Fant bortførte sønner på nettsamfunnet Myspace

Lars Petter Andresens to sønner ble bortført fra Norge til USA i 1988. Først 23 år senere så han dem igjen. Forrige uke fikk han være med i bryllupet til yngstesønnen Kim.

Kims bryllup

DELTOK I SØNNENS BRYLLUP: Lars Petter Andresen fikk oppleve sønnen Kims bryllup i San Antonio i Texas i forrige uke. Hans to sønner (avbildet) ble bortført fra Norge i 1988. I 2008 kontaktet han eldstesønnen på nettsamfunnet Myspace. Fra venstre: Lars Aleksandre, Adria, Kim, og Lars Petter.

Foto: Privat

Lars Petter Andresen (58) ble frarøvet barna i 23 år. Uten forvarsel i 1988 dro hans tidligere kone fra Norge til USA med sønnene Lars Aleksandre (5) og Kim (3).

– Jeg gikk glipp av at de lærte seg å sykle, at de mistet sine første melketenner, at de begynte på skolen. Jeg gikk glipp av mye, men i årene som kommer ønsker vi bare å se hverandre så mye som mulig, sier Lars Petter Andresen.

For åtte dager siden fikk Lars Petter Andresen oppleve at sønnen Kim (29) giftet seg i San Antonio i Texas.

– Det var et eventyr å oppleve det og fantastisk å se ham så lykkelig. Han sa: «Bare gled deg til du blir bestefar, pappa», forteller Lars Petter.

Fant sønnene på sosiale medier

1988, Oslo: Lars Petter Andresens ekskone har i en fart flyttet ut av leiligheten i Oslo og de to sønnene hans Lars Aleksandre (5) og Kim (3) er borte. Senere, samme år, får han et brev der det står at sønnene er i USA. Men hvor, får han ikke vite. Lars Petter og ekskona hadde delt foreldrerett i Norge, og barna ble tatt fra ham uten hans samtykke.

2008, Drammen: Lars Petter Andresens nevø introduserer onkelen for nettsamfunnet Myspace og foreslår å gjøre et søk etter sønnene. Og der dukker Lars Petters eldste sønn opp, Lars Aleksandre.

2011, San Antonio, Texas: Tårene triller når han får se sin eldste sønn Lars Aleksandre i levende live. Han har ikke sett sønnen siden han var fem år, men han ligner på seg selv, bare med skjegg.

2014, San Antonio, Texas: Lars Petter Andresen, hans kone Wenche Andresen og deres sønn Emil (9) får oppleve Kims bryllup.

– Jeg har aldri mistet håpet og har alle disse årene trodd at vi skulle møtes igjen en vakker dag, sier Andresen.

– Føles som jeg har kjent pappa hele livet

Gjenforent

I NORGE: Sønnene de siste årene vært flere ganger i Norge og besøkt faren sin.

Foto: Privat

Kim (29) sier han er takknemlig for å ha faren sin i livet sitt igjen. Bryllupsdagen ble ekstra spesiell med faren tilstede, forteller han.

– Det føles som om vi har kjent hverandre for alltid, som om vi aldri dro fra ham. I begynnelsen føltes det litt surrealistisk, men etter de første dagene sammen føltes det helt normalt, sier Kim til NRK.no.

– Jeg føler ikke at han er «faren jeg aldri hadde», jeg føler at han er faren min. Når han er på besøk føles det normalt og komfortabelt. Det er vidunderlig uventet. I lang tid forventet jeg å aldri møte ham, men nå som vi har møttes, er jeg så glad for at det føles som det gjør, forteller Kim.

Gjenforent

Lars Petter skrev en lang melding til eldstesønnen Lars Aleksandre (31) på Myspace 17. mai i 2008. Han fortalte Lars Aleksandre at han var hans far, og ønsket kontakt.

Sønnen ble paff, og brukte tid på å svare. Lars Aleksandre har senere fortalt at han og lillebroren i alle år har trodd at Lars Petter ikke ville ha noe med dem å gjøre. Han trodde faren ikke ville vite av sønnene sine.

Sønnene måtte fordøye den nye informasjonen. Lars Petter fikk lyst til å hoppe på første fly til Texas, men smurte seg med tålmodighet. Sønnene hans trengte tid.

De holdt kontakten over Facebook i et par år, før Lars Petter og eldstesønnen ble enige om å møtes i Texas i 2011.

Lars Petter fikk ikke sove i dagene før han skulle møte Lars Aleksandre for første gang på 23 år. På et hotell i Texas snakket de om de tapte årene.

– Det var så godt å kunne klemme, holde rundt ham, se ham. Under vårt første møte snakket vi lenge og gråt sammen. Jeg var så stolt over at han var min sønn, forteller Lars Petter.

– Etter noen dager føltes det ut som vi hadde kjent hverandre i mange år, sier Lars Petter.

  • LES OGSÅ:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gjenforent

Fra venstre: Lars Aleksandre, Lars Petter, Kim og Emil.

Foto: Privat

– Visste ikke at de ble bortført

Sønnene har fortalt at de ikke ante at de ble bortført da de var små, og at de opplevde reisen til USA som udramatisk.

– Yngstesønn Kim har få eller ingen minner fra Norge, mens Lars Aleksandre husker lukter og smaker, forteller Lars Petter.

Da Lars Aleksandre og Kim ble bortført hadde ikke Haagkonvensjonen trådt i kraft i USA, dermed hadde ikke USA noen utleveringsavtale med Norge.

Andresen reiste til USA og gjorde forsøk på å finne sønnene, men uten hell. Han sier årene uten sønnene har vært grusomme.

– Det har vært forferdelig. Smerten var enorm og jeg hadde mareritt nesten hver natt i alle de årene. Jeg drømte at jeg fikk møte dem igjen, men da jeg våknet så var de ikke der, sier Andresen.

– Samtidig måtte jeg forsøke å ikke tenke for mye på dem, for å ikke bli gæren. Jeg måtte leve videre og så kunne tiden vise, sier Andresen.

Lars Aleksandre og Kims mor bor fortsatt i USA og har kontakt med sønnene.

– Mistet aldri håpet

I løpet av de siste tre årene har Lars Petter og sønnene truffet hverandre ved seks anledninger. Lars Petter og familien i Norge har flere ganger reist på besøk i Texas, og sønnene har vært i Norge to ganger. De kommer også neste sommer.

– De sier de er glade for å ha funnet faren sin. Men de orker ennå ikke grave for dypt i fortiden, de vil se framover, forteller Andresen.

Julen 2012 reiste Lars Petter helt til Texas for å si god jul og levere gaver til sønnene, og reiste tilbake samme dag.

– Det var den eneste muligheten jeg hadde til å se dem på en stund, og jeg ville si god jul til sønnene mine, sier Andresen.

26 bortførte barn så langt i år

Det er registrert 26 bortførte barn fra Norge til utlandet i perioden januar til slutten av juni i år. De bortførte barna befinner seg i 12 land, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

De fleste av barna er bortført til land i Europa, men også til land som USA, Canada, Pakistan og Irak.

Med unntak av Pakistan og Irak, er alle landene medlemsland i Haagkonvensjonen, som skal sikre rask tilbakeføring av barn som er bortført fra Norge. 74 barn knyttet til 50 saker ble bortført i fjor, det høyeste antallet som er registrert i Norge.

I fjor ble barn bortført til flere land, blant annet i Afrika og Asia. I bare 17 av de 50 sakene har barn returnert til Norge, ifølge Justisdepartementets statistikk.

Laster kart, vennligst vent...

Kartet viser hvilke land 26 barn fordelt på 17 saker har blitt bortført til i år. Totalt ble 74 barn bortført i 2013, og mange av de bortførte barna i fjor er ikke tilbake i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt