Hopp til innhold

Fant «babyfabrikk» i Nigeria

Politiet i Nigeria har avdekket det de sier er en «babyfabrikk», hvor tenåringsjenter skal ha blitt tvunget til å føde barn for videresalg.

– Vi stormet lokalene til Cross Foundation i Aba for tre dager siden, etter at vi fikk en melding om at gravide jenter mellom 15 og 17 år måtte lage barn for eieren.

Det sier Bala Hassan i politiet i delstaten Abia sørøst i Nigeria til nyhetsbyrået AFP.

– Vi reddet 32 gravide jenter og arresterte eieren. Han blir avhørt etter påstander om at han selger barna til folk som kan bruke dem til ritualer eller andre formål, forklarer Hassan.

Noen av jentene sier til politiet at de har blitt tilbudt mellom 25.000 og 30.000 naria (mellom 850 og 1020 kroner) for å selge barna, avhengig av kjønn.

Selges for tusenlapper

Barna ville deretter bli solgt videre for alt mellom 300.000 og én million naira ((fra 10.200 til 34.100 kroner) per barn. Det opplyser det nasjonale organet som jobber jobber mot menneskehandel i Nigeria (NAPTIP).

NAPTIP tror jentene blir overført til deres kontorer i Enugu på onsdag, opplyser regionleder Ijeoma Okoronkwo til AFP.

Eieren av «babyfabrikken» vil trolig på tiltalt for mishandling av barn og menneskehandling, opplyser politiet. Det å kjøpe og selge barn er ulovlig i Nigeria, og straffes med opptil 14 års fengsel.

– Vi har så mange saker som pågår i retten akkurat nå, sier Okoronkwo.

I 2008 avdekket politiet det de mente var et nettverk av slike klinikker, av lokalpressen døpt «gårder» eller «fabrikker».

Arbeidskraft, prostitusjon og svart magi

Det er ikke uvanlig med saker om barnemishandling og menneskehandel i Vest-Afrika.

Noen barn kjøpes ut av familiene sine og blir brukt som arbeidskraft ved plantasjer, i gruver, fabrikker og i private hjem. Andre blir solgt til prostitusjon, mens noen få blir enten drept eller torturert i ritualer som involverer svart magi.

NAPTIP sier de også har sett en trend med ulovlig adopsjon.

– Det er et problem med illegal adopsjon, og at folk ikke vet hvordan de skal adoptere barn på lovlig vis, sier Okoronkwo.

Menneskehandel er rangert som den tredje mest vanlige forbrytelsen i Nigeria, etter økonomisk svindel og narkotikatrafikk, ifølge UNESCO.