Fant 1,8 kilo tung meteoritt-bit

Skigåere fant en 1,8 kilo tung bit av meteoritten som eksploderte i luften i nærheten av byen Tsjeljabinsk i Russland.

Bit fra meteoritten i Russland

Forskere ved universitetet i Ural viste mandag frem den største biten som til nå er funnet.

Foto: Ural Federal University

Den store biten ble funnet sammen med over hundre mindre rester av meteoritten.

Både eksperter og amatører deltar nå i det som av Russia Today (RT) beskrives som en «aggressiv» jakt etter verdifulle rester fra meteoritten.

Salget er allerede i gang og mange ønsker å profittere på de spesielle gjenstandene fra verdensrommet.

Den største offisielt bekreftede gjenstanden som til nå er funnet, ble funnet i helgen av en lokal skiekspedisjon,

– I natt kom en ekspedisjon tilbake med mange biter. Vi tror det dreier seg om mer enn 100. Den største veier 1,8 kilo. Det er den største som er funnet, sier Viktor Grokhovsky ved Ural-universitet.

Chebarkul-innsjøen

Politimenn står vakt ved et hull i isen på innsjøen Tsjebarkul. Lokale myndigheter tror hullet oppsto da en bit av meteoritten traff innsjøen.

Foto: HANDOUT / Reuters
Mange flere biter

Det er til nå funnet flere hundre biter av meteoritten. Grokhovsky tror fortsatt det finnes mange flere biter av steinen. Han tror det, på bunnen av Chebarkul-innsjøen, kan finnes en enda større del av meteoritten enn den som ble vist frem mandag.

Den kan være opptil 60 cm i diameter, tror han. Samtidig fortsetter dykkere og forskere å gjennomsøke innsjøen.

Ifølge RT er det mulig å tjene gode penger på å selge biter fra meteoritten. Den dyreste som er til salgs, er tilgjengelig i en Kina for 100,000 yuan, nærmere 90.000 kroner.

Men forskere advarer folk mot å kjøpe uekte varer. Ifølge China.org påstår en selger at han har en tre kilos stein til salgs. Han vil ha 80.000 yuan for steinen, og hevder at den akkurat har blitt sendt fra Russland til Kina.

På enkelte russiske nettsider selges også mindre steiner for mellom 17 og 180 kroner, skriver det kinesiske nyhetsstedet.

Diameter på 15–17 meter

Biter fra meteoritten i Russland

Ekspedisjonen fant flere hundre biter fra meteoritten.

Foto: Ural Federal University

Over 1200 mennesker ble skadd da meteoritten eksploderte i lufta fredag 16. februar. Mange ble truffet av glassplinter fra vinduer som ble knust av trykkbølgen fra eksplosjonen.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA anslår at meteoritten hadde en diameter på 15–17 meter. Vekten anslås til 7000-10.000 tonn, skriver NTB.

Luftmotstanden varmet steinen opp til en glødende ildkule idet den for gjennom atmosfæren i overlydsfart. Da den eksploderte, ble det utløst 30 ganger så mye energi som da USA slapp en atombombe over den japanske byen Hiroshima mot slutten av andre verdenskrig.

400 mennesker skal ha blitt skadd da et meteorregn rammet sentrale deler av Russland fredag morgen.

Nett-TV: Meteoritt ned over Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt