Hopp til innhold

Fangetransport i Kongo bekymrer

Norske myndigheter er bekymret fordi den ene nordmannen som er arrestert i Kongo ennå ikke har kommet frem til militærforlegningen, der den andre nordmannen sitter fengslet.

Rune Edvardsen og nordmannen
Foto: Privat

De to nordmennene i 20-årene ble pågrepet i Kongo anklaget for å ha drept sjåføren sin.

En representant fra den norske ambassaden er nå på vei til forlegningen, sier ambassadør Jon Vea.

Den norske predikanten Rune Edvardsen reiser til Kongo til uka og tilbyr seg å bistå de to nordmennene som er fanget i Kisangani.

En mann i 20-årene fra Østlandet og en 27-åring fra Aust-Agder sitter fengslet i byen Kisangani, mistenkt for å ha drept sin egen sjåfør.

Intet sted for kaniner

Den norske predikanten Rune Edvardsen har drevet humanitært og misjonsarbeid i landet i en årrekke, og forteller om dårlige forhold i kongolesiske fengsler.

– Jeg har vært i mange fengsler. Hvis ikke norske myndigheter viser sin interesse, er det stor sjanse for at de blir sperret inne sammen med hundrevis av andre i store mørke rom. Der er det ingen hygiene eller noe som helst, sier Edvardsen til NRK.no.

Han tror nordmennene vil få bedre behandling og kanskje plasseres i en mindre arrest hvis UD opprettholder kontakten med myndighetene:

– Men du ville ikke en gang latt kaninene dine bo i et vanlig fengsel, sier Edvardsen.

– Behandler hvite bra

Ifølge UD har den ene av de to nordmennene blitt utsatt for «uakseptabel behandling» i fengselet.

Edvardsen sier det er uvanlig at hvite mennesker behandles dårlig av myndighetene i landet:

– Normalt er det kongolesiske regimet brutalt, men de vil nok være forsiktige med å utøve vold mot en nordmann. Men internt blant medfangene kan det skje litt av hvert, sier Edvardsen som reiser til Kongo til uka.

Video nsps_upload_2009_5_13_9_6_27_594.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: - Det er ikke de som har skutt sjåføren

– Jeg har tatt kontakt med guvernøren i Nord-Kivu og tilbudt meg å bidra med tolkehjelp hvis det er behov for det. Jeg kjenner mange i landet etter å ha jobbet der i flere år. Det er lett å komme i kontakt med myndigheter og rebellgrupper, sier Edvardsen.

– Ikke et sted å feriere

Det er fortsatt uklart hva de to nordmennene gjorde i den kongolesiske nasjonalparken der sjåføren deres ble skutt.

– De skal ha opplyst at de var i området for å undersøke mulighetene for å starte turistprosjekter der, sier ambassaderåd Lars Ekman ved Norges ambassade i Angola.

Rune Edvardsen sier at Kongo har potensial for turisme, men at det ligger langt fram i tid:

– Kongo ville vært et fantastisk turiststed, men de fleste nasjonalparkene er ødelagt av krigen. Opprørsgrupper har tatt over og gjemt seg i områdene. Men disse stedene er fantastiske områder med blant annet gorillaer, sier Edvardsen.

Han forteller at området rundt Kisangani er belagt av store gullforekomster og naturressurser, og at det er mye «rare folk» som ferdes der.

– Men det er ikke det første stedet du ville reist på ferie til, sier Edvardsen.