Hopp til innhold

Færre innleggelser per smitta med omikron i Sør-Afrika

Det kommer gode nyheter fra Sør-Afrika, etter at koronaviruset muterte til omikronvarianten. Landet mener smittetoppen er nådd.

Virusutbrudd i Sør-Afrika

Sørafrikanere sitter i kø og venter på vaksine hos Lenasia South Hospital, nær Johannesburg i Sør-Afrika. Legene i landet sier omikron gir mildere symptomer enn deltavarianten.

Foto: Shiraaz Mohamed / AP

I en tidligere versjon av denne saken var tallene på antall knyttet til de forskjellige koronabølgene i Sør-Afrika feil. Tallene som ligger i saken nå, er hentet fra Worldometer. Det var også gitt inntrykk av at antallet sykehusinnleggelser stuper. Riktig er at antall innleggelser per smittet går ned.

Landet som oppdaget den nyeste mutasjonen av koronaviruset melder at antallet sykehusinnleggelser faller kraftig. Samtidig tror Sør-Afrika at smittetoppen i landet er nådd.

Bare 1,7 prosent av identifiserte covid-19-syke ble lagt inn på sykehus i andre uken av den fjerde smittebølgen i Sør-Afrika, som var dominert av omikronvarianten.

Andelen er mye lavere enn under den mest intense smittebølgen under deltavarianten. Da var 19 prosent innlagt, melder sørafrikanske helsemyndigheter.

Antallet innleggelser har likevel økt, siden omirkonsmitten sprer seg så mye raskere enn delta: De siste par ukene fra over 2000 til nærmere 8000.

Myndighetene har også lagt frem det de mener er beviser på at omikron gir mildere sykdom enn delta.

Hele verden følger nå spent med på Sør-Afrika, for å forsøke å forutsi utviklingen i andre land.

Ikke nødvendigvis overførbart til Norge

Fredag var det 383 innlagte med korona på norske sykehus. Det er det høyeste tallet så langt under pandemien.

– Dette stemmer jo ikke i det hele tatt med erfaringene fra Sør-Afrika?

– Nei, sykehusinnleggelsene kommer noen uker etter at folk først er blitt smittet. Og akkurat nå er det ingen med omikronsmitte som er innlagt i Norge. Det er kun smittede med delta, sier fagdirektør for smittevern ved FHI, Frode Forland.

Frode Forland

Frode Forland, fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– Betyr dette at dere venter at antallet innlagte vil synke når omikron blir mer dominerende enn delta?

– Problemet er at omikron er så mye mer smittsom. Selv om den er mindre farlig, så får vi mange flere smittede, og noen vil bli skikkelig syke av den. Det er det vi frykter framover, at vi får både delta og omikron på samme tid, som kan skape stor belastning på sykehusene.

Forskere har advart om at andre land kan oppleve en annen utvikling enn Sør-Afrika. Sammenlignet med andre, utviklede land, som Norge, har Sør-Afrika en ung befolkning.

Og 70–80 prosent av dem kan allerede ha gjennomgått en covid-infeksjon, noe som gjør dem bedre beskyttet. Det viser en undersøkelse av antistoffer hos sørafrikanere.

Sprer seg fem ganger raskere

Sør-Afrika er på god vei inn i den fjerde bølgen med koronasmitte. Ifølge Worldometer traff den første bølgen landet sommeren 2020 med nær 14.000 nye registrerte smittede på de verste dagene. Bølge to traff landet i årsskiftet mellom 2020 og 2021. Da var nye registrerte smittede per dag opp mot 22.000 på enkelte dager.

Bølge tre med koronasmitte skylte inn over landet i sommer. Da ble det registrert mer enn 24.000 smittede på de dagene det ble registrert mest smitte. I fjerde bølge, som Sør-Afrika nå står oppe i, har det blitt registrert så mange som 37.875 nye smittede på toppdagen 12. desember.

SISTE NYTT

Siste nytt