NRK Meny
Normal

Her er Al Qaidas planer for Nord-Mali

Al Qaidas krigere måtte i all hast rømme fra sine poster i Mali da franskmennene kom. I alt kaoset glemte de igjen et dokument med terroristorganisasjonens planer for Nord-Afrika.

Mali Al Qaidas Sahara Playbook

I en forlatt bygning som engang huset den regionale revisjonsavdelingen i Timbuktu, ble det funnet et internt dokument som avslører slagplanen til Al Qaida i Mali.

Foto: Rukmini Callimachi / Ap

En journalist fra nyhetsbyrået AP fant det konfidensielle dokumentet, blant bunker med papir og søppel i en forlatt bygning som en gang huset den regionale revisjonsavdelingen i Timbuktu.

Dokumentet som var gjenglemt av islamistkrigere som hadde okkupert bygningen, inneholder strategier om hvordan terrororganisasjonen skulle erobre Nord-Mali.

Innholdet i dokumentet forteller også om interne uenigheter innad i Al Qaida om hvordan de skal styre regionen.

Ifølge APs undersøkelser skal brevet ha blitt skrevet senest åtte måneder siden. Autensiteten til dokumentet har blitt bekreftet av Mathieu Guidere, en islamsk akademiker ved universitetet i Toulouse.

Mali

Franske soldater jakter på islamistopprørere i Nord-Mali, men har funnet få. I neste måned begynner Frankrike å trappe ned sitt militære nærvær i området

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

– Et slikt dokument har ikke vært offentliggjort tidligere. Dette gir oss et unikt innsyn i hvordan organisasjonen tenker sier Guidere til AP.

Sammenligner Mali med en baby

Det interne dokumentet på ni sider, er signert av Abu Musab Abdul Wadud, også kjent som Abdelmalek Droukdel.

I dokumentet sammenligner Droukdel forholdet mellom Al Qaida og maliserne med forholdet mellom en mor og et barn.

«Babyen er i sine første levedager. Han krabber på knærne og har ennå ikke stått på egne bein. Hvis vi vil at han skal kunne overleve i en verden hvor fiendene står i kø, må vi ta ham i hånden og støtte ham til han kan stå på egne bein», skriver Droukdel i dokumentet som er gjengitt av AP.

Droukdel er en senior kommandant som i sin tid, ble utvalgt av Osama bin Laden for å styre Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

I januar ble han in absentia, ble dømt for sin tilkobling til bombeangrepene mot en regjeringsbygning og FNs flyktningekomités kontorer i hovedstaden Algiers i 2007.

– Innførte Sharia for fort

Mali

Mokhtar Belmokhtar har trolig søkt tilflukt i det enorme fjellområdet Adrar des Ifoghas nordøst i Mali.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Droukdel kjefter også på sine soldater som han mener er «for brutale i sin fremgangsmåte mot å innføre Sharia-lovgivningen i Nord-Mali».

«Enhver feil på dette viktige stadiet i babyens liv vil være en tung byrde på hans skuldre. Jo større feilen er, jo tyngere er byrden, og vi kan plutselig ende opp med å kvele babyen og drepe ham», skriver terroristlederen til sine undersåtter.

For drøyt 11 måneder da islamistene tok kontrollen over nordlige delen av Mali etter et militærkupp, innførte Al Qaida-krigerne orden i periode med kaos.

Men godviljen de eventuelt måtte ha opparbeidet seg, forsvant fort da krigerne begynte å kappe hendene av folk, piske kvinner som ikke var tildekket og begynte å ødelegge minnesmerker i Timbuktu.

Droukdel skriver til sine krigere at han misliker «måten de har brukt steining som straff for utroskap», at krigerne har «hindret kvinner og barn fra å gå utendørs» og at de har «ransaket hjemmene til befolkningen».

«En av deres feilslåtte strategier er at dere har innført Sharia-loven for raskt og ikke tatt hensyn til gradvis integrering. Vår tidligere erfaring er at dette fører til at befolkningen avviser religionen og rettet sitt hat mot oss, noe som til slutt vil føre til at vårt oppdrag mislykkes», skriver Droukdel.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

I over en halvtime satt kameratene Muchtar og Souleiman bundet til en stol mens hendene ble kappet av med en kniv.

Islamistene kappet av hendene til kameratene Muchtar og Souleiman

Forventet utenlandsk intervensjon

Ifølge dokumentet skal Al Qaida på forhånd ha forventet den militære intervensjonen fra franskmennene som startet i januar.

I det interne dokumentet skriver Droukdel at «Al Qaida er sårbar ovenfor en intervensjon av utenlandske styrker. I skrivende stund overskrider det internasjonal presset overskrider vår økonomiske og strukturelle kapasitet.»

Det er derfor veldig sannsynlig at en militær intervensjon vil bli satt i gang, noe som vil føre til at vi må trekke oss ut av området, skriver Droukdel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt