Hopp til innhold

Faktasjekk viser at Trump og Clinton løy

Faktasjekkerne har talt: både Donald Trump og Hillary Clinton sa ting som beviselig ikke stemmer i nattas debatt. Trump løy aller mest.

TOPSHOT-US-VOTE-DEBATE

AMPERT: Hillary Clinton og Donald Trump møttes til debatt for andre gang i St. Louis i natt norsk tid. Personangrep og flere usannheter preget deler av debatten.

Foto: JIM BOURG / Afp

Den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump ble raskt døpt «den skitneste, mørkeste» debatten i amerikansk valgkamphistorie.

Men selv om personangrepene haglet, var det tross alt politikk det hele handlet om. Faktasjekkerne i amerikanske medier har hatt hendene fulle med å undersøke påstandene de to kandidatene kom med om eposter, strømforsyning, drapsstatistikk og beskyldninger om overgrep. Resultatet?

Donald Trump kom med direkte løgner 13 ganger, ifølge New York Times. Faktasjekkerne hos Washington Post har funnet fram sju usannheter fra Trump og to fra Clinton, mens nyhetsbyrået Associated Press viser til minst seks Trump-løgner og én Clinton-løgn.

Her er noen av dem:

1. Trump: – Hundretusenvis fra Syria

«Jeg vil ikke ha, med alle problemene dette landet har og alle problemene som foregår; hundretusenvis av mennesker kommende inn fra Syria når vi ikke vet noe om dem», sa Trump.

Det er ikke snakk om å ta imot hundretusener fra Syria, ifølge Washington Post. USA har tatt imot 12.500 syriske flyktninger det siste året. Clinton har tidligere sagt at hun mener USA kan ta imot opp mot 65.000 flyktninger fra Syria i løpet av ett år.

US-VOTE-DEBATE

TRUMP-SUPPORTERE: Tilhengere av Donald Trump følger TV-debatten fra en restaurant i Denver, Colorado.

Foto: JASON CONNOLLY / Afp

2. Clinton: – Energiuavhengige

«Du vet at vi nå er, for første gang noensinne, energiuavhengige», sa Clinton.

Det stemmer ikke. Statistikk fra Energy Information Administration viser at USA importerte 5,3 millioner fat olje og petroleumsprodukter hver dag i juli. USA er fortsatt en nettoimportør av olje, altså at det importerer mer enn det eksporterer, ifølge Washington Post.

3. Trump: – Clinton lo av voldtektsoffer

Under debatten tok Trump opp en voldtektssak fra 1975, da Hillary Clinton som ung advokat var forsvarer for en voldtektstiltalt mann.

«Hun er observert i to separate situasjoner, mens hun ler av jenta som ble voldtatt», sa Trump.

Ifølge AP har Clinton aldri blitt observert leende av offeret. Det Trump trolig referer til, er et lydopptak av Clinton fra 1980-tallet der Clinton snakker med en journalist om saken. I intervjuet ler hun flere ganger, men samtalen handler ikke om offeret, ifølge Washington Post, som blant annet viser til følgende utdrag:

– Så klart han (den tiltalte) hevder han ikke voldtok. Alle disse greiene. Han tok en løgndetektortest. Jeg fikk han til å ta en polygraf (løgndetektor), hvilket han besto, noe som for alltid ødela min tiltro til polygrafer, sier Clinton og ler.

TOPSHOT-US-VOTE-DEBATE

HØY TEMPERATUR: Det ble tidvis ampert mellom Clinton og Hillary i St. Louis.

Foto: RICK WILKING / Afp

4. Trump: – Jeg var mot Irak-krigen

«Jeg var mot krigen i Irak. Har ikke blitt motbevist», sa Trump. Det har han sagt mange ganger før, men viser seg å ikke stemme. I et radiointervju med Howard Stern i 2002 får Trump direkte spørsmål om han var for en amerikansk invasjon av Irak.

Yeah, I guess so, svarer Trump og fortsetter: «jeg skulle ønske det ble gjort riktig første gang».

(Hør intervjuet hos Buzzfeed).

5. Trump: – Fredsavtale for Syria

Donald Trump sa at USA hadde signert en «fredsavtale» for å få en slutt på borgerkrigen i Syria, skriver New York Times.

Det stemmer ikke. USA og Russland ble enige om en midlertidig våpenhvile i september, som for øvrig raskt falt sammen. Dersom USA skulle signert en fredsavtale, måtte den ha hatt støtte i to tredeler av det amerikanske senatet, ifølge avisa.

6. Trump: – Hillary Clinton angrep ofre

Den republikanske kandidaten måtte i nattas debatt svare for skandalevideoen fra 2005, der han snakker om hvordan han som kjendis kan ta for seg kvinner. Siden videoen ble publisert fredag, har Trump brukt Hillarys ektemanns utenomekteskapelige affærer som motangrep - i tillegg til anklager om at Bill Clinton er en voldtektsmann. I natt gikk Trump også ut mot Hillary:

«Hillary Clinton angrep de samme kvinnene og angrep dem ondskapsfullt», sa Trump.

Hvorvidt det faktisk stemmer, er uklart. Ifølge AP finnes det ikke noen klare bevis på dette, men i et intervju med nå avdøde Diane Blair (som var venninne av Hillary Clinton) sier Clinton hun så på Monica Lewinsky som en «narsissistisk tegneseriefigur».

Campaign 2016 Clinton Hillary Clinton, Bill Clinton

BILL OG HILLARY: Tidligere president Bill Clinton har innrømmet at han hadde et forhold til praktikant Monica Lewinsky i Det hvite hus. Nå har nye overgrepsanklager kommet fram i lyset.

Foto: Andrew Harnik / Ap

7. Clinton: – Ikke epost-beviser

Hillary Clintons «ekstremt uforsiktige» håndtering av hemmeligstemplet informasjon i eposter ble tema i debatten, og Trump hevdet at Clinton mener det er helt greit å slette 30.000 eposter. Clinton på sin side svarte slik:

«Etter ett års etterforskning, er det ingen bevis på at noen hacket serveren jeg brukte, og det er ingen bevis noen kan vise til... at noe hemmeligstemplet materiale endte opp i gale hender», sa Clinton.

Clinton har rett i at det ikke finnes konkrete beviser på dette, men FBI-sjef James Comey har uttalt at FBI «vurderer det som mulig at fiendtlige aktører fikk tilgang til utenriksminister Clintons personlige epostkonto», ifølge AP.

Donald Trump fortsetter å utfordre Hillary Clinton om epostkontoen. Hun sier at epostene som ble slettet fra hennes private konto, var private og ikke sendt som utenriksminister. Trump stusser over at det kan ha vært 30.000 private eposter på kontoen.

VIDEO: «Jeg tar ansvar for å ha brukt en personlig epostkonto», sier Hillary Clinton.

8. Trump: – Blant de høyeste skattene i verden

«Skattene våre er så høye, omtrent høyest i verden», sa Trump.

Det stemmer ikke, skriver Washington Post, og viser til 2014-statistikk fra anerkjente Pew Research Center. Senteret tok for seg skattetall fra 39 land og fant at amerikanerne betaler mindre enn gjennomsnittet i industriland.

9. Trump: – Russland er nye på atomvåpen

«Russland er nye med tanke på atomvåpen», sa Trump, og fikk mange til å reagere på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Her er konteksten til sitatet:

«Hun snakker hardt mot Russland. Men vårt atomprogram har sakket langt akterut, og de har tatt helt av med sitt atomprogram. Ikke bra. Våre myndigheter skulle ikke latt det skje. Russland er nye med tanke på atomkraft. Vi er gamle. Vi er trøtte. Vi er utslitte med tanke på atomkraft. En veldig dårlig ting», sa Trump.

Trolig siktet Trump til at russerne i større grad har fornyet sitt atomprogram. Det som i alle fall er klart, er at Russland (daværende Sovjetunionen) foretok kjernefysiske prøvesprengninger allerede i 1949, ifølge FN.

USA-kjenner: – Vi vet ikke om han slipper unna

Hallvard Notaker

HISTORIKER: Hallvard Notaker.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Hvordan kan presidentkandidatene slippe unna med å fortelle usannheter?

Historiker og forfatter av boka «Amerikansk valgkamp», Hallvard Notaker, mener det ikke nødvendigvis er så enkelt.

– Det er mange som snakker om det underlige i at Trump slipper unna med så mye. Men vi vet ikke før 8. november om han faktisk slipper unna med dette, sier Notaker.

Han minner om at Trump er svært upopulær blant mange amerikanere.

– Trump vant nominasjonskampen, men det handler vel så mye om endringer i partiet, som andre ting. Store deler av det samfunnet han tilhører, avviser ham jo. Jeg tror ikke vi skal erklære USA som overvunnet av irrasjonalitet ennå, sier Notaker.

«Postfakta-virkelighet»

Men kan det tenkes at vi rett og slett har havnet i en «postfakta-virkelighet», der sannheten ikke er så viktig lenger?

Det var tema for dagens Politisk Kvarter, der Bente Kalsnes, Ketil Raknes og Asle Toje diskuterte løgner og sannheter i politikken. Det kan du høre igjen her:

Tema i Politisk Kvarter i dag er nattens debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

Oppdatering: NRK siterte i en tidligere versjon av denne artikkelen Donald Trump slik han blir sitert i Washington Post om syriske flyktninger. I Washington Post-sitatet mangler inngangen på setningen slik Trump sa den i debatten, og derfor ble meningsinnholdet noe unyansert. Dette er nå rettet.

SISTE NYTT

Siste nytt