NRK Meny
Normal

Mor fikk besøke sin fengslede sønn

For første gang på seks år tillot Israel i dag palestinske fanger å motta besøk fra familiene sine fra Gaza-stripen. Tillatelsen blir gitt for å stanse sultestreiken til fangene.

Familienr i Gaza får besøke fanger i Israel for første gang på seks år

En mor forteller hvor glad hun er for at hun får møte sønnen sin igjen.

I halvmørket tidlig i morges samlet slektningene til 26 av fangene seg ved grenseovergangen mellom Gaza og Israel for å bli kjørt i buss til fengslet. Folk fra Røde Kors fulgte familiene.

Besøksforbud fra Gaza

Da en israelsk soldat ble tatt til fange av Hamas i 2006, la de israelske myndighetene til gjengjeld ned forbud mot at de 450 fangene fra Gaza-stripen fikk motta besøk. I 2007 innførte Israel blokade av hele Gaza-stripen.

– Det er brudd på folkeretten at blokaden fungerer som en straff for hele befolkningen i Gaza - for handlinger de ikke har ansvar for. Dette er kollektiv avstraffelse, og det er forbudt, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

I oktober i fjor ble den israelske soldaten løslatt i en større fangeutveksling. Da ble 1027 palestinske fanger løslatt. Men da besøksforbudet ikke ble opphevet, startet mange hundre palestinske fanger i israelske fengsler en masse-sultestreik tidligere i år.

Seks måneder uten rettssak

Palestinerne krever også bedre soningsforhold, og protesterer mot loven som gir Israel rett til å fengsle folk uten å stille dem for retten i opptil seks måneder av gangen.

I forrige uke ga israelske myndigheter etter for kravet om besøk. Dermed har fangene avsluttet sultestreiken, og de første fangene i Ramon-fengselet i Israel mottok besøk av sine kjære i morges.

Det sitter til sammen 554 palestinske menn i israelske fengsler. Røde Kors har formidlet kontakt mellom dem og familiene deres siden besøksforbudet startet.

Røde Kors-bussen krysser Erez-overgangen

Bussen fra Røde Kors med fangenes familier kjører fra Erez inn i Israel.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt