Hopp til innhold

Bloomberg: Russland løslater Evan Gershkovich og Paul Whelan i fangeutveksling

Russland løslater Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich og den tidligere amerikanske marinesoldaten Paul Whelan i en fangeutveksling, melder Bloomberg. Den spionsiktede russeren som er fengslet i Norge skal også være en del av fangeutvekslingen.

Wall Street Journal-reporter Evan Gershkovich står og lytter til dommen i et glassbur i en rettssal inne i bygningen til «Palace of Justice» i Jekaterinburg, Russland, fredag ​​19. juli 2024.

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich står og lytter til dommen i et glassbur i en rettssal inne i bygningen til «Palace of Justice» i Jekaterinburg i Russland.

Foto: AP

Ifølge det uavhengig russiske nettstedet The Insider er den spionsiktet Mikhail Mikusjin som ble arrestert i Tromsø, på listen over de som nå blir utvekslet.

NRK har ikke fått dette bekreftet fra norske myndigheter. The Insider driver med undersøkende journalistikk og regnes for å være troverdig.

Les også Spionsiktet gjesteforsker ved UiT del av fangeutveksling

Spionsiktede på bar i Malaysia

Bloomberg skriver torsdag at journalisten Evan Gershkovich og den tidligere amerikanske marinesoldat Paul Whelan blir løslatt av Russland som en del av fangeutvekslingen.

Mennene, som har vært fengslet i Russland på grunn av spionasjeanklager de og USA nekter for, er på vei ut av Russland, ifølge Bloomberg.

Paul Whelan, en tidligere amerikansk marinesoldat, lytter til en dom som fant ham skyldig i spionasje i Moskva, Russland, 15. juni 2020.

Whelan, en tidligere amerikansk marinesoldat, ble pågrepet i Moskva i 2018 og siden dømt til 16 års fengsel for spionasje, anklager han nekter for. USA har hele tiden fastholdt at Whelan var på besøk i Moskva som privatperson.

Foto: Sofia Sandurskaya / AP

På sin side vil USA og deres allierte også overføre flere fanger til Russland, hevder avisa. Samtidig er det ikke spesifisert nøyaktig hvem Russland vil motta som en del av utvekslingen.

26 fanger fra sju land

En tyrkisk sikkerhetskilde sier til Reuters at 26 fanger fra sju land omfattes av fangeutvekslingen torsdag.

Landene som er del av utvekslingen er USA, Tyskland, Polen, Slovenia, Norge, Russland og Belarus, ifølge presidentkontoret.

Ti fanger, inkludert to mindreårige, skal ha blitt flyttet til Russland, 13 fanger til Tyskland og tre fanger til USA, ifølge tyrkiske sikkerhetskilder.

Kreml uttalte torsdag at det ikke ønsker å kommentere påstanden om en mulig større fangeutveksling mellom Russland og USA, ifølge Moscow Times.

Det er ikke kommet noen bekreftelse fra offentlig hold.

Rykter om storstilt fangeutveksling

De siste dagene har det florert rykter om en storstilt fangeutveksling mellom Russland og vestlige land.

Ifølge rapporter var det tegn på en mulig utveksling mellom Russland og Belarus på den ene siden, og USA, Tyskland, Slovenia og Storbritannia på den andre.

Flere profilerte innsatte, inkludert den amerikanske journalisten Evan Gershkovich og den russisk-britiske regimekritikeren Vladimir Kara-Murza, har blitt flyttet fra sine fengsler, noe som har tydet på en mulig utveksling.

32 år gamle Gershkovich, som jobber for Wall Street Journal, ble pågrepet i fjor under en reportasjereise.

32 år gamle Gershkovich, som jobber for Wall Street Journal, ble pågrepet i fjor under en reportasjereise, anklaget for å ha innhentet hemmeligstemplet informasjon om den russiske stridsvognprodusenten Uralvagonzavod. Han ble nylig dømt til 16 års fengsel, men har nektet for anklagene mot ham.

Foto: AP

Russer fengslet i Norge

I Norge sitter også den russiske spionsiktede gjesteforskeren, Mikhail Valerijevitsj Mikusjin, bak lås og slå.

Han ble pågrepet i Tromsø av PST i oktober i fjor. Da var han gjesteforsker ved UiT Norges arktiske universitet.

Spionsiktede på bar i Malaysia

Mikhail Valerijevitsj Mikusjin har innrømt at han har brukt falsk identitet i Norge. Den russiske ambassaden vedkjenner seg ikke hans identitet. Bildet er tatt under et opphold i Malaysia.

Foto: Privat / Facebook

Mikusjin er anklaget og siktet for grov spionasje mot statshemmeligheter, som har en strafferamme på opptil ti år.

Undersøkelser tyder på at russeren ble uteksaminert fra GUs etterretningsskole i 2006.

NRK har vært i kontakt med Mikusjin forsvarer, Marijana Locic, som ikke ønsker å kommentere om Mikusjin kan være aktuell for en fangeutveksling nå.

Les også Dette vet vi om den spionmistenkte mannen

Brasiliansk statsborger pågrepet, PST tror han egentlig er russisk, og jobber for russisk etterretning

Ikke første gang

Det har vært flere lignende fangeutvekslinger mellom Russland og vestlige land tidligere.

Et kjent eksempel er utvekslingen av den amerikanske basketballspilleren Brittney Griner og den russiske våpenhandleren Viktor Bout i desember 2022.

Viktor Bout, til venstre, en mistenkt russisk våpenhandler og WNBA-stjernen og den to ganger olympiske gullmedaljevinneren Brittney Griner, til høyre.

WNBA-stjernen og den to ganger olympiske gullmedaljevinneren, Brittney Griner (t.h), ble løslatt fra russisk fengsel i 2022 i dramatisk fangeutveksling hvor USA løslot den beryktede russiske våpenhandleren Viktor Bout (t.v).

Foto: AP

En annen bemerkelsesverdig utveksling skjedde i april 2022, da USA og Russland byttet den tidligere amerikanske marinesoldaten Trevor Reed mot den russiske piloten Konstantin Yaroshenko.

SISTE NYTT

Siste meldinger