Hopp til innhold

Fant bortført barnebarn etter 36 år

Hun har kjempet for å spore opp barn kidnappet av militærdiktaturet i Argentina. Nå er 83-åringen gjenforent med barnebarnet, som har vært savnet i 36 år.

Argentina Dirty War Children Estela de Carlotto,

STRÅLTE: Estela de Carlotto, president i gruppa «Bestemødrene fra Plaza de Mayo» feirer sammen med de andre bestemødrene under en pressekonferanse på tirsdag. – En enorm glede, uttalte Estele.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Estela Carlotto heter hun, lederen for gruppa «Bestemødrene fra Plaza de Mayo».

Gruppa ble dannet i 1977 for å spore opp barn som ble stjålet og ulovlig adoptert under militærdiktaturet i perioden 1976–1983 i Argentina. Noen av barna ble født av mødre som satt i fengsel, og som senere ble sportsløst borte.

Estelas datter Laura forsvant under diktaturet mens hun var gravid.

En venn av Laura som ble anholdt sammen med henne, fortalte familien hennes at hun ble drept kort tid etter at hun fødte en sønn i august 1978. Sønnen hadde hun planlagt å døpe Guido.

– Han lette etter meg

Estela de Carlotto

Estele Carlotto, som er en av de mest anerkjente menneskerettighetsaktivistene i Argentina, ble gjenforent med barnebarnet som datteren Laura fødte i fangenskap under militærdiktaturet.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Den nå 36 år gamle musikklæreren henvendte seg til organisasjonen og ba om en gentest fordi han stilte spørsmål ved sin sanne identitet.

Hans adoptivnavn og andre detaljer om hans nåværende liv er ennå ikke blitt kjent.

Etter 36 års kamp, ble Estele gjenforent med sitt barnebarn.

– Nå har jeg alle mine 14 barnebarn med meg. Den tomme setet
er ikke lenger tomt, sa Estele de Carlotto på en pressekonferanse.

– Vi kjenner fortsatt ikke hele historien, men han er en bra mann. En kunstner. Og det var han som lette etter meg, strålte en av Argentina mest kjente menneskerettighetsaktivister.

Bekreftet ved gentest

Identiteten ble bekreftet gjennom en gentest.

– Resultatet av testen var positiv. Vi har funnet min nevø etter 35 år, sier Kivo Carlotto, sønn av Estela, og broren til Laura.

Selv om familien er overlykkelig over å ha funnet sin savnede slektning, er det samtidig en «forferdelig følelse», uttaler Kivo Carlotto.

Han sier det også var et «forferdelig sjokk» for nevøen å finne ut hvem moren hans var.

30.000 forsvant

Bestemødrene fra Plaza de Mayo og søstergruppen Mødre fra Plaza de Mayo har ledet en landsomfattende innsats.

Gruppene er oppkalt etter plassen i Buones Aires, der de har frontet kampen for å gjenforene anslagsvis 500 barn som ble tatt fra venstreorienterte og opposisjonelle under diktaturet.

Så mange som 30.000 mennesker har «forsvunnet», hvilket vil si at de antas å ha blitt drept i løpet av Argentinas «skitne krig» mot venstreorienterte.

I mange tilfeller ble barn tatt av de herskende familiene, der de vokste opp som familiens egne barn.

SISTE NYTT

Siste nytt