Stor gjensynsglede – fangeutveksling mellom Russland og Ukraina

MOSKVA/KIEV/OSLO (NRK): Russland og Ukraina har gjennomført en omfattende og høyprofilert fangeutveksling. På flyplassen i Kiev ble de ukrainske fangene tatt imot av nærmeste familie og landets president.

Det utspant seg rørende scener da barn og ektefeller fikk se sine nærmeste igjen på flyplassen i Kiev.

Det utspant seg rørende scener da barn og ektefeller fikk se sine nærmeste igjen på flyplassen i Kiev.

Det utspant seg rørende scener da barn og ektefeller fikk se sine nærmeste igjen. Gjensynsgleden var stor. TV-bildene viste barn som kaster seg i armene på sine fedre som nå er satt fri fra fangenskap.

Hver enkelt av de ukrainske løslatte fangene ble tatt mot av landets president Volodymyr Zelenskyj ved flytrappen før de ble omfavnet av sine nærmeste.

Ifølge russiske medier skal det være snakk om 35 fanger fra hver side.

Om lag 1230 i dag norsk tid landet ett russisk fly i Moskva og ett ukrainsk fly i Kiev i Ukraina.

– Første steg på veien mot fred

Etter å ha hilst på alle de ukrainske fangene møtte presidenten pressen på flyplassen i Kiev. Blant mediene der var nyhetsbyrået AFP.

zelensky

Fangeutvekslingen er en stor seier for president Volodymyr Zelenskyj. Han sier at dette er første steg på veien mot en endelig fred med Russland.

Foto: Janek Skarzynski / AFP

– Vi har tatt det første steget, sa Volodymyr Zelenskyj og hyllet fangeutvekslingen med Russland.

– Vi må fortsette og ta alle stegene for å få en slutt på denne forferdelige krigen, fortsatte han.

Zelensky sa at det endelige målet er å stanse krigen øst i Ukraina og å få tilbake landområder som er annektert av Moskva.

Stor aktivitet i Moskva og Kiev

I morges viste russiske medier bilder av flere busser som forlater Lefortovo-fengselet i Moskva, fulgt av flere politibiler.

X00550

ALT KLART: Et ukrainsk fly står klar på Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva for å frakte de ukrainske fangene til Kiev.

Foto: GLEB GARANICH

Om bord i bussene skal de ukrainske fangene ha vært, før de skulle transporteres til flyplassen Vnukovo utenfor Moskva, der et ukrainsk fly står klar til å frakte dem til Kiev.

På Borispol-flyplassen i den ukrainske hovedstaden står det et russisk fly som skal hente de russiske fangene hjem.

Hvem er med?

Helt til det siste skal det ha vært uenighet om hvem som skal være med i utvekslingen.

a8b96c61-e1d0-482c-8e6a-ad33cda65e62

FØRSTE TEGN: Lederen for det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti i Ukraina, Kirill Vysjinskij ble løslatt fra varetektsfengsel for noen dager siden.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Mye tyder på at de 24 ukrainske militære som ble arrestert av russiske grensestyrker i fjor høst i Svartehavet, er med i utvekslingen.

For noen dager siden ble redaktøren for det russiske nyhetsbyrået RIA Novostis ukrainske avdeling, Kirill Vysjinski, sluppet fri fra varetektsfengsel.

Også den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov er med, melder nyhetsbyrået AFP.

AFP_1K333K

PÅ VEI TIL FLYPLASSEN: Flere busser ble i dag ledsaget av politibiler da de kjørte ut fra Lefortovo-fengselet i Moskva.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Seier for ukrainas president

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj lovet i valgkampen tidligere i år at han skulle forbedre forholdet til Russland.

Han sa også at han ville gjøre alt som sto i hans makt for å få tilbake de 24 militære som ble fengslet i Russland etter sammenstøtet mellom russiske og ukrainske marinefartøy i Svartehavet i fjor høst.

X00550

HOLDT LØFTER: Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj lovet i valgkampen å få tilbake ukrainske fanger fra Russland, og nå tyder mye på at han har klart det.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Nå som fangeutvekslingen er i gang, ser det ut til at den ferske presidenten har lyktes med en del av løftene han har kommet med, og han vil uten tvil kunne innkassere dette som en betydelig politisk seier.

Tidligere har det blitt sagt at det skal utveksles om lag 23 fanger fra hver side, men nå nevnes det høyere tall i russiske medier.

Håp om framgang i forholdet

De siste årene har det vært full isfront og null kontakt mellom president Vladimir Putin og den forrige ukrainske presidenten Petro Porosjenko.

De siste månedene har Putin og Zelensky snakket flere ganger på telefon, blant annet om fangeutvekslingen.

Russia Ukraine

LØSNING: Russiske medier melder at de ukrainske militære som ble tatt til fange av Russland etter konflikten i Svartehavet i fjor høst, også blir med i den planlagte fangeutvekslingen.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Det finnes for eksempel ikke direkte flyforbindelse mellom Russland og Ukraina, folk må reise via andre land.

Fangeutvekslingen kommer til å skape en helt annen atmosfære, og det virker som om myndighetene på begge sider ønsker å etablere et mer normalt forhold.

Vanskelig konflikt i Øst-Ukraina

De siste dagene har det kommet meldinger om at det skal holdes et nytt internasjonalt møte om Øst-Ukraina der lederne i Tyskland, Frankrike, Russland og Ukraina skal delta.

Russiskstøttede opprørere kontrollerer områder i den østlige delen av Ukraina, og mer enn 13.000 mennesker har mistet livet de siste fem årene.

Russland krever at den såkalte Minsk-avtalen fra 2015 må gjennomføres, spesielt at områdene i øst må få betydelig selvstyre.

Men et annet viktig og vanskelig spørsmål er om ukrainske regjeringsstyrker skal kontrollere grensa til Russland.

I så fall kommer opprørerne ikke til å få hjelp med våpen, soldater og alt annet de trenger fra russisk side.

Går i vestlig retning

For en uke siden kom det nye ukrainske parlamentet sammen for første gang, etter at Zelenskys parti Folkets tjener fikk et klart flertall i valget i sommer.

Nå har Zelensky praktisk talt all makt i egne hender og kan gjennomføre de endringene han ønsker.

Presidenten har sagt at han ønsker å knytte Ukraina mye tettere opp mot Vesten, og på sikt er målet både medlemskap i EU og i Nato.

Dette er saker som garantert kommer til å gjøre forholdet til Russland vanskelig i årene som kommer.

SISTE NYTT

Siste nytt