Familien besøkte drapsstedet

KØBENHAVN (NRK): – Det varmer å se all støtten, se blomsterhavet utenfor, sier en talsmann for Det Jødiske Samfund i København. Mandag besøkte moren og søsteren til Dan Uzan synagogen der han ble drept natt til søndag.

Familie til drept sikkerhetsvakt ved synagoge

Familie til den drepte sikkerhetsvakten utenfor synagogen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Også onkler og tanter av den drepte sikkerhetsvakten møtte opp.

– Familien kom hit samlet, fordi de er i sjokk og sorg over at Dan ble drept. Samtidig varmer det å se all støtten, dette blomsterhavet ... man kan bare tenke seg hvilket inntrykk det gjør, sier talsmann for Det Jødiske Samfund i København, Jair Melchior til NRK.

37 år gamle Dan Uzan var medlem av Det Jødiske Samfund, og sammen med to politibetjenter holdt han vakt ved inngangen til synagogen.

Inne i synagogen var det en jødisk konfirmasjon med rundt 80 personer til stede. Uzan hadde ansvar for adgangskontrollen.

Han ble skutt i hodet og døde foran synagogen i Krystalgade litt før klokken 01 natt til søndag.

Utenriksminister Børge Brende utenfor synagogen i København, der en vakt ble drept natt til søndag.

Utenriksminister Børge Brende utenfor synagogen i København, der en vakt ble drept natt til søndag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Etter at angrepet fant sted, har mange lagt ned blomster utenfor synagogen. Mandag ettermiddag kom utenriksminister Børge Brende (H) til synagogen, og la ned blomster utenfor.

– Jeg er her for å vise solidaritet med det danske folk. De er blitt utsatt for helt forferdelige terrorhandlinger, sier Brende til NRK.

– Den åpenheten dette møtes med, med blomsterhav og store folkemengder som reagerer med avsky mot ekstremisme og terror, er noe vi har felles i Danmark og Norge. Det samme gjelder kampen for det frie og åpne samfunn, for ytringsfriheten som vi setter så høyt. Vi blir enda mer bevisst på det i en vanskelig situasjon som dette, sier Brende.

Senere mandag skulle han delta i minnemarkeringen på Gunnar Nu Hansens Plads i København.

Se også: La ut Jihad-video på Facebook før angrepet

Politiet mener at gjerningsmannen ved synagogen var den samme som lørdag ettermiddag skjøt mot kulturhuset Krudttønden lørdag ettermiddag.

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i de to angrepene. Den mistenkte Omar Abdel Hamid el-Hussain ble skutt og drept av politiet senere natt til søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt