Familien til drept journalist i Syria: – Vi vet hvem som drepte Marie

Familien til krigsreporteren Marie Colvin saksøker Syrias regime for bevisst å ha drept den Assad-kritiske journalisten i det krigsherjede landet.

Marie Colvin

DREPT I SYRIA: Marie Colvin hadde på seg sin berømte øyelapp fordi hun ble blind på det ene øyet i en eksplosjon da hun dekket borgerkrigen på Sri Lanka 2001. Hun ble drept i Syria i 2012 da hun var 56 år gammel.

Foto: Ivor Prickett / Ap

Den amerikanskfødte, britiske journalisten Marie Colvin ble drept i et granatangrep i Homs i februar 2012 mens hun dekket beleiringen av byen.

Fire år etter drapet anklager Colvins familie president Bashar al Assad og hans regime for å ha drept henne med viten og vilje, melder BBC.

Søksmål ble sendt til retten i Washington i går på vegne av Colvins søster Cathleene og øvrige familie. Familien mener de har bevis på at Colvin, som flere ganger hadde rapportert kritisk om Assad, ble drept bevisst av det syriske regimet.

– Nå vet vi vet hvem som drepte Marie. Vi vil ha de ansvarlige stilt for retten, sier Cathleen Colvin.

Hun understreker at søksmålet handler om å fortsette søsterens gode arbeid og sette søkelyset på grusomheter sivile er utsatt for i Syria.

Marie Colvin

FRYKTLØS KRIGSREPORTER: Marie Colvin jobbet 26 år som krigskorrespondent og journalist. Colvin dekket alle de store konfliktene i ulike regioner rundt om i verden.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters/NTB Scanpix

– Drept for å skjule for verden at regimet slaktet sivile

Det sivile søksmålet er et resultat av tre års etterforskning, som organisasjonen Criminal Justice Act (CJA) har ledet, og baserer seg blant annet på vitneutsagn og dokumentasjon fra syriske avhoppere.

Ifølge søksmålet ble signaler fra satellittelefonen, som hun brukte i direktesendingene, fanget opp og lokalisert av det syriske regimet. Deretter skal drapet på journalisten ha blitt beordret.

– Colvin ble myrdet for å skjule for verden at Assad-regimet slaktet uskyldige sivile, sier CJA-advokat Scott Gilmore til The Washington Post.

Med dette sivile søksmålet er det første gang noen rettslig forsøker å holde Assad-regimet ansvarlig for krigsforbrytelser.

Krigsreporter i 26 år

Colvin, som opprinnelig kom fra New York, jobbet 26 år som krigskorrespondent og journalist.

Hun dekket alle de store konfliktene i ulike regioner rundt om i verden. Hun var i flere år krigskorrespondent for London-avisa Sunday Times.

– Syriske offiserer ville ikke at hun skulle rapportere om sivile tap i byen. Angrepet var målrettet og hun ble drept av artilleriild, heter det i søksmålet.

De drepte journalistene Marie Colvin og Remi Ochlik

DREPT I HOMS: Marie Colvin ble drept i et angrep mot et provisorisk pressesenter i Homs 22 februar 2012. Også den franske fotografen Remi Ochlik ble drept i det samme angrepet.

Foto: SUNDAY TIMES/AFP

Ble blind på det ene øyet

Hun hadde på seg sin berømte øyelapp fordi hun ble blind på det ene øyet i en eksplosjon da hun dekket borgerkrigen på Sri Lanka 2001. Samme år ble hun utnevnt til årets utenriksreporter i Storbritannia.

Hennes siste reportasje ble trykket i Sunday Times under tittelen «Vi lever i frykt for en massakre» om tilværelsen i Baba Amr.

Kort tid etter, 22. februar 2012, ble hun drept i et angrep mot et provisorisk pressesenter i Homs. Like før angrepet direkterapporterte hun fra det krigsherjede området for BBC, CNN og Channel 4.

Også den franske fotografen Remi Ochlik ble drept i det samme angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt