Fall stanser valgkampen i Pakistan

Det spektakulære fallet til den pakistanske politikeren og cricketstjernen Imran Khan har klart det Taliban ikke har klart, nemlig å stanse valgkampen i Pakistan.

Valget i Pakistan er utsatt av hensyn til politikeren som falt fem meter ned under en valgsamling tirsdag kveld.

Imran Kham, livvakter og medarbeidere falt fem meter rett ned.

Khan falt i går kveld ned fra heisen som skulle løfte ham opp på scenen under et folkemøte i Lahore.

Imran Khan er en av Pakistans mest populære politikere. Som kaptein på det legendariske cricketlandslaget som erobret verdensmestertittelen i 1992, sikret han seg stjernestatus i hjemlandet.

Imran Khan

Imran Khan har ført en gnistrende valgkamp og partiet kan komme i regjeringsposisjon.

Foto: ASIF HASSAN / Afp
Jemima Khan

Ekskonen til Imran Khan var venninne med kronprinsesse Diana.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Han er også kjendis i Storbritannia, hans ekskone Jermima var venninne av prinsesse Diana og et kjent ansikt blant sosieteten i London.

Bryllupet mellom rikmannsdatteren og cricketstjernen i 1995 vakte oppsikt i jet set-kretser og oppstyret ble ikke mindre da Khan ni år senere, etter en felles erklæring om at ekteskapet var over, ble etterfulgt av skuespilleren Hugh Grant.

Paret har to barn sammen og har fortsatt god kontakt. Ekskona oppdaterte derfor britiske medier i går kveld om eksmannens tilstand.

Gnistrende valgkamp

Khan stiftet partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), som frem til nå har ligget an til å gjøre det svært bra i valget.

Den tidligere crickethelten har ført en gnistrende valgkamp og har fridd til middelklassen og de unge. Han har selv sagt at han har en «tsunami av støtte» som vil føre ham og PTI inn i regjeringskontorene – riktignok i koalisjon med andre partier.

Khan regnes også for å være favoritten til det mektige militæret, som fortsatt har stor innflytelse over landet.

Det fem meter høye fallet og de dramatiske tv-bildene av det, ble sendt og sendt på pakistanske og internasjonale tv-kanaler i går kveld. Det samme gjorde bildene av Khan som ble fraktet til sykehus på båre, det samme sykehuset han selv fikk bygget i sin tid.

Politikeren har fått brudd på hjerneskallen og i ryggen samt i skulderen, men skadene er ikke livstruende og han kom raskt til bevissthet, opplyste sykehuset i en kort melding.

Khan selv gav i dag et kort tv-intervju, hvor han oppfordrer velgere til å komme seg til valglokalene på lørdag og stemme på PTI hvis de ønsker forandring i Pakistan.

– Jeg har gjort hva jeg kan gjøre for dette landet. Husk nå 11. mai, gå ut og stem, sa Imran Khan med svak stemme fra sykesengen.

Legene har beordret ham til å holde seg i ro en uke, det betyr at Khan mister de siste dagene av valgkampinnspurten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Blomster for Imran Khan

Den populære cricketstjernen og politikeren har fått mange sympatierklæringer fra velgerne etter fallet.

Foto: TALHA ALI / Afp

Fall og ikke bomber stanser valgkampen

Av respekt for ulykken har alle de andre store partiene innstilt valgkampen i dag.

Tidligere statsminister Nawaz Sharif, som er leder av Muslimske Liga, har kansellert sine opptredener i dag. Det sekulære partiet Muttahida Qaumi-bevegelsen, som ledes fra London av Altaf Hussain, avlyser også sine aktiviteter.

Dermed har fallet på fem meter klart det Pakistansk Taliban har forsøkt på de siste månedene; stanse valgkampen.

Taliban anser en demokratisk stat som uislamsk og bevegelsen truet før valgkampen med å angripe valgmøtene.

Det har de da også gjort.

Siden midten av april er 111 mennesker drept i forbindelse med valgmøter. Det viser en opptelling nyhetsbyrået AFP har foretatt.

– Taliban hevder at det å stemme er en ugudelig handling. Talibans talsmann sier til de internasjonale nyhetsbyråene at Talibans mål er å knuse demokratiet, for demokratiet har ingen plass i deres virkelighetsforståelse, sier NRKs korrespondent Anders Magnus som er i landet i anledning valget.

– De ønsker en helt annen stat, bygget på sharialover, og hevder at demokratiet i Pakistan er i strid med Guds plan.

Det er særlig kristne og sekulære partier som har vært Talibans mål, spesielt i den nordlige delen av Pakistan hvor Taliban står sterkt og har et stort nettverk.

De tre partiene Awami nasjonalparti (ANP), Muttahida Qaumi-bevegelsen (MQM) og Pakistans folkeparti (PPP) har styrt Pakistan sammen de siste fem årene.

Flere fremtredende politikere fra disse har blitt skutt og drept de siste ukene, den siste på fredag. Også politikerens tre år gamle sønn ble mistet livet da det ble skutt kraftige maskingeværsalver mot følget.

Men også en rekke vanlige velgere har mistet livet, spesielt i bombeattentatene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Valgmøte for Nawaz Sharif

Til tross for terroren fra Taliban slutter pakistanske velgere stort opp om valget, som kan bli historisk.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Spent i nord

– I går var jeg i Peshawar, byen som ligger nord i landet, og det er en veldig nervøs stemning. Det er i denne delstaten de fleste voldshandlingene har foregått, forteller Magnus.

– For når bomber eksploderer på gatehjørner hvor det holdes valgmøter har ikke bare de som har møtt opp for å høre valgtalene blitt rammet, også helt tilfeldige forbipasserende har blitt drept. Så her er mange redde for å gå rundt i gatene når det holdes valgmøter i byen.

De største partiene har på grunn av terrortrusselen droppet valgarrangement i enkelte deler av landet, fordi de ikke ønsker å risikere livene til verken tillitsvalgte eller tilhørere.

Selv mektige Pakistans folkeparti (PPP) skygger unna. I stedet forsøker partiene å drive valgkamp via fjernsyn, Internett og sosiale medier.

Soldater og politifolk er utplassert i gatene over hele landet og det settes opp veisperringer.

Nawaz Sharif

Nawaz Sharif er favoritten til å bli statsminister igjen.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

– Men det jeg har sett av sikkerhetskontroll på valgmøter, har vært «dårlige saker», sier Magnus.

– Muslimske Liga, som ledes av Nawaz Sharif, har tigeren som partisymbol og mange fremmøtte på valgmøter har med seg store tøytigre, som bæres helt inn til scenen.

– Det ville være en smal sak å plassere masse sprengstoff i disse tøytigrene, hvis man skulle ønske det. Også på andre områder ser man at til tross for en stor mengde soldater og politi, er sikkerheten under enhver kritikk, mener NRKs korrespondent.

Første demokratiske maktoverføring

Hvis ikke noe svært alvorlig eller uventet skjer de siste dagene av valgkampen som gjør at forsvarsledelsen griper inn og overtar makten, ligger det an til at for første gang siden Pakistan ble opprettet som stat i 1947kan en demokratisk valgt regjering overlevere makten til en annen demokratisk valgt regjering.

Trusselen om terror fra Taliban ser ikke ut til å holde velgerne hjemme fra å delta i selve valget på lørdag.

– Folk er veldig innstilt på å stemme. Men lederen av valgkommisjonen sier også at hvis terroren fortsetter så kan man ikke si at valget har vært fritt og rettferdig, sier Magnus.

Mangelen på jobber og strøm har vært det store temaet i valgkampen, sammen med det omfattende korrupsjonsproblemet.

– Det går dårlig med industri og forretninger i Pakistan, og dette henger igjen sammen med den dårlige strømforsyningen.

– Det er strømbrudd store deler av dagen over hele landet. Dette er planlagte strømbrudd fordi det er for lite kraft og man kobler ut forsyningene til byer hele tiden. Enkelte storbyer er uten strøm 18 timer hver dag og man kan jo tenke seg hvordan det går for forretningslivet da. Mange mener at den elendige strømsituasjonen også henger sammen med korrupsjon.

– Det er også store køer foran bensinstasjonene, for å få gass til bilene. Så det er mye som frustrerer folk. Men samtidig er det en optimisme over at man kan få til en ny start for Pakistan, at man klarer overgangen fra et demokratisk styre til et annet, sier Magnus.

Imran Khan er en av Pakistans mest populære politikere. Som kaptein på det legendariske cricketlandslaget som erobret verdensmestertittelen i 1992, sikret han seg stjernestatus i hjemlandet.

Se Dagsrevyen fra mandag om valget i Pakistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt