NRK Meny
Normal

Flere bombemeldinger før dronningbesøk til Irland

Politi og militære styrker måtte uskadeliggjøre to hjemmelagede bomber i nærheten av Dublin før den britiske dronning Elizabeth besøker Irland.

Sikkerhetsoppbud i Irland ved dronning Elizabeths ankomst

Dronningen ankom i dag Irland som er preget av et enormt sikkerhetsoppbud i frykt for angrep eller terror.

Foto: Peter Morrison, Chris Jackson / Ap/Afg

En bombe ble funnet og uskadeliggjort av det irske forsvaret mandag kveld, opplyser de til flere nyhetsbyråer.

Politi står vakt utenfor Dublin Castle før dronningbesøk

Polititjenestemenn holdt vakt utenfor Dublin Castle i går før statsbesøket. Irske myndigheter har iverksatt tidenes strengeste sikkerhetstiltak i forkant av besøket.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

– En hjemmelaget bombe ble funnet i baggasjerommet på en buss. Bomben ble sprengt og uskadeliggjort i en kontrollert eksplosjon, sier en talsmann i det irske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters. Bomben ble funnet i byen Maynooth som ligger rundt 25 km fra den irske hovedstaden Dublin mandag kveld.

Tirsdag morgen fikk politiet i Irland inn tips om ytterligere en mistenkelig gjenstand.

Forsvarets bombegruppe reiste ut etter at politiet fikk inn en telefon om en mistenkelig gjenstand ved en trikkeholdeplass nord i Dublin rundt kl halv åtte i morrest.

Det viste seg derimot at gjenstanden bare var en etterligning av en bombe, og ikke en skadelig gjenstand.

– Det var falsk bombe, en gjenstand laget for å etterligne en skadelig eksplosiv pakke, sier forsvarets talsmann Pat O'Connor til nyhetsbyrået Reuters.

Like før historisk statsbesøk

Til BBC opplyser forsvaret at bomben som ble funnet i går kveld derimot var armert, og kunne gjort skade hvis den hadde blitt sprengt ukontrollert.

Dronning Elizabeth II

Dronning Elizabeth II ankommer Irland i dag for et tre dager langt statsbesøk.

Foto: ARTHUR EDWARDS / Afp

– Vi kan ikke gi noen detaljer om gjenstanden annet enn at den var armert og kunne utføre skade. Da vår bombegruppe kom til stedet var bussen stoppet og evakuert, sa en forsvarstalsmann.

Eksplosivene ble oppdaget kvelden før dronningen besøker Irland etter at politiet ble varslet i en anonym telefonoppringning.

Bomben ble dermed funnet bare timer før, den britiske dronningen besøker Irland.

Dronning Elizabeths besøk i Irland er det første til en britisk monark siden landet ble uavhengig i 1922.

Les også: - Irland har lagt hatet bak seg

Besøket er følsomt for mange irer etter de mange tiårene med blodig og bitter strid mellom irske republikanere og britiske myndigheter, og irske myndigheter har iverksatt tidenes strengeste sikkerhetstiltak i forkant av besøket.

Video Strenge sikkerhetstiltak i Irland

NRK merker de strenge sikkerhetstiltakene midt i Dublin i tilknytning til dronningbesøket.

Selv om det ble funnet en bombe ikke langt fra Dublin bare timer før dronningen ankommer blir det ikke aktuelt å endre på reiseplanene.

– Statsbesøket vil fortsatt gjennomføres, sier en talsmann hos det britiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

– Hatet er lagt vekk

Richard Grayson, som er professor i historie ved University of London har lenge studert forholdet mellom Storbritannia og Irland.

Professoren mener besøket til dronning Elizabeth II har stor symbolikk og viser at Storbritannia og Irland nå er to likeverdige, selvstendige land.

– Dronningen besøker Irland på samme måte som hun besøker ethvert europeisk land. Det er et besøk hos en likeverdig partner, ikke et besøk mellom en koloniherre og dens tidligere koloni, sa Richard Grayson til NRK for noen dager siden.

Han mener de fleste irene har lagt fortiden og hatet mot britene bak seg. Og at de vil hilse den britiske monarken velkommen, selv om statsbesøket har utløst store diskusjoner.

Det var den irske president Mary McAleese som bestemte seg for at tiden var inne og sendte avgårde en invitasjon - som ble akseptert. Dronningen og hennes gemal, prins Phillip ankommer tirsdag 17. mai og blir i landet i tre dager.

Den offisielle gallamiddagen skal holdes på Dublin Castle, som var hovedsetet for den britiske maktutøvelsen gjennom århundrer, og dronningen skal besøke Croke Park, fotballstadionet hvor britiske soldater skjøt og drepte 14 nasjonalister i november 1920 og minnelunden for falne, hvorpå mange av dem falt i kampen nettopp mot britene.

Ikke alle mener det er like klokt.

Republikansk trussel

For den britiske dronningen er ikke like populær blant alle.

Det eksisterer fortsatt ulike grupperinger - om enn små i forhold til hva IRA var - som mener at Storbritannia er en okkupasjonsmakt og som kjemper for at Nord-Irland skal bli en del av den irske republikken fremfor å tilhøre Storbritannia.

Les også: Frykter politidrap i Nord-Irland

Flere grupper har varslet at de vil protestere mot statsbesøket, som forgår fra tirsdag til fredag. Det er også frykt for voldelige angrep.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt