Fallujah-flyktninger dør av varme

Mens 50.000 mennesker er fanget i den beleirede byen Fallujah, dør flyktninger av varme i leirene utenfor.

Flyktninger som klarer å rømme fra Fallujah forteller om lidelser både i Fallujah og i flyktningleiren.

Flyktninger som klarer å rømme fra Fallujah forteller om lidelser både i Fallujah og i flyktningleiren. (Video: Røde Kors/EBU)

Flere tusen innbyggere har rømt fra Fallujah de siste to ukene. Mange kommer til flyktningleire i Amriyat Al Fallujah 30 kilometer sør for byen.

De er sultne, tørste, slitne og redde. Temperaturen er over 40 grader på dagen, og teltene har verken vifter eller elektrisitet.

– Vi dør av varmen. Det finnes ikke noe klimaanlegg. Det finnes ingen hjelp. Se på denne situasjonen, sier en kvinne som heter Ghariba og peker på barnebarnet sitt.

Den to år gamle jenta puster såvidt. Øyelokkene beveger seg, men ellers er det få livstegn.

Rømte med små barn

Um Muhannad forteller at hun rømte fra Fallujah på natten sammen med ni andre familier som hadde med seg små barn.

– Vi gjemte oss i åkrene. Barna var barbeinte, og det var slanger der. De fleste barna var bare to eller tre måneder gamle. Vi måtte få dem til å være stille for å ikke bli oppdaget, sier hun.

Alle har satt livet på spill for å rømme fra det Muhannad kaller vilkårlig bombing av Fallujah.

– Det var kamper overalt. De brydde seg ikke, de bombet som de ville. De bryr seg ikke om befolkningen i det hele tatt. Vi hadde ikke mat eller medisiner. Hvis noen ble syke, døde de hjemme, sier hun.

Flyktninger fra Fallujah

Flyktninger fra Fallujah i en flyktningleir som drives av Flyktninghjelpen i Amriyat al-Fallujah.

Foto: AHMAD MOUSA / Afp

Brukes som skjold

Røde Kors har bedt om tilgang til Fallujah, som har vært beleiret i to år.

Rundt 20.000 mennesker har flyktet fra utkanten av byen, men svært få har klart å komme seg ut av sentrum, der IS bruker dem som menneskelige skjold.

– Vi vet at tusenvis er fanget i sentrum av Fallujah, og de kommer seg ikke ut. Den humanitære og medisinske situasjonen blir stadig verre, og dette gjør oss ekstremt bekymret, sier Malek Baklouti, som er ansvarlig for nødhjelpen til Anbar-provinsen.

Røde Kors opplyser at de i løpet av to dager i juni delte ut en måneds forsyninger av mat og hygiene- og husholdningsartikler til 4200 mennesker.

– Frigjøres om noen dager

Generalløytnant Abdelwahab al-Saadi, som leder den irakiske offensiven mot Fallujah, sier til AFP onsdag at de er noen dager unna seier.

– Styrkene er på vei inn mot sentrum fra sørsiden, men er forsiktige for å spare sivile liv. I løpet av de kommende dagene vil vi erklære Fallujah frigjort, sier han.

Ifølge Saadi har IS gjort operasjonen ekstra vanskelig ved å legge ut eksplosiver i byen.

– Det er tunneler og mellom 150 og 200 bomber som må uskadeliggjøres hver 100. meter. Vi har også informasjon om at IS har forberedt bilbomber, og gjemmer seg i hus for å angripe oss når vi kommer dit, sier han.

Fallujah

Irakiske styrker skyter med raketter mot IS i Fallujah.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt