Hopp til innhold

Fallskjermhopper inn i skogbranner

Jobben deres er å hoppe i fallskjerm inn store skogbranner. «Smokejumpers» er navnet på elite brann- og redningsmannskaper som skal redde USA fra livsfarlige storbranner – til rundt 125 kroner timen.

Smokejumper
Foto: DAVID RYDER / Reuters

– Det kan være et farlig arbeid, sier Inaki Baraibar til nyhetsbyrået Reuters.

Han er en av dem som trener opp nye rekrutter ved smokejumpers base i North Cascades.

– Det er skittent og du er mye borte fra familien, legger han til.

Må overnatte i villmarken

Smokejumpernes oppgave er å komme raskt fram til skogsbranner på avsidesliggende steder. Derfor må de bruke fly og fallskjerm. Brannkonstablene hopper ut med sekker på rundt 45 kilo på ryggen.

Når de lander på bakken går de i gang med å grave branngrøfter. Siden det ofte er langt til nærmeste vei eller by, må de også ha med utstyr til å overleve i villmarken i flere dager.

Per i dag er det 270 smokejumpers i arbeid fra sju baser i USA, følge Fire and Aviation Management.

For å bli en såkalt smokejumper må du ha erfaring fra brannslukkingsarbeid og to sesonger med skogbrukslære. I tillegg kommer spesifikke høyde- og vektkrav. Du må være mellom 1,52 og 1,96 meter høy og veie mellom 54,4 og 90,7 kilo.

De må være i toppform. Når alarmen går har smokejumperne to minutter på seg til å ta på seg draktene og være klare til å hoppe ut fra store høyder.

Tjener litt mer enn butikkansatte

68 brannkonstabler mistet livet på jobb i USA i 2015. Plutselig hjerterelaterte dødsfall utgjør størsteparten, viser tall fra National Fire Protection Association.

Ifølge CNN tjener elitetroppene 15 dollar timen, rundt 125 norske kroner. I tillegg får de 25 prosent ekstra i bonus når arbeidet regnes som risikofylt, det vil si når de kjemper mot flammene.

Til sammenlikning tjener en vanlig brannkonstabel og ansatt i butikkjeden Walmart rundt 10 dollar timen (litt over 80 kroner).

– En vanlig brannmann som risikerer livet hver dag for staten tjener samme minstelønn som en person som snur hamburgere på McDonald´s, sier Mike Lopez, som er talsmann for brannkonstablenes fagforeninga i Cal Fire til CNN.