Familiedynastiene vinner frem i amerikansk politikk

Datteren til tidligere visepresident Dick Cheney satser nå på å bli valgt inn i Senatet i USA. Og lenger nede i systemet har en ny George Bush kastet seg inn i politikken.

Liz Cheney og George P. Bush

Liz Cheney, datter av tidligere visepresident Richard Cheney og George P. Bush, barnebarn og nevø av to tidligere presidenter.

Foto: Marc Piscotty/Getty Images/Benny Snyder / AFP/AP

President George W. Bush og Dick Cheney

President George W. Bush og visepresident Dick Cheney kan begge få nye politikere inn i familien neste år.

Foto: DOUG MILLS / AP

I juli kunngjorde Liz Cheney, datter til USAs forrige visepresident Richard «Dick» Cheney, at hun kaster seg inn i kampen om å bli Det republikanske partiets kandidat valget av senator fra Wyoming neste år.

Omtrent samtidig lanserte Michelle Nunn, datter av tidligere mangeårig senator Sam Nunn, sitt kandidatur til å bli Det demokratiske partiets kandidat til Senatet fra Georgia ved neste års valg.

De to kvinnene er de foreløpig to siste navnene i en trend som viser at stadig flere amerikansk politikere kommer fra politikerfamilier.

Bush mot Clinton, igjen

Også på høyere nivå enn kampen om plasser i Senatet er det familiære navn som står sentralt i amerikansk politikk i dag.

I øyeblikket er et av de mest sannsynlige scenarioene for presidentvalget i 2016 at de samme etternavnene vil stå på valgseddelen som i 1992: Bush og Clinton.

Hillary Clinton er favoritt til å bli demokratenes kandidat, og blant republikanerne er Jeb Bush (sønn av ekspresident George H.W. Bush og bror til ekspresident George W. Bush) blant de heteste navnene.

Og i bakgrunnen lurer en ny George Bush, med P som mellombokstav denne gang.

George P. Bush er sønn av Jeb Bush, og dermed barnebarn av ekspresident George H. W. og nevø til ekspresident George W.

37 år gamle George P. stiller til valg som landkommissær i Texas neste år, en stilling som tradisjonelt er regnet som første steg på stigen mot viseguvernør og guvernør.

I et USA der spanskættede vokser i antall, har unge George også den fordelen at hans mor Columba Bush er født i Mexico.

Artikkelen fortsetter under bildet.

To stykk George Bush

To stykk George Bush fotografert under en golfturnering i Texas 24. september 2012. Til venstre ekspresident George W. Bush, til høyre nevøen George P. Bush.

Foto: LM Otero / AP

Adams, Roosevelt og Kennedy

Barack Obama og Caroline Kennedy

Barack Obama og Caroline Kennedy sammen i 2008. I juli utnevnte president Obama presidentdatteren Kennedy til ambassadør til Japan.

Foto: /Charles Rex Arbogast, File) / AP

Familiedynastier er langt fra noe nytt i amerikansk politikk.

Allerede USAs andre president, John Adams (1797-1801), hadde en sønn som også ble president, John Quincy Adams (1825-1829).

Roosevelt er ikke USAs vanligste etternavn, men både Theodore (1901-1909) og Franklin D. (1933-1945) kom fra Roosevelt-slekten.

Kennedy-familien er velkjent, og senest denne uken ble datteren til president John F. Kennedy, Caroline Bouvier Kennedy, utnevnt til ambassadør i Japan.

Flere familiedynastier enn før

Tallene viser likevel en utvikling mot flere politikere fra familiedynastier.

Tilbake i 1790 hadde 24,2 prosent av medlemmene av kongressen (Senatet og Representantenes hus) et nært familiemedlem som også hadde sittet i kongressen.

I 1960 var dette tallet redusert til fem prosent, ifølge en undersøkelse i Journal of Politics fra 1969.

Nå er tallet doblet fra 1960 og i Senatet har minst 25 av de 100 senatorene et familiemedlem som også har vært politiker, skriver Time.

Og selv i Tea Party-bevegelsen, som portretterer seg som selve opprøret mot det bestående, har de sitt familiedynasti: Ron Paul og hans sønn Rand Paul.

Vil slite med å bli valgt

Både Liz Cheney og Michelle Nunn har en lang vei å gå før de eventuelt blir senatorer.

Cheney må først vinne republikanernes primærvalg der hun utfordrer Mike Enzi, en populær politiker som har vært senator i 16 år.

Hun sliter også med at hun ikke har bodd mer enn knapt ett år i Wyoming. I stedet har hun tilbrakt det meste av sitt voksne liv i McLean, Virginia, en forstad til hovedstaden Washington DC.

Michelle Nunn har større sjanser for å sikre seg nominasjonen i Det demokratiske partiet. Hennes problem er at Georgia er en stat med klart republikansk flertall, og hun vil derfor slite med å vinne selve valget i november neste år.

Én fordel har både Cheney og Nunn, med kjente etternavn og fedrenes politiske kontakter har de lettere enn andre politikere for å samle inn penger til å drive valgkamp.

Dermed kan USA neste høst kanskje føye både ett og to navn til listen over politiske familiedynastier.

Og kanskje får USA en ny president George Bush i 2024 eller deromkring, denne gang med mellomnavn Prescott etter sin oldefar, senatoren.

SISTE NYTT

Siste nytt