NRK Meny
Normal

Fanget narkosjef ved hjelp av drone

RIO DE JANEIRO (NRK): Den fryktede narkosjefen «Menor P» slapp ikke unna da Rio-politiet brukte en drone i jakten.

BOPE, spesialpoliti i Brasil

Spesialpolitiet BOPE i Brasil på vei inn til en aksjon i Maré tidligere i uken.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Onsdag kveld ble den beryktede brasilianske narkobaronen Marcelo Santos das Dores, også kjent som «Menor P» pågrepet av politiet etter lengre tid på rømmen.

Etter pågripelsen ble han rolig ført inn i en politibil og kjørt til det beryktede Bangu-fengselet nord i byen.

Overvåket narkosjef med drone

Leiligheten der «Menor P» gjemte seg befinner seg 17 kilometer fra den enorme slummen han hevder å være herre over. Det «Menor P» ikke visste var at politiet hadde fulgt flukten hans hele veien gjennom byen.

Det føderale politiet holdt ham nemlig under oppsyn ved hjelp av en drone, et førerløst fly, som myndighetene kjøpte i 2009.

Det føderale politiet holdt ham nemlig under oppsyn ved hjelp av en drone, et førerløst fly, som myndighetene kjøpte av et israelsk selskap i 2009.

Dronen er over ni meter lang, har et vingespenn på nesten 17 meter, og har et kamera på snuten som kan se hele ti kilometer.

– Dette er en drone som gir oss en svært god mulighet til å overvåke den mistenkte uten å avsløre oss, kunne Roberto Cordeiro fra det føderale politiet i Rio opplyse på en pressekonferanse.

«Menor P» har vært sjef for narkotrafikken i 11 av de 16 slumområdene i Maré siden mai 2012, da forgjengeren Márcio José Sabino Pereira døde.

Banditter patruljerer med maskingevær

Av Rio de Janeiro rundt 1000 slumområder er de 16 som ugjør Complexo da Maré av de aller mest strategisk plasserte. Maré ligger langs motorveien like ved Rio de Janeiros internasjonale flyplass, Galeão, og mellom tre av de viktigste hovedfartsårene fra sentrum og mot nord og vest av storbyen.

Myndighetens pasifisering av til nå nær 40 slumområder i Rio de Janeiro har intensivert kampen mellom byens tre store narkobander, og særlig de rundt 130.000 innbyggerne i Maré har fått merke dette.

En av gatene som går på tvers av bydelen har i lang tid vært frontlinje mellom to bander, og til dels umulig for innbyggerne å krysse – noe som har splittet familier og venner.

Ukentlig finner voldsomme gatekamper sted, særlig når spesialpolitiet BOPE kommer på et av sine mange raid. I de støvete gatene kan man stadig se menn med maskingevær på ryggen patruljere på motorsykler eller til fots.

Vil invadere Maré søndag

Dette er en situasjon myndighetene i Brasil og Rio de Janeiro ønsker å ta et oppgjør med før 600.000 utlendinger inntar landet under fotball-VM til sommeren, der finalen går av stabelen på berømte Maracanã stadion i Rio 13. juli.

Denne uken annonserte dermed guvernør Sergio Cabral at Maré skal okkuperes innen 15 dager. Ifølge lokale medier skal invasjonen skje allerede førstkommende søndag.

Mellom 1000 og 1500 mann fra spesialpolitiet og hæren skal ta del i invasjonen, som er den mest omfattende siden okkupasjonen av Rio de Janeiros største slumområder, Roçinha, i november 2011.

– Maré er et stort territorium som domineres av narkohandel. Vi har som mål å sørge for at narkobandene mister stadig større deler av sitt territorium, og å vise dem at myndighetene har slagkraft, sa sikkerhetsminister for delstaten Rio de Janeiro José Mario Beltrame da planene ble kunngjort.

Usikkerheten øker i VM-byen

Målet med å annonsere invasjonsplanene på forhånd er at så mange kriminelle som mulig flykter slumområdene. Dette for å unngå omfattende vold.

Flere ganger tidligere de siste årene har myndighetene signalisert at Maré er neste slumområde på listen over bydeler som skal pasifiseres. Deretter vil det bli en tilstedeværelse av politistyrken UPP – Politiets pasifiseringsenhet.

Siden nyttår har fire politimenn blitt drept i pasifiserte slumområder i Rio de Janeiro, og forrige uke gikk narkobander til angrep på UPP i fire slumområder.

Det siste året har Rio sett en drastisk økning i ran og annen åpen kriminalitet, og i flere UPP-kontrollerte slumområder dominerer åpenlyst narkosalg igjen gatebildet, fordi politiet lett lar seg bestikke.

Mer og mer tyder på at politiet i Rio begynner å miste kontrollen. Ved å ta knekken på gangsterne i Maré forsøker myndighetene å øke sikkerheten i Rio de Janeiro foran sommerens store høydepunkt, og å hilse hundretusener av fotballentusiaster velkommen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt