha hatt flere samtaler med Kouachi-brødrene.

Undersøker Jemen-kobling

Teknikere i butikken

UNDERSØKER: Politiets teknikere arbeidet fredag kveld i butikken hvor fire gisler ble drept.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Molin bekreftet på pressekonferansen at Cherif Kouachi i 2011 har vært i Jemen. Det er tidligere meldt at han da skal ha fått våpentrening.

Samtidig er det klart at det ikke foreligger opplysninger på nåværende tidspunkt om at broren Said er straffedømt.

Molin understreket at videre etterforskning vil kunne gi svar på hvordan brødrene finansierte sitt angrep. Da vil også koblingen til Jemen bli undersøkt. Det samme gjelder eventuelle andre koblinger til jihadistnettverk i Frankrike eller andre steder i verden.

Sent fredag kveld kom det nye trusler mot Frankrike fra Al Qaida. Det ble også lagt ut et lydklipp tidligere fredag kveld, der Al Qaida i Jemen sa de sto bak angrepet, og at det ble iverksatt på grunn av fornærmelser mot profeten Muhammed.

SISTE NYTT

Siste nytt